Αρχική Καταστροφές Δαδιά: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Το συγκλονιστικό βίντεο

Δαδιά: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Το συγκλονιστικό βίντεο

0
evros-pirkagia
Διαφήμιση

Για έκτη συνεχόμενη μέρα καίει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο νοτιοδυτικό μέτωπο με στόχο να σωθεί η τελευταία αναπαραγωγική περιοχή του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει παραδοθεί στις φλόγες το παρατηρητήριο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, καθώς και οι ταΐστρες για το προστατευόμενο είδος πτηνού που φωλιάζει στο δάσος της Δαδιάς.

dadia - Δαδιά

Όλο το βράδυ επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις του στρατού. Συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 13 πεζοπόρα τμήματα, ενώ το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Στην κατάθεση συμβάλλει και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου στη φωτιά στον Έβρο τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα ένα Μι8, 2 Τρακτορες, 2 Erickson, 2 PZL.

Η περιοχή είναι δύσβατη με αποτέλεσμα τα μηχανήματα του στρατού να μην μπορούν να συνεισφέρουν σε όλο μήκος της περιοχής στο έργο της πυροσβεστικής.

dadia

Δείτε επίσης: Ενδείξεις εμπρησμού στην Ηλεία – Σύλληψη υπόπτου στο Αλιβέρι

Ο καιρός είναι αρκετά καλός. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε και ένα σύντομο ψιλοβρόχι, το οποίο όμως δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία της φωτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινότητα Δαδιάς της Δ.Ε. Σουφλίου και οι κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε. Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κηρυχθήκαν χθες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ενώ ενεργοποιήθηκε και η υπηρεσία Copernicus για την περιοχή.

Όσον αφορά τα μέτωπα στην περιοχή, στα βορειοανατολικά στο μέτωπο προς Λυκόφως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά πριν την εθνική οδό.

dadia - Δαδιά

Παράλληλα, στα νοτιοανατολικά στο μέτωπο της Λευκίμμης, λειτούργησαν με επιτυχίες τα χωματουργικά έργα και οι αντιπυρικές ζώνες. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες και δεν υπάρχει ανησυχία.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή παραμένει η Ζώνη Α1 – τη ζώνη «απόλυτης προστασίας» του δάσους της Δαδιάς στα νοτιοδυτικά, όπου και επικεντρώνονται οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώτος απολογισμός: Πάνω από 25.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο, πάνω από 17.000 στη Λέσβο

Τεράστιο το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, όπως αποτυπώνεται και στο βίντεο του evrosnews.gr. Αφορά ένα οδοιπορικό σε έναν από τους δρόμους που επέλεγαν οι επισκέπτες αυτού του μοναδικού παγκόσμιας καταξίωσης και αξίας βιότοπου, για να φτάσουν στο σημείο να παρακολουθήσουν τα σπάνια αρπακτικά πουλιά να τρώνε ή τις άλλες δραστηριότητες τους.

dadia - Δαδιά

Τώρα μόνο στάχτες, αποκαΐδια, οι πύρινες γλώσσες κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Χιλιάδες στρέμματα που φιλοξενούν σπάνια άγρια πανίδα και χλωρίδα, δεν υπάρχουν πια.

Αναζωπύρωση στη Λέσβο

Στη Λέσβο, έκανε αναζωπύρωση νοτιοδυτικά, η οποία αντιμετωπίζεται με τις επίγειες.

Στο σημείο επιχειρούν 3 Τράκτορες, ένα Μι8 και ένα PZL.

Στα Γρεβενά η φωτιά δεν φαίνεται, αλλά είναι έρπουσα και βγάζει καπνό. Επιχειρούν να προσεγγίσουν από μονοπάτι τα πεζοπόρα και ξεκινούν τα ελικόπτερα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο στα Κρέστενα

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Μακρίσια, του δήμου ΑνδρίτσαιναςΚρεστένων, στην Ηλεία.

Νωρίς σήμερα το πρωί, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Παράλληλα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή, ώστε να κατασβήσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Διαφήμιση