Αρχική Ελλάδα Λύση στην ενεργειακή κρίση από την Bild: Ξεχειμωνιάστε στην Ελλάδα

Λύση στην ενεργειακή κρίση από την Bild: Ξεχειμωνιάστε στην Ελλάδα

Κικίλιας, Φραγκάκης, Σημανδηράκης προς Γερμανούς: Ελάτε στην Κρήτη

Της Αγγελικής Γυπάκη

0
λιμάνι Χανίων, Κρήτη, Ελλάδα
Ο κόλπος των Χανίων μία ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα, Κρήτη Ελλάδα
Διαφήμιση

Όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ ανεξαρτήτως κυβέρνησης και ιδεολογίας,  ένα στόχο και ένα  όνειρο είχαν πάντα. Να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και να κάνουν την Ελλάδα ιδανικό τουριστικό προορισμό για 12 μήνες και 365 ημέρες τον χρόνο. 

Τα  τελευταία δύσκολα χρόνια την οικονομικής και  κυρίως της προσφυγικής κρίσης η τότε υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σε κάθε της δήλωση εντός κι εκτός συνόρων τόνιζε πάντα και επέβαλλε απαιτητικά τον moto: «τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο» nα κυριαρχεί στην τουριστική στρατηγική επικοινωνίας.

Ήρθε λοιπόν η  ώρα -αυτή τη φορά με την βοήθεια του σημερινού υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια– γερμανικοί μιντιακοί όμιλοι που κάποτε πολέμησαν σκληρά την χώρα μας να θέτουν,  εαυτόν στην υπηρεσία αυτού του στόχου.

Η Bild που κάποτε με πρωτοσέλιδα της μας ρωτούσε εν ήδη εισαγγελέα: «Έλληνες, τι κάνατε τα δισεκατομμύριά μας;» καλεί  τώρα -10 χρόνια μετά -τους Γερμανούς να περάσουν τον δύσκολο ενεργειακά, προσεχή χειμώνα στην Ελλάδα, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ήπιες και δη στην Κρήτη, όπου ο χειμώνας  διαρκεί μόνο δύο μήνες, και, μάλιστα, διακόπτεται από το δεκαήμερο των ζεστών Αλκυονίδων ημερών. 

«Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild, που καλεί τους ενδιαφερόμενους να περάσουν έναν χειμώνα χωρίς …θέρμανση στην Ελλάδα.

Ελάτε στα Χανιά

Η παραλία Ελαφονήσι στα Χανιά, Κρήτη
Crete Chania, Elafonisi beach@GNTO/Y. Skoulas

Αφορμή στάθηκε σχετική πρόσκληση του υπουργού Τουρισμού  Βασίλη Κικίλια που περιοδεύει αυτές τις ημέρες με τον Χανιώτη  Γενικό Γραμματέα ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη στην Κρήτη. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Κικίλιας είπε:  «Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς τους Έλληνες να υποδεχθούμε Γερμανούς συνταξιούχους, που θέλουν να περάσουν έναν μεσογειακό χειμώνα με ελληνική φιλοξενία, με ήπιο καιρό και με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Θα σας περιμένουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καλεί τους Γερμανούς να περάσουν τον χειμώνα στην πόλη του, γιατί όπως υποστηρίζει, τα Χανιά έχουν ίσως «το καλύτερο κλίμα σε όλη την Ευρώπη» και «τα σπίτια δεν χρειάζονται καν θέρμανση».

Δώσαμε και μας …δίνουν

Χανιά, Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου Ecozen

Βέβαια η Bild δεν αποφεύγει να σχολιάσει ότι : «Στην οικονομική κρίση οι Γερμανοί διέσωσαν τους Έλληνες, παρέχοντας δάνεια δισεκατομμυρίων». Αλλά προσθέτει: «Τώρα και εκείνοι θέλουν να μας το ανταποδώσουν. Η Ελλάδα προσφέρει άσυλο στους Γερμανούς που ταλαιπωρούνται από το σοκ της ακρίβειας και τον φόβο της ενεργειακής κρίσης».

