Αρχική Κόσμος Σύνοδος G7: 600 δισ. δολάρια σε αναπτυσσόμενες χώρες – Τι δήλωσε ο...

Σύνοδος G7: 600 δισ. δολάρια σε αναπτυσσόμενες χώρες – Τι δήλωσε ο Ζελένσκι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
G7
Διαφήμιση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας απευθυνόμενος, μέσω βιντεοσύνδεσης, στους ηγέτες της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις βαυαρικές Άλπεις μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ζελένσκι
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

Να τελειώσει ο πόλεμος πριν τον χειμώνα

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης στους ηγέτες της G7 ότι θέλει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στο Κάστρο Ελμάου.

Εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Η Ρωσία με την τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες, στο θέμα των σιτηρών, δημιουργεί εύλογα φόβους για επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Καλούμε επειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών της G7.

Ο Πούτιν δεν παραδέχεται τίποτα

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι ο κόσμος προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και αρνήθηκε ότι έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Οι εταίροι μας έκαναν πολλά λάθη και τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο», είπε χαρακτηριστικά στις αρχές του μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί επειδή οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις στα λιπάσματά μας», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων «δεν έχει καμία σχέση» με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Draghi

600 δισ. δολάρια για υποδομές σε αναπτυσσόμενες χώρες

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών δεσμεύθηκαν σήμερα να διαθέσουν 600 δισεκ. δολάρια σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε διάστημα πέντε ετών για να χρηματοδοτήσουν υποδομές τις οποίες χρειάζονται αναπτυσσόμενες χώρες και να αντικρούσουν το παλαιότερο, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα της Κίνας με την ονομασία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος».

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν 200 δισεκ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών για να υποστηρίξουν προγράμματα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ βελτιώνουν επίσης υποδομές για τη δημόσια υγεία, την ισότητα των φύλων και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναγκαίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Να είναι δυνατή η μετατροπή των υποδομών προς το υδρογόνο

«Είναι σαφές ότι στην παρούσα κατάσταση θα έχουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες που θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου στις αναπτυσσόμενες χώρες και αλλού», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει δυνατή η μετατροπή αυτών των υποδομών προς το υδρογόνο, ώστε να συνδυασθούν οι βραχυπρόθεσμες ενεργειακές ανάγκες με τις μακροπρόθεσμες επιταγές της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

solts

Σολτς: Οι σχέσεις Δύσης με Ρωσία δεν έχουν επιστροφή

«Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εποχή πριν από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Επισήμανε επίσης ότι με την εισβολή η Ρωσία παραβίασε όλες τις συμφωνίες για διεθνή συνεργασία, κυρίως την αρχή τής μη αλλαγής των συνόρων διά της βίας.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα αλλάξει ο κόσμος στο μέλλον, τόνισε ο κ. Σολτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, και διαβεβαίωσε ότι όλες οι χώρες της G7 είναι έτοιμες να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

«Οι αλλαγές ωστόσο θα επιτευχθούν καλύτερα εάν συνεργαζόμαστε στενά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Μας ενώνουν κοινές αξίες, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ωραίο να έχεις φίλους και συμμάχους σε αυτόν τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι ηγέτες της G7 με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Σολτς εξήγησε ότι δόθηκε μια παραστατική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο κ. Ζελένσκι είναι ευγνώμων για τη διεθνή υποστήριξη, η οποία θα είναι αναγκαία για ακόμη πολύ καιρό.

«Όλοι υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια πολύ βαθιά τομή στις διεθνείς σχέσεις. Έχω μιλήσει πολύ συνειδητά για μια ιστορική καμπή», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συμμετοχή στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, της Αργεντινής και της Νότιας Αφρικής, ο καγκελάριος ανέφερε ότι είναι σημαντικό και αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. «Η συζήτηση οδηγεί στην κατανόηση και αυτό διευκολύνει τη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση