Αρχική Ενέργεια Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και εξοικονόμησης ενέργειας στην Ευρώπη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ενεργειακη κριση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια όπως προδιαγράφονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης.

«Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια, χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε. Προδιαγράφεται ένας χειμώνας δύσκολος χωρίς αμφιβολία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Απαραίτητα τα μέτρα στήριξης για να μη χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά

Πρόσθεσε ότι η κρίση είναι διπλή καθώς πέρα από την εφοδιαστική αλυσίδα υπάρχει το ζήτημα των τιμών και της ακρίβειας. Θύμισε ότι ήδη «τρέχει» πρόγραμμα στήριξης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να μειωθούν οι αυξήσεις κατά 94% για 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, 100% για τα κοινωνικά τιμολόγια, 84% για τις επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα «απαραίτητο και ενδεδειγμένο» για να μην χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά.

Ουσιαστικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα κάνει ουσιαστικές ανακοινώσεις με μετρημένα και ζυγισμένα μέτρα για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Συνεχίζουμε σταθερά στη γραμμή στήριξης, δίπλα στον πολίτη όχι για να μηδενίσουμε, κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το κόστος της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά για να έχει όσο δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τα μέτρα των Ευρωπαϊκών χωρών για εξοικονόμηση ενέργειας

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται ενεργειακά και οικονομικά δύσκολος. Η στρατηγική της Ρωσίας που στραγγαλίζει ενεργειακά την Ευρώπη μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου και εκτινάσσοντας τις τιμές αναγκάζει τις χώρες να λάβουν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Γερμανία

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ολαφ Σολτς ενέκρινε μια σειρά μέτρων για να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά ένα πέμπτο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία προστίθενται στα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμοι σε όλη τη Γερμανία, όπως η διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αερίου κατά περίπου 2% και περιλαμβάνουν:

 • Απαγόρευση της θέρμανσης ιδιωτικών κολυμβητηρίων
 • Τη μη θέρμανση ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια
 • Μείωση της θερμοκρασίας στα γραφεία στους 19 βαθμούς Κελσίου
 • Απαγόρευση κατά το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού φωτισμού για κτίρια και μνημεία
 • Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων

 

Γαλλία

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2024 κατά 10% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019.  Αν και μέχρι στιγμής έχουν γίνει λίγα συγκεκριμένα βήματα, έχουν υπάρξει αρκετές πρωτοβουλίες:

Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήνουν τις φωτεινές πινακίδες των καταστημάτων μετά το κλείσιμο και οι χώροι λιανικής θα μειώσουν το φωτισμό κατά 30% και τις θερμοκρασίες στους 17°C κατά τις ώρες αιχμής των αγορών, εάν υπάρχει κυβερνητική καθοδήγηση για να γίνει αυτό.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι θα ενεργοποιεί τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες γραφείου πέφτουν κάτω από τους 19°C και τον κλιματισμό μόνο για θερμοκρασίες πάνω από 26°C.

Γαλλία

Ιταλία

Η κεντροαριστερά προτείνει ελέγχους των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, μια κίνηση που επικρίθηκε από την επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού και φαβορί για την πρωθυπουργία, Τζιόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να υπάρξει μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

 • Μείωση της θερμοκρασίας και μείωση των ωρών θέρμανσης σε σπίτια και γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη μείωση του αερίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατά περισσότερο από 10%
 • Μείωση του φωτισμού δημόσιων κτιρίων και καταστημάτων τη νύχτα
 • Επέκταση της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος με χρήση άνθρακα για τη μείωση του αερίου
 • Η διακοπή της λειτουργίας εργοστασίων μπορεί να είναι μέρος του σχεδίου, ενώ ήδη αρκετές βιομηχανίες έντασης ενέργειας περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω του αυξανόμενου κόστους

Ισπανία

Η ισπανική βουλή ψήφισε κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ με διάταγμα και προβλέπουν:

 • Περιορισμό του κλιματισμού στους 27°C στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς
 • Ρύθμιση της θέρμανσης σε όχι περισσότερους από 19°C το χειμώνα – εξαιρέσεις προβλέπονται για δωμάτια ξενοδοχείων, κουζίνες εστιατορίων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολεία και νοσοκομεία
 • Απαγόρευση φωτισμού μνημείων και βιτρινών τη νύχτα
 • Απαιτείται να κλείνουν οι πόρτες των καταστημάτων κάθε φορά που είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης

φυσικού αερίου

Ελβετία

Η Ελβετία θα ζητήσει, αλλά δεν θα υποχρεώσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων. Η κυβέρνηση θέτει τον ίδιο στόχο στη δική της διοίκηση για να δώσει το «καλό παράδειγμα».

