Αρχική Ελλάδα Ελληνορωσικές σχέσεις: Επιθέσεις προπαγάνδα και διπλωματικές ακροβασίες

Ελληνορωσικές σχέσεις: Επιθέσεις προπαγάνδα και διπλωματικές ακροβασίες

0
ελλαδα ρωσια
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Αγγελική Γυπάκη

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι Ελληνορωσικές σχέσεις μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τα ρωσικά ΜΜΕ να παίζουν ένα καθ’ όλα περίεργο έως και προκλητικό ρόλο σε μια προσπάθεια να πλήξουν την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, την Ρωσική αγορά αλλά και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Στην ανακοίνωση του, το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις πρόσφατες απελάσεις (27 Ιουνίου) οχτώ από τους 35 διπλωματικούς υπαλλήλους της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία, τονίζει ότι «μιλάμε για τις άμεσες συνέπειες των μη φιλικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα». Και κλείνει προειδοποιώντας εν είδει απειλής: «Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής, επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε».

Παρά ταύτα τρεις ημέρες αργότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, εμφανίστηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου να «χρυσώνει το χάπι» της ρωσικής διπλωματικής επίθεσης ανοίγοντας  ένα μικρό παράθυρο μελλοντικής εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών που σήμερα βρίσκονται στο ναδίρ. Εξέφρασε την  εκτίμηση ότι συν τω χρόνω η λογική πρέπει να επικρατήσει και να ομαλοποιηθεί η διπλωματική δραστηριότητα Ελλάδας και Ρωσίας σε Μόσχα και Αθήνα απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση ρωσικού και διεθνούς Τύπου.

Νωρίτερα η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι επιλογή της Μόσχας και διαβεβαίωσε ότι παρά τη μείωση της στελέχωσής τους, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Κατηγόρησε δε την σημερινή ελληνική ηγεσία ότι επί της ουσίας εξεδίωξε έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες που «επί χρόνια υπηρετούσαν την υπόθεση της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων».

ζαχαροβα
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα

Το πλήρες σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα όπως μετέδωσε  το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η κήρυξη ως ‘ανεπιθύμητων’ οκτώ στελεχών της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα είναι αναγκαστικό απαντητικό μέτρο, λόγω των μη φιλικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς, πρωτίστως της πρωτοφανούς απέλασης τον Απρίλιο δώδεκα Ρώσων διπλωματών και όπως καταλάβαμε, στόχος αυτής της ενέργειας ήταν η επιθυμία, η επιδίωξη να αποδυναμωθούν οι ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, στο μέγιστο βαθμό να δυσχεράνουν τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Με επινοημένη αφορμή εξανάγκασαν ουσιαστικά να φύγουν από την Ελλάδα όλοι οι Έλληνες διπλωμάτες, εννοώ κομβικά στελέχη, εξαιρετικούς ειδικούς, οι οποίοι επί χρόνια υπηρετούσαν την υπόθεση της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων. Και πολύ περισσότερο η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ανέπτυξαν ηχηρή καμπάνια στα ΜΜΕ, δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών. Δεν πρόκειται φυσικά να αντιγράψουμε αυτήν την ανήθικη τακτική, αλλά απαντητικά μέτρα όντως ελήφθησαν.

Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή, θα ήθελα αυτό να το υπογραμμίσω, δεν τις αρχίσαμε εμείς, αλλά δεν μένουν χωρίς αντίδραση παρόμοιες ενέργειες.

Νομίζω ότι συν τω χρόνω η λογική (είναι η τρίτη φορά, που επαναλαμβάνω αυτή τη φράση στο σημερινό μπρίφινγκ) πρέπει να επικρατήσει και θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η εργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και στο Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μετά την εξαναγκαστική, αβάσιμη μείωση του προσωπικού τους, παρ’ όλα αυτά πλήρως εκτελούν την αποστολή, που τους έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένων των προξενικών υπηρεσιών, της έκδοσης θεωρήσεων και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Ρωσίας και των πολιτών της, όπως ορίζουν οι εξουσιοδοτήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, καλύτερα να απευθύνετε αυτό το ερώτημα στην Αθήνα».

