Αρχική Τεχνολογία Ιαπωνία: Ο Spot στην υπηρεσία της δασικής βιομηχανίας

Ιαπωνία: Ο Spot στην υπηρεσία της δασικής βιομηχανίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
robotdog
Διαφήμιση

Ο Spot, το κίτρινο, τετράποδο ρομπότ ανεβαίνει μια πλαγιά με γρασίδι και στη συνέχεια βαδίζει μέσα σε ένα δάσος γεμάτο κλαδιά. Ανεβαίνει ακόμη και σε ένα κούτσουρο και στη συνέχεια κατεβαίνει χωρίς βοήθεια.

Αποτελεί μέρος μιας δοκιμής που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας Δασικών και Δασικών Προϊόντων (FFPRI) και τη SoftBank Corp. , χρησιμοποιώντας ρομπότ της Boston Dynamics.

Ο στόχος: να βρεθεί μια λύση για τη χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού στη δασική βιομηχανία της Ιαπωνίας.

Εάν επιτύχει, θα μπορούσε να αυξήσει την αναδάσωση στη χώρα και να βοηθήσει την Ιαπωνία να επιτύχει τους στόχους της για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα.

Οι δασικές εργασίες είναι ως επί το πλείστον χειρωνακτικές και οι σημερινοί εργάτες γερνούν και ο αριθμός τους μειώνεται, οπότε οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ρομπότ θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν και να συντηρούν τα δάση της Ιαπωνίας.

Μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ξεκίνησε μια δοκιμή πεδίου για την ενσωμάτωση αυτών των ηλεκτροκίνητων τετράποδων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των δασικών εργασιών. Τα ρομπότ χρησιμοποιούν γεωχωρικά δεδομένα, Wi-Fi και άλλες τεχνολογίες επικοινωνίας για να καλύπτουν ανεξάρτητα τεράστιες εκτάσεις γης.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες “έξυπνης δασοπονίας“, οι οποίες χρησιμοποιούν ρομπότ και άλλες τεχνολογίες για τη βελτίωση της επικοινωνίας, των προσπαθειών αναδάσωσης και της αποκατάστασης από καταστροφές.

Με την αύξηση της ζήτησης για ξυλεία, περίπου τα μισά από τα τεχνητά δάση της Ιαπωνίας είναι έτοιμα να υλοτομηθούν.

Ωστόσο, τα σχέδια αναδάσωσης έχουν παρεμποδιστεί χάρη στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται ή αναζητούν άλλες θέσεις εργασίας. Το χαμηλό περιθώριο κέρδους της υλοτομίας δεν βοηθά τα πράγματα.

ΡΟΜΠΟΤ

Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από τα δάση έχει μειωθεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, καθώς τα δάση δεν έχουν ακόμη αναπληρωθεί, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ομάδα σκοπεύει να ελέγξει κατά πόσον τα ρομπότ είναι ικανά να περιπολούν, να παρακολουθούν και να μεταφέρουν φορτίο σε δασικές περιοχές. Αυτό ξεκινά με την επιβεβαίωση του είδους των επιφανειών στις οποίες μπορούν να περπατήσουν.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν Wi-Fi και δορυφορικές επικοινωνίες ώστε τα ρομπότ, τα οποία είναι εφοδιασμένα με τεχνολογία εντοπισμού θέσης υψηλής ακρίβειας, συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, που επιτρέπει την αυτοκαθοδηγούμενη βάδιση, να μπορούν να λειτουργούν στο δάσος όπου δεν υπάρχει σήμα.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν δύο φορές πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους:

  • το ένα στη Σιμοκάουα του Χοκάιντο και
  • το άλλο στην Τσουκούμπα του νομού Ιμπαράκι.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τον Spot, ένα ευέλικτο σχέδιο κινητού ρομπότ που αναπτύχθηκε από την Boston Dynamics, μια αμερικανική εταιρεία που ανήκει κατά 20% στον όμιλο SoftBank και είναι γνωστή για τα ρομπότ που μπορούν να περιηγηθούν σε εδάφη με πρωτοφανή ευελιξία.

ΠΗΓΗ: https://www.japantimes.co.jp

Διαφήμιση