Αρχική Special Topics Καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ

Καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πυρηνικος αντιδραστήρας Ζαπορίζια1
Διαφήμιση

Ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, όπου τα ρωσικά και τα ουκρανικά στρατεύματα αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες εβδομάδες για βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

 «Είμαστε επιτέλους στην πορεία να κινηθούμε έπειτα από μήνες προσπαθειών. Ο ΔΟΑΕ θα μεταβεί στο εσωτερικό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια», του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στα χέρια του ρωσικού στρατού από τις αρχές του Μαρτίου, είπε ο κ. Γκρόσι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο λίγο πριν από την αναχώρηση της ομάδας της οποίας ηγείται.

Το έργο των επιθεωρητών στη Ζαπορίζια

Της ομάδας των 14 πυρηνικών εμπειρογνωμόνων ηγείται ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι. Η ομάδα βρίσκεται ήδη καθοδόν, με προορισμό το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην εμπόλεμη Ουκρανία που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους.

πυρηνικος αντιδραστήρας Ζαπορίζια

Πρόκειται να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 6 αντιδραστήρες, τις συνθήκες εργασίας επί τόπου, αλλά και να καταγράψουν ενδεχόμενες ζημιές.

Η παρουσία των εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ δίνει ελπίδες ότι η κατάσταση στον σταθμό θα εκτονωθεί, ότι δηλαδή οι στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή θα περιοριστούν κάπως και το ουκρανικό προσωπικό θα μπορέσει να κινηθεί πιο ελεύθερα στο εσωτερικό του σταθμού.

Οι εμπειρογνώμονες υποθέτουν ότι θα καταφέρουν να αποκομίσουν μία αντιπροσωπευτική εικόνα σχετικά με την ασφάλεια στο εργοστάσιο.

Στόχος είναι η κατάπαυση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην περιοχή γύρω από αυτόν, η ελεύθερη πρόσβαση του προσωπικού σε όλες τις εγκαταστάσεις και κατά συνέπεια η ασφαλής συντήρηση και προμήθεια ανταλλακτικών.

Η Ρωσία έχει καταλάβει την ανατολική Ουκρανία και τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Με 38 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η Ρωσία έχει μεγάλη τεχνογνωσία και γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους ενός σοβαρού ατυχήματος σε αντιδραστήρα εξαιτίας ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης.

Παρά τον υψηλό κίνδυνο ωστόσο, η Ρωσία κατέλαβε στρατιωτικά τη Ζαπορίζια. Μία αλλαγή πορείας δεν διαφαίνεται ακόμη, παρά τις αναρίθμητες εκκλήσεις παγκοσμίως.

Το ενδεχόμενο κλεισίματος των αντιδραστήρων εξετάζεται και θα αποφασιστεί επί τόπου. Παρόλα αυτά, ακόμη και μετά από μία ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας, οι αντιδραστήρες χρειάζονται πολλή ενέργεια για ψύξη, ούτως ώστε να αποφευχθεί η τήξη, αυτό που συνέβη δηλαδή στα μεγάλα ατυχήματα των αντιδραστήρων στο Τσερνομπίλ το 1986 και στη Φουκουσίμα το 2011. Σε κάθε περίπτωση το επίπεδο κινδύνου ενός μεγάλου ατυχήματος στο εργοστάσιο θα μειωνόταν με τη διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων.

πυρηνικος αντιδραστήρας Ζαπορίζια2

Συνεχίζουν οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου

Δεν έχουν τέλος οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και Ουκρανίας για ό, τι συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Μόσχα και Κίεβο καταγγέλλουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις της αντίπαλης πλευράς που βάζουν σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό.

Την ανησυχία αυξάνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies, οι οποίες δείχνουν δύο μεγάλες τρύπες στην οροφή του πυρηνικού σταθμού.

Οι διορισμένες από τη Ρωσία αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ κατηγόρησαν τα ουκρανικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν εκ νέου την περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν ότι δύο οβίδες εξερράγησαν κοντά σε κτίριο του πυρηνικού σταθμού όπου αποθηκεύονται αναλωμένα καύσιμα, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον «Τhe Kyiv Indipendent», o κυβερνήτης της Ζαπορίζια κατήγγειλε ότι τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με πυραύλους στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, χωρίς όμως να κάνει λόγο για νέες απώλειες ζωών και ζημιές στην κατασκευή του κτιρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, τις τελευταίες ημέρες οι δορυφόροι κατέγραψαν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις σε απόσταση αναπνοής από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το nexta.tv εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δέχονται εκφοβισμό για το τι πρόκειται να πουν στους ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Διαφήμιση