Αρχική Καταστροφές Φωτιά στο Δάσος Δαδιάς – Νέα οικολογική καταστροφή μετά τη Πεντέλη

Φωτιά στο Δάσος Δαδιάς – Νέα οικολογική καταστροφή μετά τη Πεντέλη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
φωτιά - πυρκαγιά
Φωτογραφία αρχείου
Διαφήμιση

Tο δάσος της Δαδιάς καίγεται. Η νύχτα ήταν δύσκολη με τους πυροσβέστες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ό, τι μπορούν, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν εναέρια μέσα. Η Πεντέλη κάηκε σε έκταση άνω των 20.000 στρεμμάτων. Η οικολογική καταστροφή συνεχίζεται με υπεύθυνους τους ανθρώπους καθώς στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οι έρευνες των Αρχών κάνουν λόγο για εμπρησμούς στην Πεντέλη και την Ηλεία.

Ολονύχτια μάχη να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Η πυρκαγιά καίει αργά αλλά είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση από τις επίγειες δυνάμεις.

evros fwtia xr 2

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, τη νύχτα η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης έκανε δύσκολο το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Αυτή είναι και η μεγάλη προσπάθεια, να περιοριστεί η φωτιά για να μην περάσει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 291 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Στρατού και υδροφόρες Ο.Τ.Α. ενώ θα υπάρξει και νέα ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με 2 CL215 από Βόλο και 2 CL415 από Ελευσίνα.

«Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα»

Ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο μέτωπο της φωτιάς.

«Δυστυχώς η φωτιά μπήκε στο δάσος της Δαδιάς, ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς το βράδυ μπήκε μέσα στον πυρήνα, σε τμήμα του, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο πυρήνας. Βρίσκομαι στη Λύρα όπου ξεκίνησε η φωτιά, η υγρασία όλη τη νύχτα περιόρισε λίγο τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

«Από το πρωί, πετούν τα εναέρια μέσα, βέβαια ο καπνός είναι πάρα πολύ χαμηλά λόγω της υγρασίας, η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνό. Η ευρύτερη περιοχή έχει «πνιγεί» από τον καπνό. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, γιατί τα σημεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στον πυρήνα, πιστεύω με τα εναέρια μέσα να μπορέσει να σβηστεί σήμερα η φωτιά, είναι κρίμα να καίγεται το δάσος.

Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή πόσα μέσα επιχειρούν, ευτυχώς εδώ υπάρχουν και λιμνούλες που τα μέσα μπορούν να πάρουν γρήγορα νερό και να σβήσει φωτιά. Βλέπω 2 ελικόπτερα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση καθώς είναι χαμηλά ο καπνός λόγω της υγρασίας», πρόσθεσε ο κ. Δαρούσης.

Για το πώς ξεκίνησε η φωτιά ο αντιδήμαρχος είπε ότι: «υπήρξαν κάποιες φλόγες δίπλα στο φράγμα της Λύρας. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, θα γίνει η έρευνα. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας περίεργος άνεμος και κατευθείαν επεκτάθηκε η φωτιά», κατέληξε.

Χθες το απόγευμα υπήρξε προσαγωγή ενός ατόμου από την αστυνομία, μετά από καταγγελία κατοίκων ότι είδαν δύο άτομα να βάζουν φωτιά στην περιοχή. Η Ασφάλεια Αμαλιάδας διεξήγαγε πολύωρες ανακρίσεις στο γραφείο της Κοινότητας Αγνάντων και παρέπεμψε τον προσαχθέντα στον ανακριτή.

Υπό πλήρη έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε υψηλή ζώνη επικινδυνότητας. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Σε συναγερμό τέθηκε χθες Πέμπτη (22/7) ο νομός Ηλείας λόγω τριών πύρινων μετώπων. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Άγναντα του δήμου Ήλιδας, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο αφού απείλησε κατοικημένες περιοχές. Λίγο αργότερα ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Τραγανό, του δήμου Πηνειού, ενώ μία ακόμη, η τρίτη στην σειρά, εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Βάρδα, όπου μετά από μαζική κινητοποίηση της πυροσβεστικής, αργά το βράδι τέθηκε υπό έλεγχο.

Φωτιά στην Πεντέλη: Αναζητούν τον εμπρηστή

Στο συγκλονιστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της τηλεόρασης του Alpha, διακρίνεται ένας μαυροντυμένος άνδρας ο οποίος κρύβεται πίσω από ένα δέντρο στη Χριστούπολη Σπάτων και στη συνέχεια με γρήγορες κινήσεις περνά στον απέναντι δρόμο, βάζει φωτιά και φεύγει βιαστικά. Όταν ο ίδιος απομακρύνεται φαίνεται ευδιάκριτα πως η φωτιά φουντώνει.

Εισαγγελική έρευνα

 Διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Πεντέλης, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Ντράφι και Μεγάρων από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ.

fotia penteli meteo kamena 210722

Ο απολογισμός της καμένης Πεντέλης

Ο απολογισμός μέχρι τώρα από τις αυτοψίες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, μετά την καταστροφική φωτιά, που έκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα είναι 39 επικίνδυνες για χρήση κατοικίες. 

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 155 κτήρια:

  • Από αυτά 121 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 37 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 45 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 39 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 24 αποθήκες εκ των οποίων 3 κρίθηκαν κατάλληλες, 9προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 12 επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.
  • 5 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση (χρήζει επισκευών).

Με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζουν τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου και της αποκατάστασης των ζημιών.

[354314] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ (2η ΗΜΕΡΑ). (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, “έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει γίνει η καταγραφή όλων των ζημιών και αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα από τις έως τώρα αυτοψίες.  Στην περιοχή της Ανθούσας, ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ενώ έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών από την πυρκαγιά.

Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων

Μετρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιούλιου, ενεργοποιεί η κυβέρνηση μετά την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, αποζημιώσεις για νοικοκυριά, τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Διαφήμιση