Αρχική Ελλάδα Δασικοί χάρτες: Μικρή παράταση και δεύτερη ευκαιρία για την οριστικοποίηση από το...

Δασικοί χάρτες: Μικρή παράταση και δεύτερη ευκαιρία για την οριστικοποίηση από το ΥΠΕΝ

Σύνταξη: Αγγελική Γυπάκη

0
δασικοί χάρτες
Διαφήμιση

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 16 ημέρες. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2022. 

Παράλληλα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες νέα ρύθμιση στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο  του ΥΠΕΝ, που θα επιτρέψει στους πολίτες -ακόμη και μετά την λήξη της προθεσμίας αντιρρήσεων- να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και να υποβάλλουν με νέα δικαιολογητικά στην βάση των αναμορφωμένων κριτηρίων, αίτημα προδήλου σφάλματος. 

Η παράταση στη διαδικασία των ενστάσεων, αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 και για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει σήμερα, 15 Ιουλίου.

Η απόφαση – «σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση» ελήφθη λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση και οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του ελληνικού κτηματολογίου».

Δεύτερη ευκαιρία με τη διαδικασία Προδήλου Σφάλματος

Δασικοί χάρτες

Η παράταση ήρθε μετά από διαμαρτυρίες και καταιγισμό αιτημάτων φορέων και πολιτών από όλη τη χωρά μετά και την προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αναμένεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που θα διευρύνει τις περιπτώσεις και τα κριτήρια (π.χ. διοικητικές πράξεις που σήμερα δεν γίνονταν αποδεκτές), ώστε οι ιδιοκτήτες, να υποβάλλουν και στη συνέχεια αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος στους Δασικούς Χάρτες. 

Δηλαδή ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων αλλά και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών  θα συνεχίσει  να υφίσταται η διαδικασία του Προδήλου Σφάλματος και θα μπορεί να γίνει  αναμόρφωση του  δασικού χάρτη με βάση τα νέα κριτήρια ώστε  να αντιμετωπιστούν δίκαια  πολλές από τις υποθέσεις, που θα χάσουν την προθεσμία να υποβάλλουν αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες.

Η ρύθμιση

Δασικοί χάρτες

Συγκεκριμένα στο άρθρο 25 του υπό διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουλίου πολυνομοσχεδίου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ προβλέπεται ότι: «μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 8.α. του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 του άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επόμενου εδαφίου. Εξαιρέσεις Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ) των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3 που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων. Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεν υπάγονταν στον δασικό νόμο κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Διαφήμιση