Αρχική Καταστροφές Ρέθυμνο: 5η μέρα φωτιάς – «Οργανωμένο σχέδιο»- Δύο ύποπτοι 

Ρέθυμνο: 5η μέρα φωτιάς – «Οργανωμένο σχέδιο»- Δύο ύποπτοι 

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ρεθυμνο φωτια
Διαφήμιση

Οργανωμένο σχέδιο «βλέπει» ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης πίσω από τις φωτιές. Διαμηνύει ότι «όσο είμαι δήμαρχος δεν θα αφήσω κανέναν να οικοπεδοποιήσει την περιοχή»  και ζητάει την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Ο κ Γιάννης Ταταράκης γεωπόνος στο επάγγελμα, μίλησε στο ΚΡΗΤΗ TV, και αναφέρθηκε σε «οργανωμένο σχέδιο που στόχο έχει  να σβήσει, όπως είπε, από τον χάρτη τον αναπτυσσόμενο δήμου Αγίου Βασιλείου» .Έξι χωριά του Νότιου Ρεθύμνου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατόπιν αιτήματος δήμου Αγίου Βασιλείου.

Ολονύχτια κόλαση 

Η  πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες στο νότιο Ρέθυμνο συνεχίστηκε όλο το βράδυ χθες με  εθελοντές κατοίκους και την πυροσβεστική να επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις 

«Σύμμαχος » στην ολονύχτια μάχη ήταν δυστυχώς οι θυελλώδεις βόρειοι ανέμοι που «καθήλωναν» επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τις φλογες να θεριεύουν περιμετρικά των Σαχτουρίων, των Μελάμπων, της Κρύας Βρύσης και του Αγίου Γεωργίου. 

Ευτυχώς το πρωί η ισχύς των ανέμων περιορίστηκε στην ευρύτερη περιοχή, με τις ριπές να επιμένουν στην Αγία Γαλήνη και τις δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή. 

Ο χάρτης της φωτιάς στο Ρέθυμνο
Ο χάρτης της φωτιάς στο Ρέθυμνο

«Στην περιοχή στείλανε τρία εναέρια μέσα κανένα όμως δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν » λέει ο δήμαρχος . Επιχειρούσε  με το πρώτο φως της ημέρας  ένα ελικόπτερο Έρικσον όμως το στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ, που έφτασε χθες το βράδυ στα Χανιά δεν πρόλαβε να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις. Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς ανέφερε ότι νωρίτερα το Σινούκ δεν μπόρεσε να κάνει ρίψεις νερού λόγω αέρα.

Τα πρώτα στοιχεία για το ξέσπασμα της φωτιάς

 Κλιμάκιο της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Ρεθύμνου, ερευνώντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν τα πύρινα μέτωπα, σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Ρεθύμνου, το οποίο από την πρώτη ημέρα κάνει την δική του έρευνα.

Όλα δείχνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από την Ορνέ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν μέχρι τώρα οι πυροσβεστικές αρχές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Στέλλας Μαθιουδάκη στην ιστοσελίδα https://www.neakriti.gr/ : «Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «στόχαστρο» των ανακριτικών αρχών, με βάση μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής, βρίσκονται σε πρώτη φάση δύο άτομα. Ένας μελισσοκόμος και ένας άλλος άνδρας που εκτελούσε εργασίες με μηχάνημα σε περιοχή που κάηκε.

Φωτιά στα Σακτούρια

Κάτοικοι και εθελοντές σώζουν τα χωριά τους 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αξιοσημείωτη ήταν η συνδρομή των νεαρών κατοίκων της περιοχής για να σωθούν τα Σαχτουρια.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, χθες Δευτέρα 18 Ιουλίου, δίδεται εντολή εκκένωσης των Σαχτουρίων. Οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν και με εντολή του δημάρχου οι ηλικιωμένοι μεταφέρονται με ασφάλεια στην εκκλησία του χωριού. Οι νεότεροι μαζί με τους εθελοντές του Αη Βασίλη και τους πυροσβέστες ρίχνονται σαν λιοντάρια στην μάχη προσπαθώντας να σώσουν τα Σαχτούρια από την φωτιά που έχει ζώσει το χωριό.  

Και ενώ τα Σαχτούρια γλιτώνουν στο «παρά ένα», μια νέα  φωτιά ξεσπά στην Κρύα Βρύση. Με κίνδυνο της ζωής τους εθελοντές και πυροσβέστες ανακόπτουν την πορεία της. 

Το μεσημέρι Ροδάκινο, ΟρνέΚρύα ΒρύσηΜέλαμπεςΑγία Γαλήνη και Σαχτούρια κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Γιάννης Ταταράκης ζητά από τον περιφερειάρχη Κρήτης να τροφοδοτήσει τους πυρόπληκτους με ζωοτροφές και ελαιόλαδο.   

 

Διαφήμιση