Αρχική COVID-19 Τα πάντα για την «Centaurus» – Η πορεία του BA.5-Τι λένε οι ειδικοί

Τα πάντα για την «Centaurus» – Η πορεία του BA.5-Τι λένε οι ειδικοί

Σύνταξη: Ecozen.gr

0
Twiter xarthis kroysmata
Διαφήμιση

Η υποπαραλλαγή BA.2.75, με το παρατσούκλι «Centaurus», εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Μάιο 2022.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περίπου 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Αυστραλίας.

Τώρα, «έχει επίσης ταυτοποιηθεί και στην Ολλανδία», ανέφερε το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σε δήλωση την Τετάρτη 13/07/22.

Και φαίνεται να ανταγωνίζεται όλες τις άλλες παραλλαγές στην Ινδία

Η Ολλανδία φοβάται ότι είναι η «πιο μεταδοτική έκδοση» και  έγινε η τελευταία χώρα που εντόπισε κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.2.75 του Covid Omicron.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του  Joe Davies Health Reporter στο MailOnline σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας επεσήμανε ότι «Έχει πλέον εντοπιστεί και στην Ολλανδία»

«Λίγα είναι γνωστά για το BA.2.75», αλλά «φαίνεται ότι παρακάμπτει πιο εύκολα τις άμυνες που έχουν δημιουργηθεί κατά του SARS-CoV-2 μέσω μικρών, συγκεκριμένων αλλαγών».

Οι ειδικοί πάντως λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από το Omicron

 

Π.Ο.Υ : Η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος  

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

Κυρίαρχο στέλεχος στην Ινδία

Ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι: «Αυτή η υπο-παραλλαγή φαίνεται να έχει μερικές μεταλλάξεις στον τομέα δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας… οπότε πρέπει να το παρακολουθήσουμε».

Πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε» πόσο καλά το στέλεχος μπορεί να αποφύγει την ανοσία ή πόσο σοβαρό ήταν.

Ο Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η εξάπλωση του BA.2.75 στην Ινδία έδειξε ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό από την υποπαραλλαγή BA.5 Omicron, η οποία έχει προκαλέσει κύματα στην Ευρώπη και των ΗΠΑ.

«Φαίνεται να γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος στην Ινδίατο ερώτημα είναι θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε όλο τον κόσμο;»

Ο Flahault πρόσθεσε ότι προηγούμενα κυρίαρχα στελέχη, όπως το Delta, είχαν πρώτα καταλάβει τη χώρα στην οποία εμφανίστηκαν πριν εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, είπε ότι υπήρχε ένα «περιθώριο απρόβλεπτου», δείχνοντας πώς το BA.2.12.1 έγινε κυρίαρχο στις ΗΠΑ, αλλά το BA.5 «πέτυχε» όταν τα δύο ήρθαν σε άμεσο ανταγωνισμό.

Ο Flahault πρόσθεσε ότι οι διαδοχικές παραλλαγές έκαναν πιο δύσκολη την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την καταπολέμησή τους, επειδή μέχρι τη στιγμή που ένα τρύπημα που τα στόχευε ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει, νεότερα στελέχη είχαν κυριαρχήσει.

Twiter xarthis kroysmata

Νωρίς για συμπεράσματα

Ήταν πολύ νωρίς για να μάθουμε για τη σοβαρότητα του BA.2.75, πρόσθεσε.

Το ολλανδικό δείγμα συλλέχθηκε στη βόρεια περιοχή του Γκέλντερλαντ στις 26 Ιουνίου, είπε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούσε στενά την κατάσταση» εκεί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέταξε το BA.2.75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση».

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε στη Mail On line σήμερα ότι ένα κύμα BA.2.75 θα μπορούσε να είναι το λιγότερο θανατηφόρο μέχρι τώρα.

Δεν αναμένεται να χτυπήσει τη Βρετανία μέχρι αργότερα αυτό το έτος, επειδή δεν έχει ακόμη αποκτήσει αρκετά ισχυρό έδαφος για να εκτοπίσει το BA.5.

 

Τι γνωρίζουμε για το BA.2.75; Πρέπει να ανησυχούμε;

  • Τι είναι το BA.2.75;

Eίναι ένα παρακλάδι του υποστρώματος BA.2 Omicron που προκάλεσε το τελευταίο κύμα Covid τον Απρίλιο.

  • Είναι πιο επικίνδυνο;

Η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι το BA.2.75 είναι πιο μεταδοτικό από το BA.2 και το BA.5, το οποίο βρίσκεται πίσω από την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

  • Πρέπει να ανησυχώ;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Hunter, ένα κύμα BA.2.75 θα μπορούσε να είναι το λιγότερο θανατηφόρο μέχρι τώρα.

Ο καθηγητής Χάντερ είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη προστασία όταν τελικά φτάσει, λόγω ενός συνδυασμού του εμβολίου και της πρόσφατης μόλυνσης αυτό το καλοκαίρι.

  • Γιατί ΔΕΝ χρειάζεται να ανησυχείτε για το «Centaurus»:

Η «πιο μολυσματική» παραλλαγή του Covid αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα μας στείλει πίσω στις πιο σκοτεινές μέρες του πανδημία

Το BA.2.75, με το παρατσούκλι «Centaurus», φαίνεται να ξεπερνά όλες τις άλλες παραλλαγές στη χώρα της Νότιας Ασίας, αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά εκεί τον Μάιο.

Μερικοί επιστήμονες φοβούνται ότι μπορεί να είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή που έχει δει μέχρι σήμερα και καλύτερα εξοπλισμένη για να αποφύγει οποιαδήποτε ανοσία από εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση.

Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι προκαλεί κάποια πιο σοβαρή ασθένεια από τον αρχικό τύπο Omicron από τον οποίο προήλθε, είπαν κορυφαίοι ειδικοί του Covid στη MailOnline.

Ο καθηγητής Paul Hunter, εκτιμά ότι ένα κύμα BA.2.75 θα μπορούσε να είναι το λιγότερο θανατηφόρο μέχρι τώρα.Όπως είπε: «Είναι πάντα δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα πώς θα πάει αυτό. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι  θα εξαπλωθεί περισσότερο εάν χτυπήσει τη Βρετανία το φθινόπωρο. «Αλλά αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι θα είναι πιο θανατηφόρο από το BA.5 και μπορεί ακόμη και να είναι λιγότερο θανατηφόρο γιατί με κάθε κύμα υπάρχει περισσότερη προστασία.

«Η τρέχουσα έρευνα εκτιμά ότι η πρόσφατη μόλυνση και ο συνδυασμός εμβολιασμού προσφέρουν την καλύτερη προστασία, επομένως το τρέχον κύμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από μια φθινοπωρινή έκρηξη που προκαλείται από το BA.2.75».

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λίβερμορ, ιατρός μικροβιολόγος στο UEA, υποστήριξε ότι το Κένταυρος ήταν απλώς το τελευταίο σε μια ατελείωτη σειρά υπο- στελεχών Omicron.

Ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός πίσω από την πανδημία, εξελίσσεται συνεχώς καθώς προσπαθεί να εξαπλωθεί.

 

Η πλειοψηφία των μεταλλάξεων είναι αβλαβείς.

Ωστόσο, ορισμένες ιδιορρυθμίες που εντοπίζει ο ιός με την πάροδο του χρόνου μπορούν να του δώσουν ένα πλεονέκτημα – όπως το να μπορεί να μολύνει ανθρώπους ευκολότερα.

Καθώς ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να διασπαστεί σε γενετικά διακριτές παραλλαγές ή στελέχη.

Για παράδειγμα, το κύμα του Ιανουαρίου 2021 προκλήθηκε από το Alpha, η αιχμή του περασμένου καλοκαιριού ήταν κάτω στο Delta και το αρχικό στέλεχος Omicron έφταιγε για την κορύφωση του περασμένου χειμώνα.

Η τρέχουσα αναζωπύρωση, η οποία έχει ήδη προκαλέσει εκκλήσεις για επιστροφή μάσκας προσώπου και κοινωνικής απόστασης, καθοδηγείται από το BA.5. Φαίνεται να είναι ακόμη πιο μολυσματικό από το BA.2.

Το BA.2.75 είναι στην πραγματικότητα μία παρασκηνιακή παραλλαγή της BA.2 από τον Απρίλιο, αλλά θεωρείται ότι είναι το πιο μολυσματικό από οποιοδήποτε από αυτά μέχρι σήμερα, θεωρητικά.

Ο καθηγητής Λίβερμορ είπε στη MailOnline: «Η εμπειρία δείχνει ότι νέες παραλλαγές θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στον ανθρώπινο πληθυσμό, πιθανότατα για αρκετά χρόνια.

Το Omicron BA2.75 είναι ένα περαιτέρω παράδειγμα. Είναι πολύ μεταδοτικό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι προκαλεί πιο σοβαρή μόλυνση από το κλασικό Omicron ».

Υποδεικνύοντας την τρέχουσα έξαρση της Ινδίας, είπε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για αύξηση της θνησιμότητας».

Ο καθηγητής Λίβερμορ πρόσθεσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια lockdowns και περιορισμών έχουν προκαλέσει τεράστια παράπλευρη ζημιά στην κοινωνία, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομία.

«Πρέπει να εργαστούμε για να το επισκευάσουμε, όχι για να το επεκτείνουμε με πανικό για κάθε νέα παραλλαγή».

 

Το παρατσούκλι- Πώς βγήκε

Η Δρ Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά, έγραψε στο Twitter: «Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε τον… Κένταυρο. Δεν πρόκειται να συμβεί ».

Το παρατσούκλι του υποστελέχους επινοήθηκε στο Twitter και πήρε το όνομά του από έναν αστερισμό που αντιπροσωπεύει έναν Κένταυρο — ένα ελληνικό μυθολογικό πλάσμα που είναι μισός άνθρωπος και μισός άλογο.

Το αν θα ξεπεράσει το BA.5 δεν έχει ακόμη καθοριστεί, λένε οι επιστήμονες.

 

Η πορεία του BA.5

O εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC δείχνει την Ευρώπη και την Ελλάδα στο «βαθύ κόκκινο» αναφορικά με τον κοροναϊό που επελαύνει στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πολλές χώρες που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» στο δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Οι μόνες περιοχές που είναι σε ελάχιστα καλύτερη θέση είναι η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας. Ενδιαφέρον, τέλος, είναι και το γεγονός ότι πολλές χώρες είναι «γκρι» – ήτοι δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσει το ECDC να εξάγει κάποιο συμπέρασμα για τον ρυθμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Στη Βρετανία, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι λοιμώξεις μπορεί ήδη να επιβραδύνονται.

Υπήρχαν περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι που μολύνθηκαν στην Αγγλία την πιο πρόσφατη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 17,7 τοις εκατό σε επτά ημέρες.Αυτό συγκρίθηκε με ένα άλμα 34 τοις εκατό την προηγούμενη εβδομάδα.Η ανάλυση των δεδομένων του NHS υποδηλώνει ότι το τρέχον κύμα εισαγωγών Covid κορυφώνεται.

Πηγή

Διαφήμιση