Αρχική Κόσμος Σε κατάσταση ξηρασίας η Βρετανία – Με δελτίο η αγορά εμφιαλωμένου νερού

Σε κατάσταση ξηρασίας η Βρετανία – Με δελτίο η αγορά εμφιαλωμένου νερού

Σύνταξη: ecozen.gr

0
νερο
Διαφήμιση

Με δελτίο διανέμουν το εμφιαλωμένο νερό στη Μ. Βρετανία τα σούπερ μάρκετ φοβούμενα τις αγορές πανικού των καταναλωτών έπειτα από την επίσημη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας.

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει δείχνοντας το επίπεδο της πρωτοφανούς ξηρασίας έπειτα από τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες που συνεχίζουν να πλήττουν κυρίως τις Ανατολικές, Κεντρικές και Νότιες περιοχές.

Από τον Ιούνιο ο αριθμός των βροχοπτώσεων είναι ο μικρότερος των τελευταίων 50 ετών. Τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση καθώς τα κύματα καύσωνα δε λένε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα καυτό Σαββατοκύριακο με τον υδράργυρο να φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

 Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Τα δεδομένα για τη ροή των ποταμών αποκάλυψαν ότι σχεδόν το 90% των σημείων μέτρησης έδειξαν τιμές κάτω από το κανονικό επίπεδο, ενώ το 29% χαρακτηρίστηκε ως “εξαιρετικά χαμηλό”.

Ο Ιούλιος που πέρασε ήταν ο ξηρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες περιοχές και το ξηρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1976.

Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Χάνα Κλόουκ δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία.

ποταμι ΟΥαλία

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού», είπε η Κλόουκ.

Η ίδια είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, όμως η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Αδειάζουν τα ράφια

Οι πανικόβλητοι αγοραστές επέστρεψαν – και αυτή τη φορά κυνηγούν μπουκάλια με νερό για να προετοιμαστούν για την επικείμενη ξηρασία.

Η Aldi έχει αναρτήσει αφίσες που περιορίζουν τους πελάτες σε τρία έως πέντε μπουκάλια πόσιμου νερού ο καθένας.

Τώρα, οι Βρετανοί επιστρέφουν στην προ-Covid αγωνία των άδειων ραφιών και προσπαθούν να εφοδιαστούν με νερό πριν να είναι πολύ αργά.
Ένας χρήστης μπήκε στο Twitter και έγραψε: “Θα βιαστώ να αγοράσω εμφιαλωμένο νερό για 6 μήνες τώρα!”

Ωστόσο, προφανώς κάποιοι έχουν ήδη προμηθευτεί, με έναν άλλο χρήστη να λέει ότι είδε ένα άτομο στο σούπερ μάρκετ με δύο καροτσάκια γεμάτα εμφιαλωμένο νερό.

«Είμαστε προετοιμασμένοι»

Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν ότι οι βασικές προμήθειες εξακολουθούν να είναι ασφαλείς”, δήλωσε ο υπουργός Υδάτων Steve Double, προσθέτοντας: “Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ για περιόδους ξηρασίας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στους αγρότες και το περιβάλλον, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες”.

ξηρασία

Πρόκειται για την πρώτη ξηρασία που κηρύσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018 – αν και εκείνη έληξε γρήγορα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων – αλλά παρά την απειλή για καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα, μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας είναι απίθανο να δει σημαντική βροχή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η ζέστη και η ξηρασία έχουν επίσης επηρεάσει τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, των φρούτων και των λαχανικών.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών δήλωσε επίσης ότι οι “ξερές” καλλιέργειες και το ξερό γρασίδι εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών, καθώς οι Βρετανοί προτρέπονται να μην ψήνουν μπάρμπεκιου σε περίπτωση που ξεσπάσουν πυρκαγιές εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ήδη πολύ πιεσμένες για να αντεπεξέλθουν.

Περιορισμοί στη χρήση νερού και στο πότισμα με λάστιχα

Σήμερα, η Yorkshire Water έγινε η πέμπτη εταιρεία στην Αγγλία και την Ουαλία που ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης σωλήνων για τα πέντε εκατομμύρια πελάτες της.

Η Southern Water, η South East Water, η Welsh Water και η Thames Water ανακοίνωσαν την απαγόρευση της χρήσης λάστιχων νερού . Η South West Water και η Severn Trent έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν επίσης περιορισμούς. Όλες αυτές οι εταιρείες νερού εξυπηρετούν 32 εκατομμύρια άτομα.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου σήμερα, καθιστώντας τη χώρα θερμότερη από ορισμένες περιοχές της Καραϊβικής και απειλώντας καλλιέργειες όπως πατάτες, μήλα, λυκίσκο, μπρόκολο και λαχανάκια.

Σύμφωνα με την NFU, καλλιέργειες όπως τα ζαχαρότευτλα και ο αραβόσιτος παρουσιάζουν σημάδια στρες από την έλλειψη βροχής, ενώ καλλιέργειες που βασίζονται στην άρδευση, όπως τα λαχανικά αγρού και οι πατάτες, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Οι συνθήκες, οι οποίες έχουν στερήσει σχεδόν εντελώς ορισμένες περιοχές από βροχοπτώσεις όλο το καλοκαίρι, ώθησαν την Εθνική Ομάδα για την Ξηρασία να μεταφέρει τμήματα της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, τμήματα της Νότιας και Κεντρικής Αγγλίας και την Ανατολική Αγγλία σε επίσημο καθεστώς ξηρασίας.

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα μέτρα, όπως η απαγόρευση της χρήσης λάστιχου, ωστόσο η Υπηρεσία Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε το κοινό ότι τα βασικά αποθέματα νερού είναι ασφαλή.

 

Με πληροφορίες από : www.dailymail.co.uk

 

 

Διαφήμιση