Αρχική Καταστροφές Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Νέες εστίες

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Νέες εστίες

Κάηκαν 15.000 στρέμματα μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο

0
Φωτιά στα Σακτούρια
Φωτιά στα Σακτούρια
Διαφήμιση

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το Ρέθυμνο φλέγεται με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν νέα μέτωπα φωτιάς. Κι αυτό αφού κάηκαν 15.000 στρέμματα μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο ή 40.000 σύμφωνα με τους κατοίκους.

Από σήμερα πάντως βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βρεθούν για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την εκτίμησή της; μεγάλης οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο, από το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 που ξεκίνησε κοντά στη Κρύα Βρύση.

Νέες εστίες

Ο χάρτης της φωτιάς στο Ρέθυμνο
Ο χάρτης της φωτιάς στο Ρέθυμνο

Η νέα εστία φωτιάς  εντοπίστηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Αμπελάκι Ρεθύμνου, για την κατάσβεση του οποίου κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παράλληλα, πυρκαγιά  ξέσπασε και στα Σακτούρια Ρεθύμνου στα νοτιοδυτικά της Κρύας Βρύσης, σε περιοχή που δεν είχε καεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής,  με μεγάλη δυσκολία καθώς ελικόπτερο Erickson που επιχειρούσες στην περιοχή Σακτούρια ανέφερε αδυναμία συνέχισης επιχειρήσεων, λόγω ακραίων ανέμων και αναταράξεων.

Ωστόσο σύμφωνα με την σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά πριν από λίγη ώρα «τέθηκε υπό  έλεγχο η φωτιά στα Σαχτούρια, έτσι σώθηκε το χωριό!

Το χωριό σώθηκε χάρη στις ηρωικές προσπάθειες πυροσβεστών και ντόπιων κατοίκων από την περιοχή που έτρεξαν με ότι μέσο διέθετε ο καθένας. 

Είδαμε πολλά αγροτικά με βυτία, ανθρώπους με κουβάδες, κανίστρες, με παλάμες, με κλαδιά ανά χείρας ψεκαστικά, κ.α μέσα. 

Αυτή τη στιγμή η φωτιά ελέγχεται ενώ μεγάλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται για να μην γίνει αναζωπύρωση λόγω των πολλών μικροεστιων που σιγοκαίνε παντού. Επίσης , σοβαρό πρόβλημα είναι και οι δυνατοί άνεμοι που φυσάνε…» 

Εκκένωση οικισμών

Νωρίτερα ο  δήμαρχος της περιοχής ζήτησε εκκένωση των Σακτουρίων και των Κάτω Σακτουρίων. Κάτι που έγινε μέσω του «112» της Πολιτικής Προστασίας.

«Η φωτιά καίει εκτάσεις στα Σακτούρια. Βρίσκομαι καθ’ οδόν και κατευθύνομαι προς τα Σακτούρια όπου έγινε αναζωπύρωση πυρκαγιάς. Εδώ έρχονται και δύο ελικόπτερα», ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης στο cretapost.gr.

Στην περιοχή εκκένωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί διακομιδή τραυματία να γίνει στο μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαφήμιση