Αρχική Καταστροφές Πεντέλη: Πιθανός ο εμπρησμός – Επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή

Πεντέλη: Πιθανός ο εμπρησμός – Επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[354314] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Πεντέλης επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αρωγής των πληγέντων.

Αναφορικά με τα πιθανά αίτια είπε πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της πυροσβεστικής τη δουλειά του».

Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού είναι το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης -το οποίο εκκενώθηκε λόγω της φωτιάς.

Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με πυροσβέστες και υπαλλήλους του νοσοκομείου, στους οποίους έδωσε συγχαρητήρια για το έργο τους.

«Είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τους πυροσβέστες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022.
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Νωρίτερα και ο υπουργός Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού για την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Χωρίς να κατονομάζει, ο υπουργός είπε πως όσον αφορά στα αίτια της φωτιάς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά.

Για δυο πυρκαγιές που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

[354314] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό, είχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκληματών εμπρησμού στις 5.19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα.

«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι» ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε κατά τη διάρκεια δηλώσεών της στο MEGA η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά: 

«Είναι δευτερεύον αυτή τη στιγμή να δούμε εμείς από πού προήλθε η φωτιά, είναι δουλειά των αρμόδιων αρχών. Η φωτιά δεν ξεκίνησε από τα διοικητικά μας όρια, ήταν στο Ντράφι, ανέβηκε και πέρασε σε εμάς και πέρασε ξανά στο Ντράφι. Ήταν σε σημείο που δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί με κάποιο φυσικό τρόπο. Οι αρχές θα κάνουν την έρευνα και θα δοθεί φως αφού ηρεμήσουν τα πράγματα», κατέληξε.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενεργό μέτωπο στην επικράτεια, όμως έχουμε μια πυρκαγιά δύσκολη από προχθές στην Πεντέλη, που επιτηρούμε, είμαστε σε επαγρύπνηση, για το σκοπό αυτό έχουμε δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν διαβροχή στην ευρύτερη περιοχή για να μην έχουμε καμία αναζωπύρωση ελέγχουμε την περίμετρο της πυρκαγιάς. Αν δεν σβήσει και το τελευταίο «καντηλάκι», και η τελευταία σπίθα, δεν πρόκειται να φύγουμε από την περιοχή» ξεκαθάρισε ο κ. Αρτοποιός.

[354314] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  •    Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  •    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  •    Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  •    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 

 

Διαφήμιση