Αρχική Ενέργεια Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κομισιόν ευρωπαϊκή επιτροπή
Διαφήμιση

Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου συγκάλεσε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Γιόζεφ Σικέλα, με αφορμή την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο μεταξύ, στα 671 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα «σκαρφαλώσουν» αύριο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ενώ στη Γαλλία θα αγγίξει τα 744 ευρώ. 
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αυστριακό καγκελάριο, ο Σικέλα τόνισε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κι επισήμανε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες στη Σύνοδο Κορυφής.

φυσικού αερίου

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα είχε προαναγγείλει τη σύγκληση της συνόδου, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας είχε δηλώσει ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Τσέχο ομόλογό του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Πάνω από 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γερμανία

Το φράγμα των 1.000 ευρώ έσπασαν για πρώτη φορά οι τιμές αναφοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 6,6% σήμερα, στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση της τιμής άνω του 25% την Παρασκευή σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου.

Η Γαλλία έχει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόσθετο πρόβλημα της μείωσης στην παραγωγή των πυρηνικών σταθμών.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.

Ράλι ανόδου και στο φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε και πάλι στα 305 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα κατέγραψε αισθητή πτώση κατά 13%, υποχωρώντας στα 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Γερμανίας ότι οι δεξαμενές έχουν γεμίσει σε ποσοστό που ξεπερνά το 82%.

 

 

 

Διαφήμιση