Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Σουηδία: Η ηλιακή ενέργεια ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Σουηδία: Η ηλιακή ενέργεια ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση

0
φωτοβολταϊκά - φωτοβολταϊκών
Διαφήμιση

Μπορεί η Σουηδία να μην είναι από τις χώρες με την περισσότερη ηλιοφάνεια στον κόσμο, αλλά προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εγκατάσταση αποδοτικών φωτοβολταϊκών πάρκων σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και να κινηθεί σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Ήδη στα νότια της χώρας έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν μεγάλα τέτοια έργα με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακά πάρκα στα 2 γιγαβάτ φέτος. Με τον τρόπο αυτό η Σουηδία ελπίζει να πλησιάσει στον τομέα αυτό τη Δανία η οποία είναι από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το νότιο κομμάτι της χώρας εκτός του ότι έχει περισσότερη ηλιοφάνεια από το βόρειο, είναι το πιο πυκνοκατοικημένο και η βάση για μεγάλες βιομηχανίες της Σουηδίας, από τα χαλυβουργεία SSAB AB μέχρι τα τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας και παραγωγής χαρτιού της Stora Enso Oyj.

Πρόκληση η ενεργειακή αυτάρκεια για την Σουηδία

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Η αξιοποίηση της όποιας ηλιοφάνειας έχει η χώρα αναδεικνύεται ως η πιο γρήγορη λύση για να καλυφθεί μέρος του κενού στην παραγωγή ενέργειας που δημιουργείται από το κλείσιμο δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στη νότιο κομμάτι της Σουηδίας όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις και βιομηχανίες.

Με τις ελλείψεις σε ενέργεια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους λόγω της γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων και των προκλήσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στόχος είναι να διασφαλιστεί για τους καταναλωτές ενέργεια σε σταθερές και υπολογίσιμες τιμές και κυρίως ενέργεια η οποία έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι είναι πράσινη.

Σουηδία - αντιδραστήρες
Εικόνα: UNSPLASH/Frédéric Paulussen

Στη Σουηδία η ηλιακή ενέργεια αρχίζει να πλησιάζει σε χρήση την αιολική καθώς εταιρείες και νοικοκυριά αρχίζουν να τοποθετούν περισσότερα πάνελ σε στέγες ή να εκμεταλλεύονται για την εγκατάσταση πάνελ γη σε κατοικημένες ή μη περιοχές που δεν είχε σήμερα άλλη χρήση.

Οι μελέτες

Η Σουηδία δεν έχει τόσο ήλιο όσο έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο αυτές στο Νότο όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά και στο Βορρά όπως η Γερμανία. Όμως μελέτες που έχουν κάνει στη χώρα δείχνουν ότι η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στη νότια Σουηδία όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη από το βόρειο κομμάτι της χώρας θα μειώσει ακόμη και έτσι σημαντικά τις εισαγωγές ενέργειας από την Ευρώπη όπου οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε υψηλά επίπεδα.

Βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή επίσης είναι ότι τα έργα για φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα επειδή οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν συνάπτουν απευθείας συμφωνίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τους καταναλωτές και δεν εξαρτώνται από την κρατική υποστήριξη, αναφέρει ο Harald Overholm, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κολοσσού του κλάδου Alight AB. Η εταιρεία αυτή ήδη έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου της Σουηδίας, στο Skurup, με χωρητικότητα 18 μεγαβάτ. Έργα στη χώρα ετοιμάζουν επίσης και εταιρείες όπως οι Helios Nordic Energy AB, OX2 AB και European Energy A/S.

Ανεμογεννήτριες - αιολικό πάρκο
Εικόνα: UNSPLASH/Jason Blackeye

Μεγαλύτερη προτίμηση δείχνουν οι Σουηδοί στα ηλιακά πάρκα παρά στα αιολικά

Η Σουηδία είναι από τις χώρες που τοπική αυτοδιοίκηση και νοικοκυριά προτιμούν κατά πολύ τα ηλιακά πάρκα από τα αιολικά με αποτέλεσμα να δίνονται έτσι περισσότερες άδειες. Δήμοι και ιδιώτες δεν αποδέχονται εύκολα την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα καθώς αλλάζουν μόνιμα το τοπίο και κάνουν θόρυβο ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, οι εταιρείες κατασκευής ηλιακών πάρκων δεν αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Τοποθετούν πάνελ ακόμη και σε στέγες σπιτιών με αποτέλεσμα να ενοποιούνται αυτά με το υπόλοιπο τοπίο.

Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα έργα εξασφαλίζουν επίσης μακροπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης απευθείας με πελάτες που είναι αρκετές για να σπάσουν ακόμη και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις. Με αυτό τον τρόπο οι αγοραστές μένουν λιγότερο εκτεθειμένοι σε μια πολύ ασταθή αγορά.

Πηγή: Bloomberg

Διαφήμιση