Αρχική Καταστροφές Πυρκαγιές σε Δαδιά, Κρέστενα και Λέσβο – Όλες οι εξελίξεις

Πυρκαγιές σε Δαδιά, Κρέστενα και Λέσβο – Όλες οι εξελίξεις

0
ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Πολλά τα ενεργά μέτωπα με τα οποία ξημέρωσε και η σημερινή μέρα. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής σε Δαδιά, Κρέστενα και Λέσβο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και σήμερα τα εναέρια μέσα την επιχείριση για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο.

Εφιαλτικό ήταν το βράδυ στον Έβρο με τη φωτιά να περνά την αντιπυρική ζώνη και να απειλεί για πολύ ώρα το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Η μάχη για την κατάσβεση παρέμενε δύσκολη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τη φορά του ανέμου, αλλά ελπίδες γέννησε το ψιλοβρόχι που ξεκίνησε το πρωί και αναμένεται σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να αυξηθεί το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, καλύτερη είναι αυτή την ώρα η εικόνα της φωτιάς.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ. Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τεράστια μάχη να σωθεί το δάσος

Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος ένωσης Αξιωματικών πυροσβεστικού σώματος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σχολίασε για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς, όπου συνεχίζει και καίγεται ακόμα και πέντε ημέρες μετά, ότι αυτό συμβαίνει γιατί η καύσιμη ύλη στο δάσος είναι σε μεγάλη ποσότητα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΑΔΙΑ ΕΒΡΟΥ (ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI)
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
(ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI)

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που πήρε ο κ. Τσίγκας από τους συναδέλφους του, που του ανέφεραν ότι οι πευκοβελόνες είναι τόσες πολλές και πυκνές που το νερό που ρίχνουν τα καναντέρ δεν φτάνει μέχρι κάτω στο έδαφος.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους.

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ. Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Κάηκε το παρατηρητήριο για τους μαυρόγυπες στη Δαδιά

Με το διακύβευμα της πυρκαγιάς στη Δαδιά να αφορά την προστασία ζωών και περιουσιών, ταυτόχρονα με την προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου «το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται όλη η Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που έχει μεταβεί από χθες στη Δαδιά επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Το δάσος της Δαδιάς είναι καταφύγιο για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική αποικία τους στα Βαλκάνια. Επίσης, σε αυτό το δάσος βρίσκονται πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημα τους.

Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

 

Μαυρόγυπας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ WWF “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΠΩΝ” Μαρκαρισμένος Μαυρόγυπας στη Δαδιά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ WWF)

Διαβάστε επίσης: Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο Κρεστένων στην Ηλεία

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα επιχειρούν από το πρωί πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία, που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Ενώ, οι εναέριες δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 2 Canadair και 2 Τράκτορες που θα φτάσουν στην περιοχή από την Αθήνα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στην περιοχή θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι κόπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πλέον έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες, που καίνε σε μια δύσβατη χαράδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία. Προς Γρύλλο η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά μηχανήματα.

ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καλύτερη η εικόνα και στη Λέσβο

Καλύτερη ήταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς έξω από τον οικισμό της Βρίσας στη Λέσβο, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

Πυροσβέστες και εθελοντές κατόρθωσαν να μην περάσει η πυρκαγιά και στον οικισμό του Σταυρού, ο οποίος επίσης έχει εκκενωθεί.

Το πρωί της Δευτέρας επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ελικόπτερα με συνεχείς ρίψεις νερού, με τον αέρα να μην αποτελεί προς το παρόν εμπόδιο.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΒΑΤΕΡΑ ΛΕΣΒΟΥ / ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΒΡΙΣΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Εκκένωση του χωριού Βρίσα στην Λέσβο, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022.
(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβήσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαφήμιση