Αρχική Θεραπείες Βρέθηκε το φάρμακο που εξαφανίζει τον προχωρημένου σταδίου καρκίνο

Βρέθηκε το φάρμακο που εξαφανίζει τον προχωρημένου σταδίου καρκίνο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
καρκίνος
Διαφήμιση

Εξαφάνισε τον καρκίνο σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν σε κλινική έρευνα, ένα νέο φάρμακο. Θεαματικά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από μελέτη με ένα φάρμακο, το οποίο φάνηκε σε κλινικές δοκιμές που εκτελέστηκαν να εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, χωρίς να χρειαστεί ακτινοβολία, χειρουργική εξαίρεση ή χημειοθεραπεία.
Ειδικότερα, το dostarlimab είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας, δηλαδή αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.
Τα πρώτα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αφορούν σε 12 ασθενείς.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών από το κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαφανίστηκε σε όλους όσοι έλαβαν το φάρμακο.
Οι ασθενείς αυτοί έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ.
O καρκίνος είχε εξαπλωθεί τοπικά ή και στους παρακείμενους λεμφαδένες, αλλά δεν ανιχνεύθηκαν απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Η θεραπεία

Το φάρμακο χορηγήθηκε κάθε 3 εβδομάδες, επί έξι μήνες.
Τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας, όλες οι επαναληπτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς ήταν αρνητικές.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ούτε καν με τις βιοψίες δεν εντοπίστηκαν καρκινικά κύτταρα στα σημεία όπου πριν τη θεραπεία υπήρχαν οι όγκοι.
«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα στην ιστορία της Ογκολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Luis Diaz, σημειώνοντας πως υπάρχουν ασθενείς που είναι χωρίς ενδείξεις καρκίνου εδώ και δύο χρόνια.
Πάντως, οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα.

research έρευνα

Οι ασθενείς είχαν συγκεκριμένο γενετικό πρόβλημα

Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από τη νόσο.
Όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη τους έφεραν στα καρκινικά κύτταρά τους ένα συγκεκριμένο γενετικό πρόβλημα: είχαν ανεπάρκεια του συστήματος επιδιόρθωσης των αταίριαστων βάσεων του DNA (mismatch repair-deficient – MMRDs).

Ωστόσο το ίδιο χαρακτηριστικό έχουν και μερικοί ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη ή του παγκρέατος.
Ήδη οι γιατροί του Memorial Sloan Kettering δρομολογούν αντίστοιχη μελέτη και με αυτούς τους ασθενείς.

Το dostarlimab είναι εγκεκριμένο από το 2021 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον καρκίνο του ενδομητρίου.
Δοκιμάζεται όμως και εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του στομάχου και του προστάτη.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που εγγράφηκαν ήταν 54 έτη και το 62% ήταν γυναίκες.

DNA

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη 

Παρά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν το αποκαλούν θεραπεία, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και ανάλυση – αλλά ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει σε κανέναν από τους ασθενείς από τότε που τελείωσε η δοκιμή.

Το φάρμακο της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου και χορηγούταν σε κάθε ασθενή της δοκιμής κάθε τρεις εβδομάδες.

Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτοί οι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλες θεραπείες – όπως για το μελάνωμα – και δεν στοχεύουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια «πρώτη ματιά μιας επαναστατικής αλλαγής στη θεραπεία», αλλά λόγω του μεγέθους της μελέτης, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και «διαρκέστερη παρακολούθηση» για την αξιολόγηση της πολλά υποσχόμενης θεραπείας.

ΠΗΓΗ: Huffpost Greece

Διαφήμιση