Αρχική Διάστημα Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει την πρώτη φωτογραφία του James Webb

Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει την πρώτη φωτογραφία του James Webb

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Biden James Web
Διαφήμιση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ανοίξει την αυλαία παρουσιάσεων από το Λευκό Οίκο με την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του James Webb την Τρίτη.

Αργότερα, η NASA, η ESA και η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία θα δώσουν στη δημοσιότητα κι άλλες έγχρωμες φωτογραφίες που κατέγραψε το James Webb στην παρθενική του εμφάνιση. Οι εικόνες θα γίνουν άμεσα διαθέσιμες στα social media και στο website της NASA.

«Η κυκλοφορία αυτών των πρώτων εικόνων, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των επιστημονικών επιχειρήσεων του Webb», προσθέτει η NASA. Τα πρώτα πέντε αντικείμενα επιλέχθηκαν με βάση τα στοιχεία από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες και αστρονόμους σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά αύριο την παρουσίαση από το Λευκό Οίκο στο παρακάτω livestream της NASA.

Το James Webb είναι πλέον πανέτοιμο να ανοίξει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Σύμπαντος με τον εντυπωσιακών δυνατοτήτων εξοπλισμό του.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τα πέντε «καρέ» που επέλεξε μια επιτροπή με εικόνες και δεδομένα των οποίων θα ακολουθήσουν την πρώτη φωτογραφία.

Η επιλογή των στόχων έγινε από την NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και το Space Telescope Science Institute. Οι πέντε στόχοι είναι οι εξής:

  •  Το Κουιντέτο του Στέφαν είναι ομάδα πέντε γαλαξιών στον αστερισμό του Πήγασου. Οι τέσσερις εξ αυτών αποτελούν την πρώτη γνωστή συνεκτική ομάδα γαλαξιών. Πρόκειται για σχηματισμό τον οποίο έχουν μελετήσει εκτενέστατα οι αστρονόμοι. Ο λαμπρότερος γαλαξίας του είναι ο σπειροειδής NGC 7320 στον οποίο έχουν εντοπιστεί μεγάλες περιοχές Η II, όπου γεννιόνται νέα άστρα.
Stephan’s Quintet
Stephan’s Quintet ( NASA)
  • Το νεφέλωμα Carina βρίσκεται περίπου 7,500 έτη φωτός μακριά στον ομώνυμο αστερισμό. Είναι γιγάντιο αφού εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 100 έτη φωτός και έχει αυξημένη λαμπρότητα. Αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων πολλά από τα οποία είναι τεράστια και συμβάλουν στη μεγάλη του λάμψη.
  •  Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα, δηλαδή το εντυπωσιακό υπόλειμμα ενός άστρου μάζας κοντά στη μάζα του Ηλίου μας, το οποίο έχασε τα εξωτερικά του στρώματα.
Νεφέλωμα Νότιου Δακτυλίου
Νεφέλωμα Νότιου Δακτυλίου
  • Ο πλανήτης WASP-96 b, είναι ένας αέριος γίγαντας παρόμοιος με τον Δία, αλλά με περίπου τη μισή μάζα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.150 ετών φωτός από τη Γη και είναι αξιοσημείωτο ότι έχει ατμόσφαιρα χωρίς σύννεφα, καθιστώντας ευκολότερη τη μελέτη του.

Η NASA λέει ότι το τηλεσκόπιο James Webb θα πάρει ένα «φάσμα» του πλανήτη για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνθεση του. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη μελέτη του εκπεμπόμενου φωτός από τον πλανήτη καθώς διασχίζει το μητρικό του αστέρι. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, μάλλον δεν θα δούμε μια εικόνα του πλανήτη, αλλά μάλλον μια ανάλυση της σύνθεσής του.

  • SMACS 0723: Είναι η κωδική ονομασία που έχουν δώσει οι επιστήμονες σε τεράστια σμήνη γαλαξιών οι οποίοι λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός αποκαλύπτοντας στοιχεία για απομακρυσμένους και αμυδρούς γαλαξίες που βρίσκονται πίσω τους.

 

 

Διαφήμιση