Αρχική Καταστροφές Καίγεται η Δαδιά για τέταρτη μέρα

Καίγεται η Δαδιά για τέταρτη μέρα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στον Έβρο. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

«Έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα για τον καλύτερο συντονισμό της φωτιάς. Ελήφθησαν αποφάσεις. Πάμε τώρα στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

αμυρας στυλιανιδης

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

«Το δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέλημά μας είναι να οργανώσουμε σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Σχεδιάζουμε ήδη τα βήματά μας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος» διαβεβαίωσε από πλευράς του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.  Η φωτιά απειλεί τον πυρήνα του παρθένου δάσους, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. 

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στη Δαδιά από το πρωί.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Προληπτική απομάκρυνση κατοίκων

Εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά να έχει προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων.
Η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν”.
Ανέφερε ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική ζώνη.
Απομακρύνθηκαν από το χωριό κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Ο Εθνικός Δρυμός, όπου βρίσκονται και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πτηνών, δεν έχει καθαριστεί ποτέ, και οι πευκοβελόνες αποτελούν καύσιμη ύλη.

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έχει πολλαπλά μέτωπα
Στη φωτιά επιχειρεί και θα επιχειρεί όλη τη νύχτα ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Στα 126 τα καμένα σπίτια στην Ανατολική Αττική

Σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κτίρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης, Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) και Ραφήνας – Πικερμίου, λόγω της μεγάλης φωτιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια.

Καμένα σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, αποθήκες και εκκλησίες

– Από αυτά, 204 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 78 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.

– Επίσης, έχουν ελεγχθεί 8 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, ένας προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 5 επικίνδυνοι για χρήση, οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

[354314] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
– Ελέγχθηκαν 34 αποθήκες, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλες, 12 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 17 επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.

– Τέλος, ελέγχθηκαν 5 Ιεροί Ναοί – δημόσια κτίρια, εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο ένας προσωρινά ακατάλληλος για χρήση (χρήζει επισκευών).

Διαβάστε ακόμα: Τα 12 μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους

Τις επόμενες ημέρες, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα συνεχίσουν να διενεργούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, για να ικανοποιήσουν όσα επιπλέον αιτήματα αυτοψιών δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα, λόγω απουσίας των ιδιοκτητών των ακινήτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Διαφήμιση