ΔΕΝΔΙΑΣ

Η απάντηση της Αθήνας

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με απόφαση των ρωσικών αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ως personae non gratae (27.06.2022) έχει ως ακολούθως :

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non gratae.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Εξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Η ρωσική προπαγάνδα σε πλήρη επίθεση 

Και εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης, «λάδι στη φωτιά ρίχνουν» τα ρωσικά ΜΜΕ, που πήραν τη σκυτάλη της κατασυκοφάντησης της χώρας μας με τίτλους όπως: «Η τεμπέλα Ελλάδα, ακολουθώντας την Τσεχία, αποφάσισε να “τιμωρήσει” τους ρώσους «τουρίστες»

Τον απαράδεκτο αυτό τίτλο φέρει άρθρο της ρωσικής ιστοσελίδας svpressa.ru σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα στηρίζεται σταθερά στις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριο δωρητή την Γερμανία. 

«Πολύ βολικό, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Εδώ είναι η εξαπάτηση – ναι, οι Έλληνες είναι ειδικοί σε αυτό» προσθέτει η ρωσική ιστοσελίδα, το άρθρο της οποίας αναδημοσιεύεται και σε άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

« Θεωρητικά, αυτή η χώρα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί με ασφάλεια στη «μαύρη λίστα» της τουριστικής βιομηχανίας για πάντα. Επιπλέον, τα αντιρωσικά αισθήματα, τα οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται εκεί από κάποιου είδους hangover».

Russia Ellada1 Ρωσική ιστοσελίδα banki.loans

Διακοπές στην Τουρκία 

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια χώρα για ευνοϊκές διακοπές για τους Ρώσους. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, το κύμα της ρωσοφοβίας στα μέσα ενημέρωσης δεν μειώνεται, και τροφοδοτείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας», δήλωσε ο Αντρέι Μάσλοφ, ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα.

Το φτηνό εθνικό νόμισμα, η παραδοσιακή apolitic τουρκική στάση και τα αγαπημένα θέρετρα της Αττάλειας και του Κεμέρ είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στα θέρετρα των πονηρών απογόνων του μυθικού Οδυσσέα.

Κάποιος θέλει λεφτά και θέλει να παίζει και πολιτική. Αλίμονο, η έντιμη επιχείρηση και η λασπώδης γεωπολιτική φασαρία είναι ασυμβίβαστες, οπότε η Αθήνα θα πρέπει και πάλι να πάει στις Βρυξέλλες με απλωμένα χέρια. Είναι κάτι που το έχουν συνηθίσει».

Δεν λειτουργούν τα προξενεία…

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγγέλλεται ότι τα προξενεία της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν λειτουργούν και οι Ρώσοι που έχουν αγοράσει εκδρομές σε αυτή τη χώρα δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν βίζα εισόδου.

«Αναφέρθηκε προσωρινή διακοπή των εργασιών, αλλά έχει ήδη υπάρξει μαζική άρνηση μετακίνησης στα θέρετρα της Ελλάδας. Οι τουρίστες επαναπροσανατολίζονται στην Τουρκία, ευτυχώς, η περιοχή είναι ίδια, και η ποιότητα των διακοπών δεν θα αλλάξει.

Το «διάλειμμα» στην έκδοση βίζας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, το πρόβλημα φαίνεται να είναι καθαρά τεχνικό.

Οι ρωσικές αρχές απέλασαν αρκετούς έλληνες διπλωμάτες που ήταν ύποπτοι για αντιρωσικές ενέργειες.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα συνηθισμένο, καθημερινό φαινόμενο – δεν υπήρξε ποτέ διαφορά μεταξύ διπλωμάτη και κατασκόπου, όχι, και δεν θα υπάρξει ποτέ. Απελαύνουμε εμείς, απελαύνουν τους δικούς μας – μια ρουτίνα».

Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι οι απειλές κατά της Ελλάδας είχαν ξεκινήσει νωρίτερα (10 Ιουνίου), όταν σε άρθρο της ιστοσελίδας «Ρεπόρτερ» (topcor.ru) που υπογράφει ο Κονσταντίν Κότλιν,(αρθρογράφος στρατιωτικών-πολιτικών αναλύσεων) έφερε τον τίτλο: «Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει για τη ρωσοφοβία από τις πρώτες».

Γιατι η Ελλάδα θα πληρώσει για την ρωσοβοβία από τις πρώτες
«Γιατι η Ελλάδα θα πληρώσει για την ρωσοβοβία από τις πρώτες»

Η αιτία σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία: «Η Ελλάδα πρόκειται να μεταφέρει στην Ουκρανία «απίστευτη ποσότητα» όπλων και πυρομαχικών».

