Αρχική Υγεία - Διατροφή ΗΠΑ : Γνωμοδότηση – σοκ για το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ : Γνωμοδότηση – σοκ για το δικαίωμα στην άμβλωση

Την ίδια στιγμή που τέτοιες αποφάσεις έρχονται να διχάσουν ακόμη περισσότερο την αμερικανική κοινωνία, κανείς πρόεδρος δεν τόλμησε να απαγορεύσει την οπλοκατοχή στην χώρα.

0
αμβλώσεις 1
Διαφήμιση

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Αγγελική Γυπάκη

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το δικαίωμα στην άμβλωση παύει να είναι συνταγματικό στις ΗΠΑ! Η σχετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανατρέπει την περιώνυμη απόφαση Roe v. Wade και οδηγεί επί της ουσίας στον μεσαίωνα, το δικαίωμα της αναπαραγωγικής αυτονομίας και υγείας των γυναικών. Αξίζει να σχολιαστεί, την ίδια στιγμή που τέτοιες αποφάσεις έρχονται να οξύνουν ακόμη περισσότερο τον διχασμό στην αμερικανική κοινωνία, στη χώρα αυτή κανείς δεν τόλμησε να απαγορεύσει την οπλοκατοχή … 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με την πιο σημαντική απόφαση που εξέδωσε εδώ και 10ετίες, έκρινε την Παρασκευή  24/06/22 ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με την απόφαση Roe v. Wade επί της ουσίας αναγνώριζε ότι το δικαίωμα της  αναπαραγωγικής αυτονομίας των γυναικών, δεν δύναται να αφαιρεθεί από το κράτος . Αυτό προέκυψε καθώς η απόφαση (με ψήφους επτά προς δύο) αποφαίνονταν ότι νόμος της Πολιτείας του Τέξας που καθιστούσε την άμβλωση έγκλημα (εκτός αν είχε διαπραχθεί προς σωτηρία της ζωής της μητέρας)  ήταν αντισυνταγματικός. 

αμβλωσεις

Στο εξής, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός αν το Κογκρέσο ενεργήσει διαφορετικά. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

«Η Roe ήταν εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στη γνώμη της πλειοψηφίας. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η Roe και η Casey έχουν φουντώσει τη συζήτηση και έχουν βαθύνει τη διαίρεση».

Σύμφωνα με την κα  Χριστίνα Τσαγκλή, (Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ., τ. Γεν. Γραμματέας ΔΣΑ) σε πρόσφατα άρθρο της στο Πρώτο Θέμα: « το δίκαιο των αμβλώσεων στις ΗΠΑ δεν καθιερώθηκε, ως αποτέλεσμα πολιτικών και νομοθετικών συμβιβασμών, ύστερα από πολιτικούς αγώνες και συγκλίσεις, αλλά από μία και μόνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία, από την πρώτη στιγμή της υπερψήφισής της, δεν σταμάτησε κατ’ ουσίαν στιγμή να απειλείται».

Να θυμίσουμε ότι ο τέως πρόεδρος Τραμπ διόρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ανώτατο Δικαστήριο τρεις δικαστές που εδραίωσαν την πλειοψηφία (6-3) υπέρ των συντηρητικών. Την ίδια στιγμή που τέτοιες αποφάσεις έρχονται να διχάσουν ακόμη περισσότερο την αμερικανική κοινωνία, κανείς πρόεδρος δεν τόλμησε να απαγορεύσει την οπλοκατοχή στην χώρα. 

Έντονη η αντίδραση του προέδρου Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις επιλογές των δικαστών που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τζο Μπάιντεν

“Η σημερινή απόφαση, από τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρώην πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαλάει την ισορροπία της νομοθεσίας μας. Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Αυτή η απόφαση γυρνάει τη χώρα μας 150 χρόνια πίσω και με σοκάρει. Είναι μια στενάχωρη ημέρα για τη χώρα μας. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο, για αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει όλοι να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους που μας εκφράζουν, που εκφράζουν τα δικαιώματα των γυναικών μας” πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας “τραγικό λάθος και αποτέλεσμα εξτρεμιστικής ιδεολογίας” την απόφαση.

Κατά την εκτίμησή του Μπάϊντεν, η απόφαση του 1973 είναι η σωστή και όχι η σημερινή. “Ήταν Συνταγματικό δικαίωμα που υποστήριζαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι αυτής της χώρας” σημείωσε, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μία τέτοια εξέλιξη για την υγεία των γυναικών.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες “προσωπικές ελευθερίες” καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Οι συντηρήτικοι Ρεπουμπλικανοί αγκάλιασαν γρήγορα την απόφαση ως νίκη, ενώ η Χίλαρυ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλαν την αποφαση. Η κα Κλίντον την χαρακτήρισε ” ύβρις” και “ένα βήμα πίσω στα ανθρώπινα δικαιώματα”.


 

Διαφήμιση