Αρχική Ενέργεια Η Gazprom διακόπτει την παροχή αερίου προς τη Λετονία

Η Gazprom διακόπτει την παροχή αερίου προς τη Λετονία

0
Μεγαλόπολη: ομαλή μετάβαση με φυσικό αέριο
Διαφήμιση

Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να τροφοδοτεί τη γειτονική Λετονία με αέριο, κατηγορώντας την για παραβίαση όρων αναφορικά με την παραλαβή αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις παροχές αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο με τον τρόπο που ορίζει διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στη Shell Energy Europe στη Γερμανία.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους θεωρεί ότι παραβίασε η Λετονία. Χθες, η λετονική ενεργειακή εταιρία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί σε ρούβλια, όπως απαιτείται στις συναλλαγές με την Gazprom.

Διαβάστε επίσης: Κλείνει κι άλλο η στρόφιγγα του Nord Stream – Τα σενάρια για την Ελλάδα

Η Gazprom κατηγορεί τη Siemens για ημιτελή επισκευή του Nord Stream 1

Κορυφαίος αξιωματούχος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom υποστήριξε την Παρασκευή ότι η παράδοση της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1 από τον Καναδά στη Γερμανία (και όχι απευθείας στη Ρωσία) μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, δεν ήταν σύμφωνη με τη σύμβαση.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Βιτάλι Μάρκελοφ κατηγόρησε επίσης τη Siemens Energy, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1, πως δεν κατάφερε να επισκευάσει παρά μόνο το 1/4 των βλαβών που εντοπίστηκαν.

Η Gazprom έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1, με το Κρεμλίνο να επικαλείται τα προβλήματα στη συντήρηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορεί τη Μόσχα για ενεργειακό εκβιασμό.

nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom

Η δικαιολογία της Gazprom για τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων στην Ευρώπη

Την Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα», με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να ανακοινώνει ότι για την μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες».

Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.

gazprom - Λετονία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.
Διαφήμιση