Αρχική Διάστημα Την πρώτη εικόνα από το βαθύ σύμπαν μας έδωσε το James Webb

Την πρώτη εικόνα από το βαθύ σύμπαν μας έδωσε το James Webb

Σύνταξη: ecozen.gr

0
james webb
NASA
Διαφήμιση

Στις 12 Ιουλίου, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) θα δημοσιεύσει τις πρώτες του επιστημονικές εικόνες, ανοίγοντας την αυλαία μιας νέας εποχής στην αστρονομία.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, μια συναρπαστική εκτόξευση και μήνες δοκιμών, το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ είναι επιτέλους έτοιμο να συλλέξει νέα στοιχεία σχετικά με ερωτήματα που μόνο ονειρευόμασταν να απαντήσουμε με τους προκατόχους του.

Το Jame Webb θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε πιο βαθιά στο μακρινό παρελθόν του σύμπαντος από ποτέ, χάρη στον ιδιαίτερο συνδυασμό δυνατοτήτων του.

star1
Η εικόνα είναι μονοχρωματική και εμφανίζεται σε ψευδοχρώματα με λευκό-κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο που αντιπροσωπεύουν την διαβάθμιση από το φωτεινότερο στο πιο αμυδρό. Το φωτεινό αστέρι (με μέγεθος 9,3) στη δεξιά άκρη είναι το 2MASS 16235798+2826079. Υπάρχουν μόνο μια χούφτα αστέρια σε αυτή την εικόνα – που διακρίνονται από τις αιχμές περίθλασης. Τα υπόλοιπα αντικείμενα είναι χιλιάδες αμυδροί γαλαξίες, μερικοί στο κοντινό σύμπαν, αλλά πολλοί περισσότεροι στο μακρινό σύμπαν. Πηγή: NASA, CSA και ομάδα FGS.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA μας έδωσαν μια πρώτη γεύση από την εντυπωσιακή δύναμη των εικόνων που θα παράγει – και αυτό που βλέπουμε είναι μόνο μια δοκιμαστική λειτουργία.

Όπως σημειώνει με υπερηφάνεια η NASA στον ιστότοπό της, η δοκιμαστική εικόνα που συντέθηκε μετά από 32 ώρες και 72 εκθέσεις, “είναι από τις βαθύτερες εικόνες του σύμπαντος που έχουν ληφθεί ποτέ” – και το τηλεσκόπιο μόλις ξεκίνησε.

Σχεδόν τόσο υπέροχη όσο και η ίδια η εικόνα είναι το γεγονός ότι η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στο πλαίσιο μιας πρώιμης δοκιμής του αισθητήρα λεπτής καθοδήγησης (FGS) του τηλεσκοπίου. Το καθήκον του είναι να διασφαλίζει ότι οι κάμερες και τα κάτοπτρα είναι όλα σωστά ευθυγραμμισμένα.

“Ακόμα και όταν καταγράφει μη προγραμματισμένες εικόνες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής”, έγραψε η NASA με στόμφο στο ιστολόγιό της, “το FGS είναι ικανό να παράγει εκπληκτικές εικόνες του σύμπαντος”

Αυτή η εκπληκτική εικόνα που είχε τραβηχτεί τον Μάιο και δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα είναι απλώς ένας πρόδρομος για το τι εκπληκτικό πρόκειται να δούμε σε λίγες μέρες.

Μέχρι τότε, περιμένουμε με κομμένη την ανάσα να δούμε πώς το τηλεσκόπιο, που κατασκευάζεται εδώ και δύο δεκαετίες, θα ξεπεράσει τον εαυτό του.

 

 

Διαφήμιση