Στο άρθρο του που αναδημοσίευσαν ελληνικές ιστοσελίδες (βλ.www.in.gr), ο κ. Κότλιν αποδίδοντας τις πληροφορίες σε ελληνικά ΜΜΕ αναφέρει ότι: «περισσότερα από εκατόν είκοσι τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού BMP-1, εξήντα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων FIM-92 Stinger και είκοσι χιλιάδες τυφέκια AK-47 Kalashnikov, μαζί με φυσίγγια, σχεδιάζονται να παραδοθούν από την ελληνική δημοκρατία.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ελλάδα έστειλε ήδη δύο στρατιωτικά μεταφορικά C-130 στην Πολωνία, μεταφέροντας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, αρκετές χιλιάδες καλάσνικοφ, καθώς και εκτοξευτές χειροβομβίδων που προορίζονται για την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ο έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε μόλις στα μέσα Απριλίου ότι δεν σχεδιάζονταν νέες προμήθειες όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχουμε ήδη στείλει στην Ουκρανία ελήφθη από αποθήκες. Δεν τίθεται θέμα αποστολής ακόμη περισσότερων», ανέφερε ο Παναγιωτόπουλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο μέσων ενημέρωσης Euractiv».

Και συνεχίζει: «Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, ο επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, δεν επρόκειτο να κρατήσει τον λόγο του».

 Η ιστορία

Ο κ Κότλιν , δεν αποφεύγει στη συνέχεια να παραθέσει  ως ιστορική αναδρομή την άποψη ότι: «Η Ρωσία βοήθησε στην αναβίωση του ελληνικού κράτους» και …ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα δεν σεβάστηκε την ιστορία. Με ανάλογα επιχειρήματα είχε αντιδράσει η Ρωσική πλευρά και στην Βουλγαρική στάση όταν εναντιώθηκε επίσης στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Αναφέρει συγκεκριμένα :

«Ολόκληρη η ιστορική μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας καθορίστηκε de facto από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829, ο οποίος έληξε με τη νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης της Αδριανούπολης που υπογράφηκε στο τέλος του, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε την ελληνική αυτονομία με τον όρο να πληρώσει φόρο τιμής στον Σουλτάνο.

Ωστόσο, μετά από μόλις ένα χρόνο, η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ρωσίας, κατάφερε να αποκτήσει ακόμα και την πλήρη ανεξαρτησία.

Είναι σημαντικό ότι ο πρώτος ηγεμόνας της ανεξάρτητης Ελλάδας ήταν ένας ρώσος πολιτικός, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο κόμης Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας.

Δηλαδή, η Ρωσία κυριολεκτικά αναβίωσε το ελληνικό κράτος, παραχωρώντας στην Αθήνα την ανεξαρτησία και την κυριαρχία που είχε χάσει.

Δεν προσάρτησε την επικράτειά της, δεν την έκανε υποτελές κράτος, αλλά κατέστησε δυνατή την επιστροφή όσων χάθηκαν για σχεδόν τετρακόσια χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Και αν οι Έλληνες που έζησαν πριν από διακόσια χρόνια ήξεραν τι θα έκαναν οι απόγονοί τους σε σχέση με την ελευθερώτρια χώρα – τη Ρωσία, θα έτρεμαν. Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τουρκικός παράγοντας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας δεν έχει εκλείψει».

Τέλος αφού… προβλέπει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία οδεύουν σε πόλεμο χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις «αμφισβητούμενες περιοχές όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου» υποστηρίζει ότι «γενικά οι Έλληνες έχουν έντονα αρνητική στάση απέναντι στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία» επικαλούμενος  «κοινωνιολογική έρευνα του ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού MEGA TV, το 66% του ελληνικού πληθυσμού, η συντριπτική πλειοψηφία, είναι αντίθετο με τη μεταφορά όπλων στο Κίεβο. Αυτή είναι η πολιτική θέση του ελληνικού λαού, που πρέπει να ληφθεί υπόψη από μια δημοκρατική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι σύγχρονοι πολιτικοί στην Αθήνα δεν ενδιαφέρονται πραγματικά».

 

 

 

Διαφήμιση