Αρχική Special Topics Φουκουσίμα: Ρίχνουν μολυσμένο με τρίτιο νερό στον ωκεανό

Φουκουσίμα: Ρίχνουν μολυσμένο με τρίτιο νερό στον ωκεανό

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φουκουσίμα
Διαφήμιση

Το πράσινο φως για απελευθέρωση ύδατος με τρίτιο από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό έδωσαν οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo οι αρχές χαρακτήρισαν ως ασφαλή, την απελευθέρωση ύδατος από τον αναφερόμενο πυρηνικό σταθμό. Οι ποσότητες ύδατος που θα απελευθερωθούν τελούν υπό ειδική διαχείριση και περιέχουν ίχνη από τρίτιο, σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ποσότητες υδάτων που θα απελευθερωθούν χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στην πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Φουκουσίμα κατά το καταστροφικό περιστατικό του 2011, ενώ τώρα έχουν αποθηκευτεί σε υπόγειους χώρους της αναφερόμενης εγκατάστασης.
Φουκουσίμα

Τι είναι το τρίτιο;

Το τρίτιο είναι ισότοπο του υδρογόνου, και βρίσκεται σε υγρή μορφή, επομένως μπορεί να εξατμιστεί όπως το νερό, αν και δεν είναι γνωστό πόσο τρίτιο διέφυγε στην ατμόσφαιρα από την Φουκουσίμα, ως αέριο από εκρήξεις.

Οι υποστηρικτές της απελευθέρωσης του τριτίου ισχυρίζονται ότι το τρίτιο βρίσκεται ήδη στο φυσικό περιβάλλον, προερχόμενο από τον ήλιο, και πως νερό που περιέχει τρίτιο συνήθως απελευθερώνεται στη θάλασσα από πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

Το ραδιενεργό υλικό είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί από τις τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται για την ψύξη των αντιδραστήρων στο σταθμό, που επλήγη από το τεράστιο τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011.

Το νερό εξακολουθεί να συσσωρεύεται, δεδομένου ότι απαιτούνται 300 τόνοι κάθε ημέρα, με κάποιες ποσότητες να διαρρέονται στον ωκεανό.

Περισσότερες από χίλιες τεράστιες δεξαμενές βρίσκονται γύρω από το σταθμό, περιέχοντας η κάθε μία εκατοντάδες τόνους νερού που έχει καθαριστεί από το ραδιενεργό καίσιο και στρόντιο, αλλά όχι από το τρίτιο. Η αφαίρεση τριτίου από το νερό πραγματοποιείται σε εργαστήρια.

Το τρίτιο επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών

Ιαπωνία: 11 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία τίμησε διακριτικά την Παρασκευή (11/03) την τριπλή καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 όταν ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο προκάλεσε ένα φονικό τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του αποτέλεσε αιτία για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πρώτη φορά φέτος δεν διοργανώθηκε τελετή σε εθνικό επίπεδο στη μνήμη των θυμάτων, καθώς το ιαπωνικό κράτος αποφάσισε να σταματήσει αυτού του είδους τις τελετές μετά την επέτειο των δέκα ετών πέρυσι.

Ωστόσο κάθε 11η Μαρτίου στις 14:46 (τοπική ώρα, 07:46 ώρα Ελλάδας), την ώρα ακριβώς που σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών -που έγινε αισθητός σε όλο το αρχιπέλαγος, έως και την Κίνα-, τηρείται σε όλη την Ιαπωνία ενός λεπτού σιγή.

Η Φουκουσίμα μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας

Λόγω του σεισμού προκλήθηκε τσουνάμι, το μέγεθος των κυμάτων του οποίου έφτασε το ύψος μιας πολυκατοικίας, έπληξε την περιοχή.

 σχεδόν 18.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται κυρίως λόγω του τσουνάμι.

Τα κύματα εισέβαλαν και στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και τήξη στον πυρήνα τριών από τους αντιδραστήρες του. Πρόκειται για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Πάνω από 33.000 εκτοπισμένοι

Λόγω των ζημιών στο εργοστάσιο Φουκουσίμα υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών περιοχών.

Τους μήνες μετά το δυστύχημα απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε περισσότερα από 1.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επαρχίας Φουκουσίμα, το 12% της έκτασής της. Εντατικές εργασίες απολύμανσης επέτρεψαν να μειωθεί η μη κατοικήσιμη έκταση στα 337 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εξάλλου οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει σε όλες τις περιοχές που χρειάστηκε να εκκενωθούν. Φέτος τον Ιανουάριο επέστρεψαν πέντε από τους παλιούς κατοίκους της Φουτάμπα, της τελευταίας πόλης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο που παρέμενε άδεια.

Όμως οι κάτοικοι των πόλεων αυτών είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πριν την καταστροφή καθώς πολλοί φοβήθηκαν να επιστρέψουν.

Έως και 165.000 άνθρωποι στη Φουκουσίμα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, είτε οικειοθελώς είτε επειδή το επέλεξαν. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα 33.365 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μακριά από τις εστίες τους, εκ των οποίων το 80% εκτός της επαρχίας.

Πέρα από το τιτάνιο έργο της απολύμανσης και της αποξήλωσης του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η φήμη των τοπικών προϊόντων της Φουκουσίμα, για τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις παρά τους αυστηρούς ελέγχους στους οποίους υπόκεινται.

Διαφήμιση