Εάν η εθελοντική προσέγγιση δεν λειτουργήσει, η κυβέρνηση θα κάνει διαβουλεύσεις για υποχρεωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που καίνε φυσικό αέριο να στραφούν σε πετρέλαιο και σε μειώσεις της παροχής για τον δημόσιο τομέα. Προς το παρόν, η Ελβετία λέει ότι τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα εξαιρούνται από κάθε υποχρεωτικό δελτίο.

 

Φινλανδία

Η κυβέρνηση καλεί καταναλωτές, νοικοκυριά, εταιρείες και οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση, στοχεύοντας στη συμμετοχή του 75% των πολιτών. Η κοινή εκστρατεία του υπουργείου Οικονομίας και άλλων οργανισμών έχει μακροπρόθεσμο στόχο τη μόνιμη μείωση της χρήσης ενέργειας. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσημα τον Οκτώβριο και προτείνει:

 • Μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών
 • Αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη μείωση της ταχύτητας από τους οδηγούς ΙΧ
 • Πιο σύντομα ντους
 • Μείωση του χρόνου που αφιερώνεται σε ψηφιακές συσκευές

Ενέργεια, φως, λάμπα

Σουηδία

Η κυβέρνηση ελπίζει να χρησιμοποιήσει περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποζημιώσει νοικοκυριά και εταιρείες και η Σουηδική Υπηρεσία Ενέργειας έχει παρουσιάσει διάφορες συμβουλές για να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης ενέργειας στα σπίτια, όπως:

 • Μόνωση στις σοφίτες και προσόψεις, με την κυβέρνηση να προσφέρει έκπτωση φόρου για το σχετικό κόστος εργασίας
 • Μόνωση, ανακαίνιση ή αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών πορτών
 • Συμπλήρωση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας

Δανία

Η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης πέρα ​​από τον στόχο της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, τον οποίο έχει ήδη επιτύχει. Οι αρχές έχουν δώσει μια σειρά από συστάσεις προς τους Δανούς να ακολουθήσουν, όπως:

 • Κλείσιμο συστημάτων θέρμανσης το καλοκαίρι
 • Μειώνοντας το καθημερινό ζεστό ντους σε πέντε λεπτά από 15 λεπτά, εξοικονομεί ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 700 δολάρια το χρόνο
 • Χρησιμοποιώντας ένα σκοινί για άπλωμα αντί για στεγνωτήριο, τα νοικοκυριά εξοικονομούν περίπου 350 δολάρια ετησίως
 • Λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα για να επωφεληθούν τα νοικοκυριά από φθηνότερες τιμές ρεύματος εκτός αιχμής

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μέτρα ειδικά για αυτόν τον χειμώνα και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου έχει πει ότι η χώρα θα έχει αρκετές προμήθειες.

Αλλά η εκστρατεία «Εξοικονόμηση Ενέργειας τώρα!» ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας:

 • αντλίες θερμότητας,
 • αερισμό με λειτουργία ανάκτησης θερμότητας,
 • ηλιακή θέρμανση νερού και
 • καλύτερη μόνωση για στέγες, δάπεδα και παράθυρα.
Hallstatt - Αυστρία
Εικόνα: Hallstatt Αυστρία, UNSPLASH/Nikolay Kovalenko

 

Αυστρία

Η Βιέννη έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει κάποιο κόστος καθυστερώντας την έναρξη του χειμερινού φωτισμού για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται επίσης να μειώσουν τις προσφορές ρίχνοντας λιγότερο τεχνητό χιόνι και περιορίζοντας τις νυχτερινές λειτουργίες.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα, με τη χώρα να είναι σε καλό δρόμο για την πλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα αποθήκευσης αερίου της ηπείρου στο 80% της χωρητικότητας.

 

Ελλάδα

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε μέτρα τον Ιούνιο για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα κατά 10% στο εγγύς μέλλον και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι αρχές θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε οργανισμούς που εξοικονομούν ενέργεια και θα δημιουργήσουν επίσης ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Ελέγχους θερμοκρασίας στα κτίρια
 • Σβήσιμο των φώτων και των υπολογιστών
 • Αλλαγές στον φωτισμό των δρόμων

 

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία εξαιρείται από τον στόχο της ΕΕ επειδή προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους πολίτες της να μειώσουν τη χρήση ενέργειας αυτόν τον χειμώνα μέσω της εκστρατείας «Μειώστε τη χρήση σας».

 

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΪ, Bloomberg

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕξέταση DNA θα δείξει αν το γαϊδουράκι που ζει είναι το ίδιο με εκείνο του βίντεο
Επόμενο άρθροΧρόνια ζωής χαρίζει το καθημερινό περπάτημα