Προτάσεις και εγκώμια για την Κρήτη

Χανιά, Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου Ecozen

Ωστόσο το « μαζεύει» με εγκώμια για την Κρήτη  επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κρήτη για να περάσει κανείς την πιο κρύα εποχή του χρόνου, γιατί ο χειμώνας διαρκεί μόλις δύο μήνες, αλλά και αυτοί ακόμη διακόπτονται από τις «Αλκυονίδες Ημέρες», όπου και πάλι ο καιρός είναι εξαιρετικός. 

Ο μεσίτης Γιάννης Κριαράς δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ότι «εδώ δεν υπάρχει κρίση», ενώ την ίδια στιγμή διατίθενται για τον χειμώνα άφθονα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες προς ενοικίαση σε λογικές τιμές (από 300 ευρώ συν περίπου 40 ευρώ για κοινόχρηστα). Η εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα ότι, την ίδια στιγμή, μπορεί κανείς να υπενοικιάσει το σπίτι του στη Γερμανία, εισπράττοντας και από εκεί ένα ενοίκιο.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα Χανιά οι δημοσιογράφοι της Bild κάνουν έναν εξονυχιστικό έλεγχο στις τιμές της καθημερινότητας (καφές από 1,50 ευρώ, ψωμί από 90 λεπτά, πατάτες 80 λεπτά το κιλό στη λαϊκή, φέτα 8 ευρώ το κιλό, κούρεμα από 8 ευρώ για τους άνδρες και 10 για τις γυναίκες), ενώ υπενθυμίζουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν επίσης εκπτωτικά σούπερ μάρκετ και Γερμανοί γιατροί. Συνοψίζοντας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δηλώνει: «No German will freeze in Greece».

Ελλάδα η Φλόριντα της Ευρώπης

Χανιά, Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου Ecozen

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή Γερμανών συνταξιούχων να μετοικήσουν στην Ελλάδα δεν είναι καινούργια. Το θέμα απασχολεί τον γερμανικό Τύπο χρόνια τώρα. Τελευταία- στις αρχές του έτους – αναφέρθηκε στο θέμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, πολλοί Γερμανοί συνταξιούχοι αποφασίζουν να μετοικήσουν σε άλλους τόπους με καλύτερη ποιότητα ζωής, ήλιο, αλλά και φορολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ελλάδα, η «Φλόριντα»της Ευρώπης. Ίσως οι αγνοί λάτρεις της Ελλάδας να ανατριχιάζουν με αυτό το όραμα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει σαν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα παράδεισο συνταξιοδότησης. Θέλει να προσελκύσει για μετεγκατάσταση συνταξιούχους από τον κρύο βορρά στον ηλιόλουστο νότο».

Συγκεκριμένα, πολλοί Γερμανοί συνταξιούχοι αποφασίζουν να μετοικήσουν σε άλλους τόπους με καλύτερη ποιότητα ζωής, ήλιο, αλλά και φορολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ελλάδα, η «Φλόριντα» της Ευρώπης. Ίσως οι αγνοί λάτρεις της Ελλάδας να ανατριχιάζουν με αυτό το όραμα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση το βλέπει σαν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί τη χώρα παράδεισο συνταξιοδότησης. Θέλει να προσελκύσει για μετεγκατάσταση συνταξιούχους από τον κρύο βορρά στον ηλιόλουστο νότο».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt: «Δεν είναι μόνο οι 3.000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο στην Κρήτη ή τη Ρόδο ο λόγος. Οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα φορολογούνται μόνο με 7% φόρο εισοδήματος»

«Παρά τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, η μετεγκατάσταση συνταξιούχων θα πρέπει να αξίζει τον κόπο και για την ελληνική εφορία και οικονομία, μιας και οι συνταξιούχοι αναμένεται να ξοδέψουν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στην Ελλάδα και ίσως αγοράσουν σπίτι» συνεχίζει το δημοσίευμα. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο: «Όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο στην Ελλάδα ως το 2024 απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Η Ελλάδα αποτελεί επίσης πόλο έλξης χάρη στο χαμηλό κόστος ζωής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο του 2021 το επίπεδο τιμών ήταν 23% χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη μελέτη της DiaNEOsis, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 5 δις ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας χάρη στη λεγόμενη ‘silver economy’, την εγκατάσταση ξένων ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα».

Με πληροφορίες: dw.com, handelsblatt.com

Διαφήμιση