Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Πώς θα προστατευθούμε από τα κουνούπια – Μύθοι και αλήθειες

Πώς θα προστατευθούμε από τα κουνούπια – Μύθοι και αλήθειες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κουνούπια
Διαφήμιση

Η αντιμετώπιση των τσιμπημάτων από έντομα στη μέση της νύχτας μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα του καλοκαιριού, αλλά τα κουνούπια είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μεταφέροντας ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και οι ιοί του Δυτικού Νείλου και του Ζίκα, ευθύνονται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τον πλανήτη και αυξάνει τα φιλικά προς τα κουνούπια ενδιαιτήματα παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Η σοβαρότητα των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει τόση έρευνα για να κρατηθούν οι άνθρωποι ασφαλείς από τα τσιμπήματά τους.

Είναι επίσης ο λόγος που τόσα πολλά προϊόντα στην αγορά ισχυρίζονται ότι σας εμποδίζουν να γίνετε το επόμενο γεύμα ενός κουνουπιού. Είναι όμως αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά;

Είτε προσπαθείτε να αποφύγετε έναν διαταραγμένο ύπνο είτε μια επικίνδυνη ασθένεια, αξίζει να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε μέτρα που λειτουργούν.

κουνούπια
Οι τελευταίες εξελίξεις (που δεν λειτουργούν)

Πραγματικά υπάρχει μια εφαρμογή για τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί προγραμματιστές έχουν παρουσιάσει εφαρμογές για smartphone που υποτίθεται ότι απωθούν τα κουνούπια. Η LG παρουσίασε επίσης ένα smartphone με ενσωματωμένη τεχνολογία απώθησης κουνουπιών. Το μόνο πρόβλημα; Δεν λειτουργούν.

Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η τεχνολογία υπερήχων που χρησιμοποιείται στις συσκευές απώθησης κουνουπιών πραγματικά κρατάει τα κουνούπια μακριά. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

Πολλές μελέτες διαψεύδουν την ιδέα ότι η τεχνολογία υπερήχων απωθεί τα κουνούπια

Σε μια τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν καμία σημαντική διαφορά μεταξύ μιας περιοχής δοκιμής που υποβλήθηκε σε μια συσκευή υπερήχων σχεδιασμένη να απωθεί τα κουνούπια και μιας περιοχής χωρίς τη συσκευή. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που υποτίθεται ότι ελέγχουν τα κουνούπια με ήχο στην πραγματικότητα αύξησαν τα ποσοστά τσιμπήματος.

κουνούπι

Ενώ οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτές τις μελέτες πριν από την κυκλοφορία των τελευταίων εφαρμογών για smartphone, οι εφαρμογές για τον έλεγχο των κουνουπιών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τις συσκευές υπερήχων που δοκιμάστηκαν.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η τεχνολογία δεν λειτούργησε σε άλλες συσκευές, οπότε γιατί να λειτουργήσει στα smartphones;

Το ίδιο ισχύει και για τα επιθέματα υπερήχων που φοριούνται και διατίθενται από διάφορους κατασκευαστές. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Insect Science εξέτασε πέντε φορητές συσκευές, διαπιστώνοντας ότι μόνο μία είχε αποτελέσματα.

Εκείνος χρησιμοποίησε έναν νεφελοποιητή που περιείχε metofluthrin, ένα συστατικό που είναι γνωστό ότι απωθεί τα κουνούπια όταν χρησιμοποιείται ως νεφελοποιητής για να εκπέμπει ατμούς γύρω από τον χρήστη του.

Σχετικά με την τεχνολογία των υπερήχων, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα: “Δεν γνωρίζουμε καμία επιστημονική μελέτη που να δείχνει ότι τα κουνούπια μπορούν να απωθηθούν από τα ηχητικά κύματα, και ως εκ τούτου θεωρούμε αυτές τις συσκευές ως το σύγχρονο ισοδύναμο του πετρελαίου των φιδιών”.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Τρόποι για προστασία από τα κουνούπια

  • Απαλλαγείτε από τον βιότοπο των κουνουπιών.

Εξαλείψτε τα στάσιμα νερά για να αποτρέψετε την αναπαραγωγή των κουνουπιών και να μειώσετε τους πληθυσμούς τους.

  • Ανάψτε ένα κερί

Ενώ τα κεριά σιτρονέλλας δεν είναι γενικά αποτελεσματικά σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να είναι αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους, σε μικρούς χώρους.

 

  • Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα που αναπνέουν οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα, το οποίο προσελκύει τα έντομα.

 

  • Βάλτε στην πρίζα τους ηλεκτρονικούς εξολοθρευτές εντόμων

Δεν πρέπει να συγχέεται με τα εντομοκτόνα υπερήχων, αυτές οι συσκευές προσελκύουν κουνούπια και άλλα ζωύφια χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως και δολώματα οκτενόλης. Τα ζωύφια πετούν απευθείας σε ένα ηλεκτροφόρο πλέγμα και πεθαίνουν γρήγορα.

Εάν στοχεύετε σε κουνούπια, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το δόλωμα οκτενόλης, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να σκοτώσετε ωφέλιμα έντομα.

  • Προσθέστε μερικά σπιτάκια για πουλιά και νυχτερίδες

Η προσθήκη σπιτιών για πουλιά και νυχτερίδες στην αυλή σας είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον πληθυσμό των κουνουπιών. Οι νυχτερίδες, οι λιβελούλες και τα πουλιά, όπως τα πορφυροτσικνιάδες, σας προστατεύουν καταναλώνοντας τα αγαπημένα τους έντομα.

μπανάνες-φρούτα-κουζίνα
Εικόνα: UNSPLASH/Yoko Correia Nishimiya


Μύθοι για τον έλεγχο των κουνουπιών

 

Οι παρακάτω ιστορίες για τα πράγματα που προσελκύουν (ή απωθούν) τα κουνούπια δεν είναι αλήθεια.

  • Οι λουλουδένιες μυρωδιές τα προσελκύουν (όχι).

Οι ερευνητές που συμμετείχαν σε μία από τις παραπάνω μελέτες εξέτασαν τα αρώματα λουλουδιών ως πιθανούς μαγνήτες κουνουπιών. Τι βρήκαν; Δεν υπήρχε καμία έλξη. Στην πραγματικότητα, ορισμένα λουλουδάτα αρώματα είχαν βραχυπρόθεσμα απωθητικά αποτελέσματα χάρη στην ικανότητά τους να καλύπτουν την ανθρώπινη μυρωδιά μας, αν και όχι αρκετά για να τα κάνετε το απωθητικό σας για τα κουνούπια.

 

  • Η βιταμίνη Β1 θα σας κάνει λιγότερο επιθυμητούς στα κουνούπια (συγγνώμη – δεν είναι αλήθεια).

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η βιταμίνη Β1 (ή οποιαδήποτε άλλη βιταμίνη) είναι ένα καλό απωθητικό κουνουπιών.

  • Η  κατανάλωση μπανάνας σε κάνει δόλωμα για κουνούπια (όχι πάλι).

Αν και οι μπανάνες περιέχουν οκτενόλη (ένα ελκυστικό για τα κουνούπια), δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωσή τους θα σας κάνει με κάποιο τρόπο να αποπνέετε αυτή τη φιλική προς τα κουνούπια ουσία, προσελκύοντάς τα πάνω σας όπως οι μύγες στο μέλι.

  • Τα κουνούπια δεν συμπαθούν μερικούς ανθρώπους (εν μέρει αλήθεια)

Ένα κουνούπι επιλέγει τα θύματά του με βάση μερικούς παράγοντες. Το πρώτο είναι το οπτικό ερέθισμα, και υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα σκούρα χρώματα μπορεί να σας κάνουν να ξεχωρίζετε και να είστε πιο ελκυστικοί στα κουνούπια.

Άσκηση - Γυμναστική

Ο επόμενος, και ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, είναι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέετε με κάθε αναπνοή. Οι άνθρωποι με ταχύτερους μεταβολικούς ρυθμούς τείνουν να παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι το κάνουν.

Ορισμένες μυρωδιές μπορεί επίσης να σας κάνουν στόχο, όπως το γαλακτικό οξύ που εκλύεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί αυτό το ιδρωμένο τρέξιμο συνοδεύτηκε από τόσα πολλά τσιμπήματα εντόμων; Τώρα ξέρετε.

Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία αποδεδειγμένων μέσων ελέγχου, μπορείτε να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά, ενώ παράλληλα να παραμείνετε υγιείς και να αποφύγετε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σας.

Με πληροφορίες από: https://learn.eartheasy.com

Διαφήμιση