Αρχική COVID-19 Πού οφείλεται η «ομίχλη του εγκεφάλου» στη Long Covid

Πού οφείλεται η «ομίχλη του εγκεφάλου» στη Long Covid

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αλτσχάιμερ
Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νευρολογικές επιδράσεις της long COVID ήταν εντυπωσιακά παρόμοιες με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον.

Ερευνητές στην Αυστραλία και το Λουξεμβούργο βρίσκονται μπροστά στον πιθανό προσδιορισμό της αιτίας των νευρολογικών επιπτώσεων της long COVID, συμπεριλαμβανομένης της «Ομίχλης του εγκεφάλου».

Η COVID-19 είναι μια αναπνευστική νόσος της οποίας τα συμπτώματα συνήθως επιμένουν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, περίπου το 30% των ατόμων με COVID-19 εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από δύο έως τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Ελάχιστα είναι κατανοητά για τα συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid, για το πώς εκδηλώνεται ή για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

brain fog long covid
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν αυξημένη ροή αίματος και βελτιωμένη οξυγόνωση στον εγκέφαλο των ασθενών που πάσχουν από γνωστική εξασθένιση (credit: Aging/Uri Ashery)

Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019 και οι επιστήμονες αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούν τις πιθανές μόνιμες ή λανθάνουσες επιπτώσεις της νόσου.

Αυτά περιλαμβάνουν νευρολογικά συμπτώματα που πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη μόλυνση του κεντρικού νευρικού συστήματος από τον ιό.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature διεξήχθη από ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne και το Πανεπιστήμιο La Trobe, στη Μελβούρνη, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νευρολογικές επιδράσεις της μακράς COVID ήταν εντυπωσιακά παρόμοιες με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες που προκαλούνται από κυτταροτοξικά συσσωματώματα στον εγκέφαλο.

Δηλαδή, είδαν μια συσσώρευση πρωτεϊνικών θραυσμάτων από τον ιό SARS-CoV-2, τα οποία σχημάτιζαν συσσωματώματα στον εγκέφαλο, παρόμοια με αυτά που συναντώνται σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον.

Αλτσχάιμερ

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα συσσωματώματα, εκτός του ότι είναι προβληματικά λόγω της παρουσίας τους, είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Ωστόσο, αυτή η ζοφερή πρόγνωση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια πυξίδα που δείχνει την κατεύθυνση ενός σχεδίου θεραπείας.

Η δρ Mirren Charnley, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Swinburne, εξήγησε ότι “αν περαιτέρω μελέτες είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ο σχηματισμός αυτών των αμυλοειδών προκαλεί long Covid, τότε τα φάρμακα κατά των αμυλοειδών που αναπτύσσονται για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων νευρολογικών συμπτωμάτων της long Covid “.

ΠΗΓΗ: https://www.jpost.com/

Διαφήμιση