Αρχική Καταστροφές Ιαπωνία: Συναγερμός μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα

Ιαπωνία: Συναγερμός μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα

0
Ηφάιστειο Σακουρατζίμα
PA/BBC
Διαφήμιση

Η Ιαπωνία εξέδωσε την Κυριακή προειδοποίηση, αυξάνοντας στο μέγιστο επίπεδο τον συναγερμό της, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα στη νότια πόλη Καγκοσίμα. Δεκάδες κάτοικοι αυτής της ορεινής περιοχής κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στο δυτικό νησί Kyushu εξερράγη περίπου στις 20:05 τοπική ώρα (14:05 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, υπήρξαν αναφορές για βροχή από πέτρες που έπεσαν σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο. Το επίπεδο συναγερμού έκρηξης έχει αυξηθεί στο 5, το υψηλότερο, ενώ ορισμένες περιοχές συνιστάται να εκκενωθούν, πρόσθεσε.

Δεν επηρεάστηκε ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

Ο κοντινός πυρηνικός σταθμός Σεντάι δεν παρουσίασε παρατυπίες, επιβεβαίωσαν οι αρχές.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τη ροή της λάβας και τέφρα να εκτοξεύεται από το ηφαίστειο.

Μια έκρηξη εκτόξευσε τέφρα σε περίπου απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, σύμφωνα με την JMA, ενώ ο καπνός από το ηφαίστειο έφθασε σε ύψος σχεδόν 300 μέτρων και αναμίχθηκε με τα σύννεφα.

Πλάνα από την έκρηξη της Κυριακής έδειξαν μια κόκκινη μάζα που ρέει στη μια πλευρά του ηφαιστείου, με κόκκινα βλήματα να εκτοξεύονται ενώ καπνός, που δύσκολα φαίνεται στο σκοτάδι, φουντώνει.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές επί το παρόντος, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίκο Ισοζάκι.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα κάλεσε την κυβέρνηση να «συνεργαστεί στενά με τον δήμο για να διασφαλίσει την πρόληψη των ζημιών».

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, που εκπέμπει συχνά καπνό και στάχτη, είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας.

Η χώρα έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια. Βρίσκεται στον “Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού”, όπου πολλοί από τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις παγκοσμίως καταγράφονται εκεί.

Το Σακουρατζίμα ήταν κάποτε νησί, αλλά λόγω παλαιότερων εκρήξεων, πλέον συνδέεται με μια χερσόνησο.

Ηφάιστειο Σακουρατζίμα
(REUTERS)

Είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες για έκρηξη το 2016

Το 2016 επιστήμονες με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακάλυψαν ότι το μάγμα που συσσωρεύεται κάτω από την Καλντέρα της Ιαπωνίας, που προκαλείται από το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, μπορεί να απειλήσει την Καγκοσίμα, γνωστή ως «Νάπολη του Ανατολικού κόσμου», με 600.000 κατοίκους.

Η ομάδα ανέλυσε την επιφανειακή παραμόρφωση μέσα και γύρω από την καλντέρα και το ηφαίστειο για να χαρακτηρίσει τις συνθήκες παροχής μάγματος και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη εκρήξεων και την αξιολόγηση κινδύνου.

Η συσσώρευση μάγματος θα μπορούσε να δει το ηφαίστειο να επαναλαμβάνει τη θανατηφόρα έκρηξη του 1914, η οποία σκότωσε 58 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στην Καγκοσίμα.

Ο Aira caldera είναι ένας μεγάλος, βυθισμένος κρατήρας στο νότιο τμήμα του Kyushu της Ιαπωνίας, που προκλήθηκε από τη βίαιη έκρηξη και την επακόλουθη κατάρρευση της τεράστιας δεξαμενής μάγματος του Σακουρατζίμα.

Η θανατηφόρα έκρηξη του 1914 ήταν περίπου 1,5 χιλιόμετρο σε κυβικό όγκο. Από τώρα θα χρειαστούν περίπου 130 χρόνια για να συσσωρευτεί αρκετό μάγμα για μια άλλη έκρηξη παρόμοιου μεγέθους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Διαφήμιση