Αρχική Υγεία - Διατροφή Ήλιος και θάλασσα – Πρόληψη για ιατρικά απρόοπτα

Ήλιος και θάλασσα – Πρόληψη για ιατρικά απρόοπτα

0
Θερμοπληξία
Διαφήμιση

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Τα εγκαύματα, η θερμοπληξία, τα τσιμπήματα από τσούχτρες, τα περιστατικά πνιγμού είναι ιατρικά απρόοπτα  που κατεξοχήν συνδέονται με τον ήλιο και την θάλασσα κατά το καλοκαίρι. 

Τα εγκαύματα

Σε επιφανειακά εγκαύματα υπάρχει μικρή ερυθρότητα και πόνος. Καθώς η βλάβη προχωράει βαθύτερα, η ερυθρότητα και ο πόνος γίνονται έντονα,  εμφανίζονται πρήξιμο ή φουσκάλες. Τα εγκαύματα, όταν είναι σοβαρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές, αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Πρώτες βοήθειες σε δερματικά εγκαύματα είναι η πλήρης αποφυγή του ήλιου έως της πλήρους υποχωρήσεως του πόνου και της ερυθρότητας, η αποφυγή ερεθιστικών σαπουνιών, η χρήση μόνο βαμβακερών εσωρούχων σε απευθείας επαφή με την προβληματική περιοχή, οι πλύσεις με άφθονο τρεχούμενο δροσερό νερό, η επάλειψη με υψηλής ποιότητας αντιφλογιστική, υποαλλεργική, ειδική για εγκαύματα κρέμα που να περιέχει αλόε βέρα. Για πρόληψη να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10.30-17.00, να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλο. 

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία

Σε συνθήκες καύσωνα οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος συχνά ανεπαρκούν με αποτέλεσμα την αδυναμία του σώματος να αποβάλλει επαρκώς την πλεονάζουσα θερμότητα. Συμπτώματα όπως ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο,  εγκεφαλική δυσλειτουργία, διαταραχές ούρων εμφανίζονται. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό,  σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών.

Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να

 • αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο,
 • να πίνετε πολλά νερά,
 • να αποφεύγετε τις μετακινήσεις,
 • να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας και
 • να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά

Σε θερμοπληξία, πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο με βρεγμένα πανιά, να χαλαρώσετε τα σφιχτά ρούχα. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Δεν δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό, έχει ναυτία, υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση. Η ιατρική εξέταση  είναι απαραίτητη.

τσούχτρες

Οι τσούχτρες

Η δραστηριότητα της τσούχτρας είναι ιδιαιτέρως αυξημένη αυτό το καλοκαίρι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενες επιφανειακές σωματικές αντιδράσεις με πόνο, κάψιμο, κόκκινα, καφέ ή μοβ ίχνη, κνησμό, τσούξιμο μούδιασμα. Σπάνια πρόκειται για σοβαρές αντιδράσεις με δύσπνοια, ζάλη, οίδημα, εκσεσημασμένη ερυθρότητα.

Πρώτες βοήθειες είναι:

 • Η αφαίρεση των πλοκαμιών. Βγάλτε τα πλοκάμια με λαβίδα πλένοντας την περιοχή με θαλασσινό νερό. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, να τρίψετε τα πλοκάμια στο δέρμα με πετσέτα, να πιάσετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια για να αποφύγετε μεγαλύτερη απελευθέρωση δηλητηρίου ή διάχυσή του.
 • Χρησιμοποιήστε αντισηπτική αλοιφή για τσούχτρες.   

Ο πνιγμός

 Ο θάνατος στον πνιγμό επέρχεται από ασφυξία μετά από την καταβύθιση του ατόμου, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα αιφνίδιου νοσήματος (π.χ. έμφραγμα) ή άγνοιας κολύμβησης ή άλλων παραγόντων (π.χ. ρεύματα). Πολλοί πνιγμοί γίνονται κατά την διάρκεια διάσωσης των θυμάτων.

Πρώτες βοήθειες σε επικείμενο πνιγμό:

 • Μη σπεύσετε να σώσετε το θύμα, εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές, διότι κινδυνεύετε να πνιγείτε και οι δύο.
 • Μπορείτε να πετάξετε στο θύμα ένα φουσκωτό μαξιλάρι διάσωσης που καλό είναι να υπάρχει πάντοτε στο αμάξι σας.
 • Απλώστε το χέρι σας ή δώστε του να πιαστεί από κοντάρι ή σανίδα από την ακτή ή εν πλω.  

Όταν ο πνιγόμενος προσεγγίσει την ξηρά:

 • Η άμεση ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.
 • Εάν το άτομο δεν αναπνέει και έχετε σχετική εκπαίδευση, αρχίστε αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
 • Εάν το άτομο αναπνέει, γυρίστε το στο πλάι, έτσι ώστε να μπορούν να βγουν τα υγρά από το στόμα του. Μην του δίνετε τροφή ή νερό.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 

 

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook
Twitter
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Στα 10.474 τα νέα κρούσματα
Επόμενο άρθροΣτο Σέιχ Σου τα πρώτα ραντάρ που θα ανιχνεύουν πυρκαγιές σε δάση