Αρχική Ενέργεια Παράγουν υδρογόνο από τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου

Παράγουν υδρογόνο από τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ελιά βουβών
Διαφήμιση

Ο ευλογημένος καρπός του ελαιόδεντρου δεν αφορά μόνο αυτό που τρώμε αλλά περιλαμβάνει ακόμα και τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου. Νέα έρευνα σε Πανεπιστήμιο της Ισπανίας δείχνει ότι ακόμα και η επεξεργασία της βιομάζας από το υπόλειμμα της επεξεργασίας του καρπού της ελιάς μπορεί να παράγει υδρογόνο.

Μια νέα έρευνα από την Ανώτερη Πολυτεχνική Σχολή Linares του Πανεπιστημίου της Jaén και την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ferrol της Λα Κορούνια ανέπτυξε έναν εικονικό αισθητήρα βασισμένο σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της συγκέντρωσης υδρογόνου στο καύσιμο αέριο που παράγεται από την αεριοποίηση των pellets των  υπολειμμάτων του ελαιοτριβείου (μετατροπή βιομάζας σε ενέργεια).

Σύμφωνα με την έγκυρη Olimerca, η νέα αυτή έρευνα αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να παραχθεί και υδρογόνο από τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου, πέραν από την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

πελετ απο πυρηνα ελιας

Τα pellets από υπολείμματα ελαιοτριβείου είναι σήμερα πιο προσιτά όσον αφορά την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Η ηλεκτρόλυση συνίσταται στο διαχωρισμό του νερού στα στοιχεία του, υδρογόνο και οξυγόνο, όταν εφαρμόζεται σε αυτό ηλεκτρικό ρεύμα από εξωτερική πηγή”, τονίζουν οι ειδικοί.

Το αέριο που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενεργειακές εφαρμογές ως καύσιμο σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, μικροτουρμπίνες, ή ακόμα και σε χημική σύνθεση μετά τον διαχωρισμό αδρανών αερίων όπως το άζωτο.

Η αεριοποίηση είναι μια διαδικασία που μετατρέπει τη στερεή βιομάζα, στην προκειμένη περίπτωση τα υπολείμματα του ελαιοπυρήνα, σε καύσιμο αέριο μέσω της μερικής οξείδωσής του. Για οικονομικούς λόγους, ο αέρας χρησιμοποιείται ως οξειδωτικός παράγοντας.

Αν και η αεριοποίηση με ατμό ή συμπυκνωμένο οξυγόνο αντί για αέρα παράγει ένα αέριο με υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο που ονομάζεται αέριο σύνθεσης, η παραγωγή του συνεπάγεται υψηλότερο κόστος”, σημειώνει ο κ. Aguado, επικεφαλής της έρευνας.

Το υδρογόνο θα μπορούσε επίσης να συμπυκνωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, με τη βοήθεια αναλυτή αερίου σύνθεσης (υδρογόνο, μονοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα/syngas), μετρήθηκε η ογκομετρική σύνθεση του αερίου παραγωγής, σε χρονικά διαστήματα των 10 δευτερολέπτων.

ελαιοτριβειο

Το σύνολο δεδομένων προέκυψε μετά από σχεδόν 75 ώρες λειτουργίας της μονάδας αεριοποίησης. Ουσιαστικά, προσδιορίστηκε η περιεκτικότητα σε υδρογόνο του αερίου που παράγεται από την αεριοποίηση των pellets υπολειμμάτων ελαιοτριβείου.

Επιπλέον, για τις ανάγκες της έρευνας αναπτύχθηκε ένα υβριδικό μοντέλο αισθητήρων, με στόχο την ανίχνευση σφαλμάτων στη μέτρηση της συγκέντρωσης υδρογόνου στο αέριο παραγωγής.

υδρογονο απο ελαιοτριβειο

Το υβριδικό μοντέλο με την καλύτερη απόδοση περιελάμβανε έξι εσωτερικά υπο-μοντέλα που συνδυάζουν τεχνητά δίκτυα “νευρώνων” και υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το στατιστικό σφάλμα από τη δοκιμή του συγκεκριμένου συστήματος αισθητήρων ήταν μόλις 0,134% κατά όγκο, αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό.

Μετά από αυτή τη μελέτη, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση των υπολειμμάτων ελαιοτριβείου για παραγωγή υδρογόνου. “Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε περισσότερο ένα υποπροϊόν όπως τα υπολείμματα ελαιοτριβείου, το οποίο μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκε μόνο για τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας.

Το υδρογόνο θα μπορούσε επίσης να συμπυκνωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας ή ως αντιδραστήριο για την παραγωγή χημικών ενώσεων προστιθέμενης αξίας στη χημική βιομηχανία, όπως η αμμωνία, καθώς και στην φαρμακευτική ή τη βιομηχανία τροφίμων, για παράδειγμα, με υδρογόνωση λιπών“.

Αυτή η ερευνητική εργασία χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Οικονομικού Μετασχηματισμού, Βιομηχανίας,  Πανεπιστημίων, το Ταμείo Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πανεπιστημίων και το Συμβούλιο Παιδείας, Πανεπιστημιακής και Επαγγελματικής Κατάρτισης της Xunta de Galicia.

Με πληροφορίες από https://www.sciencedirect.com/, https://www.olivenews.gr/

Διαφήμιση