Αρχική Ενέργεια Σύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας με αγωγό υδρογόνου

Σύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας με αγωγό υδρογόνου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
tap
Διαφήμιση

Κοινό σχέδιο σύνδεσης Θεσσαλονίκης και Σόφιας  με αγωγό υδρογόνου, επεξεργάζονται Ελλάδα και Βουλγαρία.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του  εκτελεστικού  διευθυντή της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοφ στο  EURACTIV.bg  κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ ΙΙΙ της Σόφιας.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Μαλίνοφ θα επισκεφτεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρέχουσες κρίσεις αποτελούν περισσότερο μια ευκαιρία για ανάπτυξη και αντιμετώπιση των προκλήσεων και η ενεργειακή μετάβαση σχετίζεται επίσης με την ενεργειακή ασφάλεια.

Τα έργα επεξεργάζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά και η μίνιμουμ απαίτηση είναι να υπάρχει τουλάχιστον 5% συνδεσιμότητα την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι πιο φιλόδοξοι στόχοι για  αυτή την περίοδο να επιτευχθεί 10-15% συνδεσιμότητα.

Το 2024 σε λειτουργία ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης

Ο χρόνος για το φυσικό αέριο δεν τελειώνει και το μέλλον φέρει  το υδρογόνο, πιστεύει ο Μαλίνοφ.

Φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φυσικό αέριο δεν είναι ρωσικό, δεν είναι μη διαθέσιμο και δεν είναι ακριβό. Ως εκ τούτου, θα παραμείνει ως αναγκαία μορφή ενέργειας σε δύσκολους οικονομικούς και γεωπολιτικούς καιρούς.Το υδρογόνο δεν είναι ανταγωνιστής, θα είναι συμπλήρωμα του φυσικού αερίου, σχολίασε ο επικεφαλής της Bulgartransgaz. Πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου, η αναλογία του πράσινου υδρογόνου προς το φυσικό αέριο θα αυξηθεί.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου – τα θεμέλια έχουν τεθεί με την απόφαση να γίνει η πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας εκτός της επικράτειας της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή της Bulgartransgaz στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης. Κ. Ο Μαλίνοφ είναι πεπεισμένος ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι έτοιμος για λειτουργία το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στον  τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης η Bulgartransgaz κατέχει το  20%.  των μετόχων. Ο τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού μήκους 28 χιλιομέτρων. Μέσω των υφιστάμενων διαδρομών, το αέριο θα μπορεί να φτάσει στη Βουλγαρία, τη Σερβία, καθώς και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το άλλο έργο – για την επέκταση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Chiren της Βουλγαρίας, θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και τις χώρες της περιοχής. Η επέκταση, μαζί με την επένδυση στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην αγορά, δήλωσε ο κ. Μαλίνοφ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε ενεργά για την ανάπτυξη του υδρογόνου, κατέληξε ο Μαλίνοφ.

 

Πηγή : https://www.euractiv.gr/

 

Διαφήμιση