Αρχική Υγεία - Διατροφή Σκεύη κουζίνας τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Σκεύη κουζίνας τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κουζίνα
Διαφήμιση

Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στις συσκευασίες τροφίμων και σε ορισμένα σκεύη κουζίνας μπορεί να τετραπλασιάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, προειδοποιεί μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), στο Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι οι “χημικές ουσίες για πάντα” μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μη ιογενούς ηπατοκυτταρικού καρκινώματος – ενός κοινού καρκίνου του ήπατος.

Οι άνθρωποι που είχαν την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκθεση στις ανθρωπογενείς τοξίνες είχαν έως και 4,5 φορές αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη μικρότερη έκθεση.

Τα “χημικά για πάντα” βρίσκονται παντού

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι αυτές οι χημικές ουσίες βρίσκονται παντού – από τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, το νερό της βρύσης, τα θαλασσινά, τα αδιάβροχα ρούχα, τα προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και το σαμπουάν.

Η μελέτη αυτή εντάσσεται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που δείχνουν τον κίνδυνο αυτών των ενώσεων, οι οποίες ήταν σχετικά άγνωστες μέχρι τα τελευταία χρόνια.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) μείωσε το αποδεκτό επίπεδο στα οικιακά προϊόντα περισσότερο από 99 τοις εκατό τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει και ότι πολλοί Αμερικανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

himika pfas oi pio apeilitikes o

Ποιές είναι οι «χημικές ουσίες για πάντα»;

Το θειικό υπερφθοροοκτάνιο, που συχνά αναφέρεται ως PFOS, είναι ένας τύπος υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών, που ονομάζονται PFAS.

Στην καθομιλουμένη αναφέρονται ως “χημικές ουσίες για πάντα” (‘forever chemicals’) από τους ειδικούς, επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποικοδομηθούν στο σώμα ή στο περιβάλλον.

Αυτές βρίσκονται στα αντικολλητικά τηγάνια, σε αδιάβροχα ρούχα, σε κουτιά πίτσας, σε συσκευασία κατεψυγμένων λαχανικών.

Σήμερα, περισσότερες από 3.000 συνθετικές χημικές ουσίες ταξινομούνται ως PFAS.

Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών τροφίμων και ειδών μαγειρικής, μαγειρικά σκεύη, αντικολλητικά τηγάνια, σακουλάκια ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, κουτιά πίτσας, διάφορες συσκευασίες τροφίμων, επικαλύψεις για προϊόντα χάρτου εγκεκριμένα για επαφή με τρόφιμα, κ.ά.

“Ο καρκίνος του ήπατος είναι ένα από τα πιο σοβαρά τελικά σημεία της ηπατικής νόσου και αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι τα PFAS σχετίζονται με αυτή τη νόσο”, δήλωσε ο Dr Jesse Goodrich, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο USC.

Η ομάδα του USC συγκέντρωσε δεδομένα από την Multiethnic Cohort Study – ένα πρόγραμμα παρόμοιο με τη βρετανική βιοτράπεζα που συγκεντρώνει τεράστιο όγκο ιατρικών δεδομένων από ανθρώπους στη Χαβάη και στην περιοχή του Λος Άντζελες.

Από ένα σύνολο περισσότερων από 200. 000 ατόμων, επιλέχθηκαν 50 άτομα που είχαν αναπτύξει καρκίνο του ήπατος και αντιστοιχίστηκαν με άλλα 50 άτομα που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο του ήπατος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από τους καρκινοπαθείς πριν από τη διάγνωσή τους και τα συνέκριναν με την ομάδα ελέγχου εκείνων που δεν εμφάνισαν ποτέ τη νόσο.

cancers

“Εν μέρει ο λόγος για τον οποίο υπήρξαν λίγες μελέτες σε ανθρώπους είναι ότι χρειάζονται τα κατάλληλα δείγματα”, δήλωσε η Δρ Veronica Wendy Setiawan, καθηγήτρια επιστημών πληθυσμιακής και δημόσιας υγείας στο USC.

“Όταν εξετάζετε μια περιβαλλοντική έκθεση, χρειάζεστε δείγματα πολύ πριν από τη διάγνωση, επειδή ο καρκίνος χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί”.

Διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ανθρώπους που τελικά εμφάνισαν καρκίνο είχαν πολλαπλούς τύπους των χημικών ουσιών στο αίμα τους.

Τα υψηλότερα επίπεδα αύξησαν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η αξιολόγησή τους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανήκαν στο υψηλότερο δεκάκις τοις εκατό της έκθεσης στις χημικές ουσίες είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρκίνο.

Η θανατηφόρα πορεία των χημικών στο σώμα

Οι χημικές ουσίες συνήθως εισέρχονται στο ήπαρ μετά από κατάποση με κάποιο τρόπο – όπως ακριβώς συμβαίνει με πολλά άλλα επιβλαβή πράγματα που καταναλώνει τελικά ο οργανισμός.

Ωστόσο, οι χημικές ουσίες θα ενσωματωθούν στο συκώτι για πάντα και θα μεταβάλουν σημαντικά τις διεργασίες του.

Η ομάδα του USC διαπίστωσε ότι τα PFOS φαίνεται να αλλάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης, το μεταβολισμό των χολικών οξέων και των αμινοξέων στο ήπαρ.

Ως αποτέλεσμα της διαταραχής, θα σχηματιστεί περισσότερο λίπος γύρω από το συκώτι και το άτομο θα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση αυτή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία πιστεύεται ότι συνδέεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις Αμερικανούς θα πάσχει από την πάθηση μέχρι το 2030.

Η EPA έλαβε δραστικά μέτρα κατά αυτών των χημικών ουσιών τον Ιούνιο. Εξέδωσε μια συμβουλευτική οδηγία που μειώνει δραστικά τα αποδεκτά επίπεδα των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στα οικιακά είδη.

PFOA min
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, η EPA δεν συνιστά πλέον πόσιμο νερό με περισσότερα από 0,004 μέρη ανά τρισεκατομμύριο (ppt) PFOA και 0,02 ppt PFOS. Οι προηγούμενες οδηγίες είχαν ως μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα ppt τα 70 ppt, μια τεράστια αλλαγή από την κορυφαία περιβαλλοντική υπηρεσία της Αμερικής.

“Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μόλυνσης από τα PFAS έχουν υποφέρει για πάρα πολύ καιρό”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Michael Regan, διοικητής της EPA.

“Γι’ αυτό το λόγο η EPA αναλαμβάνει επιθετική δράση στο πλαίσιο μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για να αποτρέψει την είσοδο αυτών των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και να συμβάλει στην προστασία των οικογενειών που ανησυχούν από αυτή την πρόκληση”.

Οι ειδικοί γνώριζαν από καιρό ότι οι χημικές ουσίες παρέμεναν σε πολλά οικιακά προϊόντα, αλλά επιτρέπονταν εφόσον ήταν κάτω από τα επίπεδα που θεωρούνταν αποδεκτά.

ΠΗΓΗ: DailyMail

Διαφήμιση