Αρχική Διάστημα Στα “σκαριά” δορυφόρος που θα μετρήσει τον άνθρακα στα δάση

Στα “σκαριά” δορυφόρος που θα μετρήσει τον άνθρακα στα δάση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
 126420023 img 6609
Διαφήμιση

Στα «σκαριά» βρίσκεται ο δορυφόρος Biomass που θα «σαρώσει» τα δάση του πλανήτη από το διάστημα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών στο κλίμα.

Πρόκειται για την αποστολή Biomass του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία θα χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνική μέτρησης από το διάστημα για να παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των δασών και πώς αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, με βάση τα δεδομένα του δορυφόρου μπορέσουν να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια όλο τον άνθρακα που περιέχουν τα δάση.

126420026 biomass 12 metre wire

«Η αποστολή αυτή έχει ως στόχο την κατανόηση του ρόλου των δασών όταν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της καταστροφής τους, αλλά και όταν απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο καθηγητής Σον Κέγκαν, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία.

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που μοιάζει με την τομογραφία, ο δορυφόρος βάρους 1,2 τόνων θα αναλύσει τομές μέσα στα δέντρα για να σχηματίσει μια εικόνα για το πόσο ξυλώδες υλικό υπάρχει. Σκοπός της αποστολής Biomass είναι να συλλέξει δεδομένα τουλάχιστον για πέντε χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τις τάσεις στα δάση.

Ο δορυφόρος αναμένεται να είναι έτοιμος για εκτόξευση στα τέλη του επόμενου έτους και το κύριο όργανο – ένας συγκεκριμένος τύπος ραντάρ – είναι έτοιμο να προσαρτηθεί στο δορυφόρο. Το ραντάρ αυτό μπορεί και διεισδύει και στο στρώμα του θόλου, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση της πραγματικής βιομάζας των δέντρων. Ο δορυφόρος διαθέτει επίσης έναν γιγαντιαίο αναπτυσσόμενο ανακλαστήρα 12 μέτρων.

126420025 biomass satellite 1

«Το πραγματικά σημαντικό είναι ότι επειδή μπορείς να επανεξετάσεις τις μετρήσεις, μπορείς να δεις αν υπάρχει υποβάθμιση ή καταστροφή των δασών, μπορείς να μοντελοποιήσεις τις επιπτώσεις και να αναλάβεις δράση αρκετά νωρίς για να τις διορθώσεις», δήλωσε η Μαρία Κόντι, επικεφαλής της πολιτικής ESA στην Υπηρεσία Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, είναι ο πρώτος που φέρει ένα πλήρως πολωσιμετρικό ραντάρ P-band το οποίο έχει μήκος κύματος περίπου 70 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαπεράσει ολόκληρο το στρώμα του δάσους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά του σήματος πίσω στο δορυφόρο και τη μεταφορά πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν στις μετρήσεις της βιομάζας και του ύψους ενός δάσους.

«Έτσι δημιουργείται ένας τρισδιάστατος χάρτης των δασών», τόνισε ο Κέγκαν.

Εκτός από την παροχή πληροφοριών για όλα τα δάση της Γης, εκτός από εκείνα της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Ευρώπης, η αποστολή Biomass θα έχει μια σειρά από δευτερεύοντες στόχους. Σκοπεύει να αναλύσει την τοπογραφία – την επιφάνεια της γης του δάσους – για να δει πού υπήρχε νερό κάτω από την επιφάνεια της γης, και ενδεχομένως να εντοπίσει περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: BBC, Metro

 

Διαφήμιση