Αρχική Καταστροφές Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Ηλεία – Eκκενώνεται το χωριό Λάτα

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Ηλεία – Eκκενώνεται το χωριό Λάτα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΜΗ ΗΛΕΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Συνεχείς αναζωπυρώσεις  παρουσιάζει η φωτιά σε δάσος στη Βάλμη Ηλείας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση εκκενώνεται το χωριό Λάτα.

Το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από χθες, τις τελευταίες ώρες είχε περιοριστεί εντούτοις η εικόνα από την πυρκαγιά χειροτέρευσε λόγω των ανέμων. Με βάση τον άνεμο, η φωτιά στρέφεται σε πευκοδάσος που δεν κάηκε χθες ενώ η κατάσταση δυσκολεύει.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όπως αναφέρεται έχουν ενισχυθεί, ενώ τα εναέρια μέσα με χαμηλές πτήσεις πραγματοποιούν συνεχώς ρίψεις. Γίνεται προσπάθεια να προσεγγίσουν και οι επίγειες δυνάμεις.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες στην Αχαΐα και επεκτάθηκε στην Ηλεία. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών περιόρισαν την πυρκαγιά ώστε σήμερα να υπάρχει μια βελτιωμένη εικόνα στη περιοχή.
Όμως υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε πολλές περιφέρειες της Ελλάδας και η Πυροσβεστική δίνει σαφείς οδηγίες στους πολίτες για την πρόληψη πυρκαγιών.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά γλιτώσαμε του οικισμούς που κινδύνευαν», τόνισε το πρωί ο Δήμαρχος Ήλιδας, Ιωάννης Λυμπέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΜΗ ΗΛΕΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη», «δεν απειλείται κάποιο χωριό», όπως είπε το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονανος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

«Γλιτώσαμε του οικισμούς που κινδύνευαν», τόνισε το μιλώντας νωρίτερα ο Δήμαρχός Ήλιδας, Ιωάννης Λυμπέρης μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Καθώς με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα ενώ έχει μειωθεί και η ένταση των ανέμων, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΜΗ ΗΛΕΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

«Η προσοχή είναι στραμμένη στην κοινότητα, Λάττα», πρόσθεσε κ. Λυμπέρης.

Προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 και εχθές, πραγματοποιήθηκε προληπτική, οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των χωριών ΒάλμηΚοτρώνα,  Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα της Π.Ε. Ηλείας προς ασφαλή σημεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια της Κότρωνας σε απόσταση περίπου 30 μέτρων.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Φωτιά και στη Λευκάδα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά σε δύσβατο σημείο κοντά στο Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα.

Καίει θάμνους και βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για σήμερα Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα συνεχιστούν οι αυξημένες περιπολίες και ήδη εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΜΗ ΗΛΕΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες

1.Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαφήμιση