Αρχική Διάστημα Διακόπηκε η εκτόξευση του Orion λόγω διαρροής υδρογόνου

Διακόπηκε η εκτόξευση του Orion λόγω διαρροής υδρογόνου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
artemis1
Διαφήμιση

H πολυαναμενόμενη εκτόξευση της κάψουλας Orion, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis 1, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 15:33 ώρα Ελλάδας είναι άγνωστο αν πραγματοποιηθεί. Αιτία η διαρροή καυσίμου που ανιχνεύτηκε στην πρόβα επιστροφής στη Σελήνη.

Το διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» πήρε το όνομα από την αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτό το όνομα ήδη επί προεδρίας Τραμπ. Οι ΗΠΑ, εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.

Στις 15:33 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας είχε προγραμματιστεί από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1» με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS) που θα μεταφέρει την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα γυρίσει στη Γη.

Η τηλεόραση της NASA θα μεταδώσει ζωντανά (στα αγγλικά) την εκτόξευση. Έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα στη μηχανή νούμερο 3 και σε ότι άλλη δυσλειτουργία προκύψει οι μηχανικοί της NASA ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις, μέσω των social media.

Οι έως τώρα μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν πιθανότητα 80% οι σημερινές καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές. Λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν είναι πιθανόν να γίνει η εκτόξευση την 2α ή την 5η Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή μια καταιγίδα έπληξε το Κέντρο Κένεντι και τα αλεξικέραυνα γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης τράβηξαν τους κεραυνούς, χωρίς πάντως η NASA να ανησυχήσει ιδιαίτερα.

Διαφήμιση