Αρχική Περιβάλλον Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 5 αιώνων απειλεί την Ευρώπη

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 5 αιώνων απειλεί την Ευρώπη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ξηρασια ευρωπη
Διαφήμιση

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η μισή Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζει το φαινόμενο της παρατεταμένης ξηρασίας λόγω των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν από τις αρχές του καλοκαιριού και τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί. Μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης έχουν σχεδόν στερέψει κάνοντας τον εφιάλτη της λειψυδρίας πραγματικότητα για πολλές χώρες.

Το 60% της γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία κινδυνεύει από ξηρασία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας ενώ για το 45% της γης υπάρχουν «προειδοποιήσεις» για ξηρασία.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα υγρασίας στο έδαφος, ενώ το 15% βρίσκεται κάτω από το πιο αυστηρό επίπεδο «συναγερμού», όπου η βλάστηση είναι πιεσμένη.

Τα στοιχεία συνέπεσαν με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η οποία ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έζησε έναν ξηρότερο από τον μέσο όρο Ιούλιο. Ρεκόρ χαμηλών βροχοπτώσεων σημειώθηκαν στη δυτική Ευρώπη και έντονη ξηρασία στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: Σε κατάσταση ξηρασίας η Βρετανία – Με δελτίο η αγορά εμφιαλωμένου νερού

Όπως δήλωσε στο Sky News ο επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία, Αντρέα Τορέτι, η ξηρασία αυτή αναμένεται να είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή ήπειρος εδώ και 500 χρόνια!

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι συνθήκες διευκολύνουν την εξάπλωση και την ένταση των δασικών πυρκαγιών.

 

Στέρεψαν τα ποτάμια

Η λειψυδρία προκαλεί προβλήματα τόσο στην γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία.

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Το Βρετανικό Γραφείο Μετεωρολογίας (Met Office) ανέφερε πως ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός στην Αγγλία από το 1935 με τη μέση βροχόπτωση να φθάνει τα 23,1 χιλιοστόμετρα, μόλις το 35% του μέσου όρου για τον μήνα αυτό. Για μερικές περιοχές της χώρας ήταν ο πιο ξηρός Ιούλιος στα χρονικά.

Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όμως φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρίες ύδρευσης στο νότιο τμήμα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισμα.

Μια τετραήμερη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» τέθηκε σε ισχύ σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας από την Πέμπτη. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την πρώτη στην ιστορία της ανάλογη προειδοποίηση τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Κοντά στο χαμηλότερο σημείο η στάθμη του Ρήνου

Κοντά στο χαμηλότερο σημείο λόγω της ξηρασίας βρίσκεται η στάθμη των υδάτων στο ολλανδικό τμήμα του ποταμού Ρήνου όπως επισήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε tweet της που παρουσιάζει δορυφορικές εικόνες του Ρήνου πέρυσι και φέτος τον Αύγουστο.

«Οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές είναι οι πιο ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη» σχολιάζει η Κομισιόν

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ξηρασία θα είναι πολύ μεγάλες σύμφωνα με τους αναλυτές καθώς το πρόβλημα θα «χτυπήσει» την γερμανική αλλά και την οικονομία άλλων χωρών. Η Deutsche Bank, σε έκθεση της, έκανε λόγο για ένα ακόμη οικονομικό σοκ στην καρδιά της Γερμανίας, επιταχύνοντας την πορεία της προς την ύφεση.

skynews drought europe 5857613

Σύμφωνα με το Reuters το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων στον Ρήνο έχει υπερπενταπλασιαστεί και πολλές μεγάλες φορτηγίδες υποχρεώθηκαν να μεταφέρουν μόνον το 30% με 40% της χωρητικότητάς τους, ειδάλλως κινδυνεύουν να προσαράξουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κρούει τον κώδωνα κινδύνου, καθώς οι επιπτώσεις της χαμηλής στάθμης των υδάτων στον Ρήνο θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του έτους για ορισμένες χώρες.

«Η κατάσταση της προσφοράς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ήταν ήδη πολύ περιορισμένη πριν από την τελευταία κρίση. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων καθιστά πιο ακριβή τη μεταφορά καυσίμων από τη θαλάσσια αγορά στην περιοχή αυτή» εξήγησε ο Τόριλ Μποσόνι, επικεφαλής του τμήματος αγοράς πετρελαίου του ΙΕΑ, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

 

Γαλλία: Ανησυχίες για τα πυρηνικά εργοστάσια

Ο Δούναβης που έχει στρατηγική σημασία για μια περιοχή που εκτείνεται από την κεντρική Ευρώπη έως τη Μαύρη θάλασσα επίσης «στεγνώνει», ενώ η θερμοκρασία στα νερά του είναι σημαντικά υψηλότερη, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται διαταραχή στα επίπεδα οξυγόνου, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη χλωρίδα και στην πανίδα σε όλη την διαδρομή του.

Ο καύσωνας ζεσταίνει το νερό σε τέτοιο βαθμό που δεν επαρκεί για να ψυχρανθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Μάλιστα, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της EDF δήλωσε πως αναγκάζεται να σταματήσει τη λειτουργία δύο πυρηνικών της μονάδων λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης νερού που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία και ψύξη των μονάδων.

“Ανησυχούμε από αυτές τις συνεχείς επαναλήψεις του κύματος καύσωνα” που “δεν επιτρέπουν σε οργανισμούς να επανέλθουν σε μια κανονική λειτουργία”, εξηγεί η Ιζαμπέλ Μπονμαρέν της εθνικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γαλλίας (SPF).

https://twitter.com/WorldBreakingN9/status/1558012869404409859?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1558012869404409859%7Ctwgr%5E96f9af59a949813fe382347a3d0c841bf2218e52%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FWorldBreakingN92Fstatus2F1558012869404409859provider%3Dtwitter

Αυτά τα κύματα καύσωνα επιδεινώνουν επίσης μια πολύ μεγάλη ξηρασία που σαρώνει όλη τη χώρα, το Παρίσι και τα κοντινά του διαμερίσματα να έχουν τεθεί με τη σειρά τους σε “επαγρύπνηση για την ξηρασία”.

Ο Ιούλιος του 2022 ήταν ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί στη Γαλλία από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1958-1959, και ο δεύτερος πιο ξηρός που έχει καταγραφεί ποτέ (μετά τον Μάρτιο του 1961).

Η αθροιστική βροχόπτωση ήταν μόνο 9,7 χιλιοστά, ένα έλλειμμα 84% σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιφέρειες 

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιφέρειες του βορρά και ανακοίνωσε την αποδέσμευση ποσού 36,5 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει την κοιλάδα του Πάδου εδώ και εβδομάδες. Η στάθμη του ποταμού Πάδου στη βόρεια Ιταλία έχει μειωθεί στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 70 χρόνων με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και τις πόλεις της περιοχής να έχουν περιορίσει τη χρήση νερού μόνο για τις βασικές ανάγκες.

Το 41% αυτής λεκάνης του Πάδου χρησιμοποιείται για την άρδευση περιοχών και το πότισμα ζώων (3,1 εκατ. βοοειδή και 6 εκατ. χοίροι) , σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ξηρασία έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 30% στην Ιταλία, μειώνοντας την ήδη εξασθενημένη συγκομιδή, καθώς οι αγρότες έσπειραν λιγότερες εκτάσεις λόγω του αυξανόμενου κόστους που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιφέρειες: Εμίλια-Ρομάνια, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βενετία έως την 31η Δεκεμβρίου.

Η Ουγγαρία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 120 χρόνια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η φετινή παραγωγή σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή και περισσότερο.

 

 

 

Διαφήμιση