Αρχική Ενέργεια Σκρέκας: Ενεργειακή αυτονομία και μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά

Σκρέκας: Ενεργειακή αυτονομία και μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά

0
ΕΛΚ - Σκρέκας
Διαφήμιση

Στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου στο Ρότερνταμ συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στα πλαίσια του Συνεδρίου αναφέρθηκε στην ενεργειακή αυτονομία, στην απανθρακοποίηση και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών μελών και εστίασε σε τρεις άξονες:

  • Την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. 
  • Την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. 
  • Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υλοποιεί η Κυβέρνηση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Αυτό θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής δυνατότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη εκφόρτωση δύο πλοίων LNG, την ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και την υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συνδεθεί με τους αγωγούς TAP και IGB.

ΕΛΚ 2
Στη φωτογραφία απεικονίζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά οι εξής: Jens Spahn, Γερμανίδα Βουλευτής, Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Mairead McGuiness, Ευρωπαία Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, Tom Berendsen, Ευρωβουλευτής.

Αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα υπερβεί το 50% από 43% το 2021. Όπως επισήμανε, έως το 2030 αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και την εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 4 GW. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικά στο μεγάλο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με στόχο την ανακαίνιση έως και 600.000 κτιρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε και για τα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REPowerEU, όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

ΕΛΚ 3

O κ. Σκρέκας παρουσίασε και τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Μίλησε για το σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και για τη θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου. Όπως υπογράμμισε, με τον νέο μηχανισμό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα αποζημιώνονται με βάση το πραγματικό τους κόστος και θα σταματήσει η δημιουργία υπερεσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι μονάδες θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαφήμιση