Αρχική Περιβάλλον Μην κάνετε ποτέ μπάνιο την ώρα της καταιγίδας – Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Μην κάνετε ποτέ μπάνιο την ώρα της καταιγίδας – Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Καταιγίδα - Αστραπές - Καιρός - κακοκαιρίας - Επιδείνωση
Διαφήμιση

Αν και η πιθανότητα να χτυπηθείτε από κεραυνό είναι μικρή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 24.000 άνθρωποι κάθε χρόνο σκοτώνονται από κεραυνό και άλλοι 240.000 τραυματίζονται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη βασική ασφάλεια σε περίπτωση καταιγίδας, όπως η αποφυγή στάσης κάτω από δέντρα ή κοντά σε παράθυρο και η αποφυγή ομιλίας σε ενσύρματο τηλέφωνο (τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή).

Γνωρίζατε όμως ότι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε ντους, μπάνιο ή να πλένετε τα πιάτα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας;

Για να καταλάβετε το γιατί, πρέπει πρώτα να μάθετε λίγα πράγματα για το πώς λειτουργούν οι καταιγίδες και οι αστραπές.

Δύο βασικά στοιχεία προκαλούν την καταιγίδα: η υγρασία και η άνοδος του θερμού αέρα, τα οποία φυσικά συμβαδίζουν με το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία δημιουργούν μεγάλες ποσότητες υγρού αέρα που ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, όπου μπορεί να σχηματιστεί καταιγίδα.

Τα σύννεφα περιέχουν εκατομμύρια σταγονίδια νερού και πάγου και η αλληλεπίδρασή τους είναι αυτή που οδηγεί στη δημιουργία κεραυνών. Οι σταγόνες νερού που ανεβαίνουν συγκρούονται με τις σταγόνες πάγου που πέφτουν, μεταφέροντας σε αυτές αρνητικό φορτίο και αφήνοντας τις ίδιες με θετικό φορτίο.

Σε μια καταιγίδα, τα σύννεφα δρουν ως τεράστιες γεννήτριες Van de Graaff, διαχωρίζοντας τα θετικά και αρνητικά φορτία για να δημιουργήσουν τεράστιους διαχωρισμούς φορτίων στο εσωτερικό των νεφών.

Καταιγίδα - Σύννεφα - Καιρός

Καθώς τα κεραυνικά σύννεφα κινούνται πάνω από τη Γη, δημιουργούν ένα αντίθετο φορτίο στο έδαφος, και αυτό είναι που προσελκύει ένα χτύπημα φωτισμού προς το έδαφος. Η καταιγίδα θέλει να εξισορροπήσει τα φορτία της και το κάνει αυτό με εκφορτίσεις μεταξύ θετικών και αρνητικών περιοχών.

Το μονοπάτι αυτής της εκκένωσης είναι συνήθως αυτό της μικρότερης αντίστασης, οπότε τα πράγματα που είναι πιο αγώγιμα (όπως το μέταλλο) είναι πιο πιθανό να χτυπηθούν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Η πιο χρήσιμη συμβουλή για μια καταιγίδα είναι: Όταν βροντάει ο κεραυνός, πηγαίνετε μέσα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε απολύτως ασφαλείς από την καταιγίδα. Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι που μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνες με το να μένετε έξω στην καταιγίδα.

Το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης

Αν δεν κάθεστε σε μια μπανιέρα έξω ή δεν κάνετε ντους στη βροχή, είναι απίστευτα απίθανο να σας χτυπήσει κεραυνός. Αλλά αν ο κεραυνός χτυπήσει το σπίτι σας, ο ηλεκτρισμός θα ακολουθήσει τη διαδρομή της μικρότερης αντίστασης προς το έδαφος.

Πράγματα όπως τα μεταλλικά καλώδια ή το νερό στους σωλήνες σας παρέχουν ένα βολικό αγώγιμο μονοπάτι για να ακολουθήσει ο ηλεκτρισμός προς το έδαφος.

Το ντους παρέχει και τα δύο αυτά πράγματα (νερό και μέταλλο), καθιστώντας το ιδανικό μονοπάτι για την ηλεκτρική ενέργεια.

Θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό το ωραίο χαλαρωτικό ντους σε κάτι πολύ λιγότερο χαλαρωτικό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν στους ανθρώπους να αποφεύγουν όλες τις δραστηριότητες που βασίζονται στο νερό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας – ακόμη και το πλύσιμο – για να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος.

Κακοκαιρία - Καταιγίδα - Καιρός
Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ένα από αυτά που μπορεί να μη φαίνεται προφανές είναι η στήριξη σε τσιμεντένιο τοίχο.

Ενώ το ίδιο το σκυρόδεμα δεν είναι τόσο αγώγιμο, αν έχει ενισχυθεί με μεταλλικές δοκούς (που ονομάζονται “οπλισμός”), αυτές μπορούν να αποτελέσουν αγώγιμο μονοπάτι για τον κεραυνό.

Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο σε ηλεκτρική πρίζα (υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων), καθώς όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν δίοδο για το χτύπημα του κεραυνού.

Ως γενικός κανόνας, αν ακούτε βροντές στο βάθος, τότε βρίσκεστε αρκετά κοντά στην καταιγίδα για να σας φτάσει ο κεραυνός, ακόμη και αν δεν βρέχει.

Οι κεραυνοί μπορούν να χτυπήσουν μέχρι και δέκα μίλια μακριά από τη μητρική καταιγίδα. Συνήθως, μισή ώρα μετά το τελευταίο χτύπημα του κεραυνού είναι μια ασφαλής στιγμή για να ξαναμπείτε στο ντους.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com/

Διαφήμιση