Αρχική Διάστημα Ηλιακή καταιγίδα «χτυπάει» σήμερα τη Γη

Ηλιακή καταιγίδα «χτυπάει» σήμερα τη Γη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
sun
(Εικόνα: NASA)
Διαφήμιση

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εμφάνιση μιας μεγάλης ηλιακής καταιγίδας που προβλέπεται να πλήξει σήμερα, 19 Ιουλίου, τη Γη.

«Άμεσο χτύπημα. Ένα νήμα που μοιάζει με φίδι εκτοξεύθηκε από μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα και κατευθύνεται προς τη Γη», έγραψε η ερευνήτρια Τάμιθα Σκοβ στο Twitter.

Η ηλιακή καταιγίδα μπορεί να διαταράξει τα συστήματα πλήγησης GPS και να οδηγήσει σε  ραδιοφωνικές διακοπές σε διάφορα μερη του κόσμου, σύμφωνα με την NASA.

«Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να διαταράξει το GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο», σύμφωνα με την Σκοβ.

Ήλιος
(NASA)

Ωστόσο, είναι πιθανό η καταιγίδα να έρθει και αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η καταιγίδα κατηγορίας G1 – η οποία είναι μικρή αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τις λειτουργίες των δορυφόρων – θα μπορούσε να πλήξει τη Γη στις 20 ή 21 Ιουλίου, σύμφωνα με το SpaceWeather.

Εκτόξευση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας 

Η προέλευση της καταιγίδας προέρχεται από μια στεμματική εκπομπή μάζας, μια απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας, η οποία εκτοξεύθηκε από τον Ήλιο στις 15 Ιουλίου, από ένα ασταθές νήμα μαγνητισμού. Αυτές οι εκρήξεις είναι ικανές να απελευθερώσουν 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Γη κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι καταιγίδες αυτές έρχονται καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στην ενεργό φάση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του, με περιστατικά όπως αυτά να αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, μια τεράστια δομή πλάσματος και μαγνητικού πεδίου αποσπάστηκε από τον Ήλιο.

Ρίχνει δορυφόρους

Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι δορυφόροι έχουν πέσει από την τροχιά τους λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του ηλιακού ανέμου και μικρότεροι δορυφόροι κατηγορίας CubeSats, έχουν καταστραφεί εντελώς.

Ήλιος

Οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν αυτές τις καταιγίδες χρησιμοποιώντας τον μέγιστο ρυθμό αύξησης της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων για να υπολογίσουν πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο κύκλος. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε ευάλωτες υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνίας και το διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: Independent 

Διαφήμιση