Αρχική Καταστροφές Θεσσαλονίκη-Κουφάλια: Βιβλική καταστροφή σάρωσε τον κάμπο σε 8΄ (Video)

Θεσσαλονίκη-Κουφάλια: Βιβλική καταστροφή σάρωσε τον κάμπο σε 8΄ (Video)

0
Κουφάλια καταστροφές 230622
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Αγγελική Γυπάκη

Ένα πρωτοφανές για την περιοχή ακραίο καιρικό φαινόμενο που έμοιαζε σχεδόν με τυφώνα, πέρασε την Πέμπτη 23/06/22 σαν σκούπα και σάρωσε μέσα σε 8 με 9 λεπτά όλη τη  σοδειά της περιοχής. Και μαζί μ’ αυτήν αγροτικά μηχανήματα, κολώνες της ΔΕΗ στέγες, μεγάλα πλατάνια και δένδρα και ότι άλλο έβρισκε στο διάβα του.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα αγρότες, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα χωράφια τους καθώς έσπευσαν να φυλαχθούν στα καταλύματα τους. 

Οι ίδιοι όμως τώρα βλέπουν με απελπισία τους κόπους τους κατεστραμμένους( βλ Video)  και αγωνιούν  πώς θα στηρίξουν φέτος τις οικογένειες τους και πώς θα ξεπληρώσουν τα έξοδα σποράς και καλλιέργειας βαμβακιού και σιτηρών, πολλά από τα οποία καλύφθηκαν και με δανεικά χρήματα.

Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι σήμερα ( μία ημέρα μετά την καταστροφή) τα σιτάρια που σπείρανε φέτος ήταν έτοιμα για θερισμό! Έτσι και ο τόπος θα μείνει χωρίς σοδειά και οι αγρότες χωρίς εισόδημα. Και όλα αυτά σε μία περίοδο επισιτιστικής κρίσης ελέω πολέμου στην Ουκρανία, που απειλεί τον κόσμο και την χώρα μας με φτώχεια και ανέχεια.

Χιλιάδες στρέμματα 

Από τα περίπου 35.000 στρέμματα στον κάμπο Κουφαλίων, ζήτημα να σώθηκε το 20% μας λένε αγρότες της περιοχής. Ο Γιώργος Πυργίδης αγρότης μας περιγράφει πώς ξεκίνησε η καταστροφή:

« Ήταν να θερίσουμε την επομένη και πήγα στο χωράφι . Λίγο πριν κοίταξα τον καιρό στο διαδίκτυο  και δεν  προέβλεπε καταιγίδες για την Πέμπτη  παρά μόνο για την  Παρασκευή 24/06/22. Είδα ένα σύννεφο λευκό να κατεβαίνει από το χωριό Άγιος Πέτρος και σε ελάχιστο χρόνο έφτασε σε μας. Στην αρχή με χαλάζι  μετά με πολύ ισχυρό αέρα και δυνατή βροχή. Σκοτείνιασε η περιοχή … δεν βλέπαμε στα πέντε μέτρα. Χρειάστηκαν 8 με 9 λεπτά για την απόλυτη καταστροφή.

Πλατάνια τυφώνας 230622 Κουφάλια

Τα βαμβάκια που είχαμε σπείρει φέτος ήταν πολύ καλής ποιότητας και ελπίζαμε καλή τιμή. Εμείς χάσαμε 250 στρέμματα βαμβάκι και 150 στρέμματα σιτάρι. Παραδίπλα καλαμπόκια που είχαν φτάσει τα 2,5  με 3 μέτρα έγινα «ροκανίδια». Ξεριζώθηκαν πλατάνια ετών ακόμη και τα μηχανήματα μας καταστράφηκαν. Σήκωσε ο αέρας εξαρτήματα που δύο άντρες με το ζόρι τα σηκώνουν. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στον τόπο μας. Σα να βλέπαμε αμερικάνικη ταινία καταστροφής…».

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροπλάνο που κλήθηκε σχετικά νωρίς για να «σπάσει» το σύννεφο δεν κατάφερε να απογειωθεί και τα συνεργεία της ΔΕΗ παλεύουν σήμερα να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το ρεύμα.

Φυτειες βαμβακιού Κουφάλια 2

Η περιοχή που επλήγει και χρήζει άμεσης παρέμβασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά της καλλιέργειες της κωμόπολης Κουφάλια  και των χωριών του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας: Άγιος Πέτρος, Άθυρα, Πρόχωμα, Ελεούσα, Ραχώνα. Από βδομάδα οι αγρότες θα κάνουν τις αιτήσεις αποζημίωσης. Το θέμα όμως είναι πότε θα αποζημιωθούν.  

MrGeorgantasVisit1

Κοντά στους αγρότες βρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, βρέθηκε στα Κουφάλια σήμερα προκειμένου να κάνει αυτοψία και να ενημερωθεί από κοντά για τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών. Τον κ. Γεωργαντά συνόδευαν οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Καράογλου Θεόδωρος και κ. Βαρτζόπουλος Δημήτρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Θεσσαλονίκης, κ. Κεφαλάς Γιώργος, και ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας, κος Αναγνωστόπουλος Σταύρος.

Στο πρόγραμμά του ο κ. Γεωργαντάς συμπεριέλαβε και την γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, για μία σύντομη επίσκεψη, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της εταιρείας, κα Μαίρη Χατζάκου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο Χατζάκο, στελέχη της εταιρείας και το Σωματείο Εργαζομένων

Διαφήμιση