Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Στο Σέιχ Σου τα πρώτα ραντάρ που θα ανιχνεύουν πυρκαγιές σε δάση

Στο Σέιχ Σου τα πρώτα ραντάρ που θα ανιχνεύουν πυρκαγιές σε δάση

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΕΙΧ ΣΟΥ1 - Σέιχ
Διαφήμιση

Ραντάρ θα σαρώνουν επί 24ωρη βάση όλο το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα δίνουν το στίγμα της και τη βέλτιστη διαδρομή για την Πυροσβεστικη.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εγκατάσταση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου ενός έξυπνου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών το οποίο σε πραγματικό χρόνο θα ειδοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία προκειμένου να σπεύσουν οι δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Το έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ ενώ η ανάδοχος εταιρεία «Raymetrics» υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης τον περασμένο Μάϊο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, δύο ιστοί στην κορυφή των οποίων θα βρίσκονται τα περιστρεφόμενα ραντάρ θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία εντός του Σέιχ Σου από όπου είναι δυνατή η επόπτευση και των περίπου 35.000 στρεμμάτων του δάσους.

ΣΕΙΧ ΣΟΥ

«Στα δύο ψηλότερα σημεία του δάσους θα τοποθετηθούν τα δύο ραντάρ τα οποία ουσιαστικά θα σαρώνουν όλο το Σέιχ Σου. Τα ραντάρ θα κάνουν πλήρη περιστροφή και θα δίνουν άμεσα σε πραγματικό χρόνο το στίγμα της πυρκαγιάς» είπε.

Τα δύο ραντάρ θα είναι συνδεδεμένα μέσω ειδικού λογισμικού με το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη όπου και θα μεταδίδουν τα δεδομένα, όπως το ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς, ενώ, επειδή στην άμεση κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, τα ραντάρ θα δίνουν στους πυροσβέστες και τη βέλτιστη διαδρομή προκειμένου οι πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν γρηγορότερα στο σημείο.

Τα ραντάρ όπως επισήμανε θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, άρα και τις νυχτερινές ώρες θα μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα «καθώς θα έχουν πάνω τους διάφορα συστήματα όπως υπέρυθρες κ.ά».

σειχ σου

Οι επόμενοι σταθμοί τοποθέτησης ραντάρ

Η Σιθωνία, η Κασσάνδρα και η Πιερία είναι οι επόμενοι σταθμοί τοποθέτησης έξυπνου ραντάρ στα δάση, για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς.

Ο προϊστάμενος Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ανέφερε ότι η εφαρμογή του προγράμματος με το συγκεκριμένο σύστημα στο Σέιχ Σου, ξεκινά πιλοτικά και ανάλογα με τον βαθμό αποτελεσματικότητας, θα αποφασίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία πότε και που θα τοποθετηθούν ραντάρ σε άλλους νομούς.

Πάντως για τη Σιθωνία κρίνεται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν δύο ραντάρ στα υψηλότερα σημεία των ορεινών όγκων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για την Κασσάνδρα.

Πηγή: https://www.voria.gr/

Διαφήμιση