Αρχική Καταστροφές Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Για ακόμη μία νύχτα καίγεται η χώρα καθώς δεκάδες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια και καταστήματα.

Οι πυρκαγιές στον Έβρο (Δαδιά), την Ηλεία (Κρέστενα) και την Λέσβο έχουν κατακάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις, ενώ τις τελευταίες ώρες παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει και δεκάδες σπίτια ειδικά πέριξ του χωριού της Κρέστενας και της Σμέρνας.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν λίγες ώρες στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις παρά την άμεση αντίδραση της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα.

Πριν από λίγο οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά την περιοχή της Κρέστενας και δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του χωριού Γρύλλος και Φρύξας.

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρέστενας Σάκης Μπαλιούκος. «Η φωτιά είναι σίγουρα έργο εμπρηστών. Αυτή την στιγμή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και καταστρέφει το δάσος που είχε καεί ξανά το 2007. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την ΠΥ σε όχι χρειάζεται και μαζί με τους κατοίκους δίνουμε μάχη για να μη περάσουν οι φλόγες σε κατοικημένη περιοχή » ανέφερε ο κ. Μπαλιούκος.

φωτιά στην Φαιστό
Φωτιά στη Φαιστό

Αρκετά είναι τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. Επίσης, φωτιές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε Τσακατούρα Γρεβενών, στο Δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για πολύ δύσβατη περιοχή.

ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Μια ακόμα φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης που εκδηλώθηκε στις 15:32 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από λίγο, η πυρκαγιά αυτή έχει οριοθετηθεί.

Ακόμα, στις 16:17 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιός σημείωσε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει άμεσα σε μερικό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΟΓΚΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΤΕΡΑ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στη Λέσβο, στην περιοχή Ρογκάδα των Βατερών (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αύριο (25/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την έναρξη πυρκαγιάς. «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης, να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Νέα πυρκαγιά στην Ηλεία

Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι της Ηλείας, γίνονται για μια ακόμη φορά θύματα ασυνείδητων εμπρηστών και παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν την καταστροφή της περιουσίας τους.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν λίγες ώρες στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις παρά την άμεση αντίδραση της ΠΥ με εναέρια μέσα.

Πριν από λίγο οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά την περιοχή της Κρέστενας και δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του χωριού Γρύλλος και Φρύξας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί σπίτια.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία».

Φωτιά στην Μακρίσια ( patrisnews.com)
Φωτιά στην Μακρίσια

Παράλληλα, μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία, της Ηλείας ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρέστενας Σάκης Μπαλιούκος. «Η φωτιά ειναι σιγουρα έργο εμπρηστών. Αυτή την στιγμή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και καταστρέφει το δάσος που είχε καεί ξανά το 2007. Προσαθούμε να βοηθήσουμε την ΠΥ σε όχι χρειάζεται και μαζί με τους κατοίκους δίνουμε μάχη για να μη περάσουν οι φλόγες σε κατοικημένη περιοχή » – ανέφερε ο κ. Μπαλιούκος

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Τρία μέτωπα στην Ηλεία

Ενεργά εξακολουθούν να είναι τα τρία πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Κρέστενας Ηλείας.

Για καλύτερη εικόνα…έκανε λόγο και ο δήμαρχος της Κρέστενας Διονύσιος Μπαλιούκος υπογραμμίζοντας ότι από θαύμα δεν έχουν υπάρξει εγκλωβισμένοι πολίτες.

ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως καθώς επίσης και το Γ.Ν. Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων.

Μάχη με τις φλόγες για μία ακόμη ημέρα στη Λέσβο

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στη Νότια Λέσβο και η οποία σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή ξέφυγε Δυτικά και βρίσκεται πλέον στη Βρίσα.

Αυτή την ώρα μάχη με τη φωτιά στις παρυφές του Ολύμπου δίνεται από πυροσβέστες, εθελοντές και χιριστές εναέριων μέσων.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο εν λόγω οικισμός εκκενώνεται. Πρόκειται για το χωριό που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι, όσοι επέστρεψαν, αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί, υποχρεώνονται να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε χθες στις 10 το πρωί βρίσκονται υπό έλεγχο και πλέον η μάχη επικεντρώνεται στο μέτωπο της Βρίσας το οποίο κινείται προς την περιοχή των Βασιλικών. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται αρκετά κρίσιμη με τους πυροσβέστες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών.

ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
2022 (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Δαδιά

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου.

Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

ΗΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο και να σωθεί το δάσος της Δαδιάς δίνουν οι πυροσβέστες, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά.

«Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε μιλώντας στον Σκαι, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.

 

Διαφήμιση