Αρχική COVID-19 Ραγδαία εξάπλωση των παραλλαγών Όμικρον στην Ελλάδα

Ραγδαία εξάπλωση των παραλλαγών Όμικρον στην Ελλάδα

0
εργαστήριο - κορονοϊός - covid
Εικόνα: UNSPLASH/Trnava University
Διαφήμιση

 

Της Αγγελικής Γυπάκη

 Βιαστήκαμε να χαρούμε το καλοκαίρι και βγάλαμε … πρόωρα τις μάσκες! Ουσιαστικά μας τις έβγαλαν αφού κρίθηκαν προαιρετικές και πάντως όχι υποχρεωτικές μετά από την ύφεση των κρουσμάτων και  ενόψει μιας ευοίωνης τουριστικής περιόδου.

Angeliki GypakiΤο αποτέλεσμα όμως είναι να μπαίνουμε σε μια νέα φάση έξαρσης του κορονοϊού COVID-19,  και στη χώρα μας. Αυτή τη φορά με «όχημα» τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5  (επισήμως ΒΑ.4 και BA.5) που ήρθαν από τη νότια Αφρική εισέβαλλαν στην  Ευρώπη ,( κυρίως Γερμανία, και Πορτογαλία ) και μέσω εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος  αρχίζουν να εξαπλώνονται ραγδαία και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όπως λένε οι επιστήμονες κανείς εμβολιασμένος δεν είναι πλήρως προστατευμένος από την BA.5. «Νέες λοιμώξεις είναι πιθανές παρά τον εμβολιασμό ή/και προηγούμενες λοιμώξεις και ενδεχομένως πιο συχνές από ό,τι με προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Η πρώτη αναβαθμισμένη εκδοχή του εμβολίου κατά της Covid -19 που θα χορηγηθεί πιθανότατα στον παγκόσμιο πληθυσμό το ερχόμενο φθινόπωρο, αναμένεται να περιλαμβάνει προστασία από τις νέες παραλλαγές , καθώς αυτό ζήτησε από τις εταιρείες που παράγουν τα mRNA εμβόλια ( Phizer και Moderna) o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου( ΕΜΑ) .

vihas Covid unsplash
Annie Spratt / unsplash

Ο Μarco Cavaleri, επικεφαλής Βιολογικών Απειλών και Στρατηγικής Εμβολίων του Οργανισμού δήλωνε στις 02/06: «Θεωρούμε τον Σεπτέμβριο, ως την πιθανότερη εποχή για την έγκριση των πρώτων ενημερωμένων εμβολίων. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε αυτό το θέμα. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τα νέα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου»

Ξαναβάζουμε τις μάσκες

Όλα τα παραπάνω είναι τουλάχιστον αρκετά  για να πούμε ότι ήρθε η ώρα να ξαναβάλουμε τις μάσκες μας. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κα  Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πρόσφατα ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους έως τις 10 Ιουλίου.

Όπως καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, μέσα σε ένα δίμηνο η μετάλλαξη Όμικρον 4 στην Αττική  έφτασε από το 3,3% του συνόλου των μεταλλάξεων στο 10,8%  ενώ τα κρούσματα της Όμικρον 5 (που έχει επικρατήσει πλέον στην Πορτογαλία) από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα να καταλαμβάνουν το 2,4%.

Η τρίτη δόση προστατεύει από τη μόλυνση;

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι αν η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει και από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα   με τον κ. Δημήτρη Θάνο, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), σε πρόσφατη συνέντευξή του στο www.iatropedia.gr  “ H προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια κατά του COVID  μειώνεται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου καθώς πέφτουν τα επίπεδα αντισωμάτων.

εμβόλιο - κορονοϊός - covid
Εικόνα: UNSPLASH/Mufid Majnun

Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν είναι πλήρως προστατευμένος από την BA.5 — νέες λοιμώξεις είναι πιθανές παρά τον εμβολιασμό ή/και προηγούμενες λοιμώξεις και ενδεχομένως πιο συχνές από ό,τι με προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αντισώματα, καθιστώντας τη γενική ανοσία του πληθυσμού υψηλότερη από ό,τι στην αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, συνιστάται στους ηλικιωμένους και τα άτομα σε ομάδες κινδύνου να κάνουν ακόμη μια δόση εμβολίου για επιπλέον προστασία.

Στις τρεις ημέρες τα συμπτώματα – Λιγότερο θανατηφόρες λοιμώξεις

Τα εμβόλια κατά του COVID που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος στοχεύουν την παραλλαγή της πρωτεΐνης ακίδας που ήταν ενεργή στην αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, ο ιός έχει εξελιχθεί και έχει οξύνει την ικανότητά του να αποφεύγει τα αντισώματα που προσφέρουν τα εμβόλια.

Οι BA.4 και BA.5 φαίνεται να είναι λιγότερο επικίνδυνες αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να έχει μια λοίμωξη από όμικρον. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι νέες παραλλαγές είναι πιο πιθανό να μολύνουν την ανώτερη αναπνευστική οδό παρά τους πνεύμονες, προκαλώντας λιγότερους θανάτους από ό,τι νωρίτερα κατά την πανδημία, όταν οι πνεύμονες επηρεάζονταν περισσότερο.

  • Το χρονικό διάστημα μεταξύ της μόλυνσης και των αρχικών συμπτωμάτων είναι μικρότερο στις παραλλαγές της Όμικρον από ό,τι της Δέλτα — περίπου τρεις ημέρες κατά μέσο όρο.
Covid saffron unsplash
ΦΩΤΟ: Unsplash

Μία χρήσιμη προσωπική εμπειρία

Αν και το πρώτο κρούσμα Όμικρον 5 ήρθε από την Ήπειρο στις αρχές του μήνα περιοχές, όπως όλα δείχνουν περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως η  Κρήτη και η Αττική σηκώνουν σε πρώτη φάση  το μεγαλύτερο βάρος των κρουσμάτων,

  • με τον ιό να μεταδίδεται εντυπωσιακά εύκολα

Αυτό λένε οι επιστήμονες. Αυτό κατάλαβα κι εγώ  από  προσωπική μου εμπειρία, που είχα αλόγιστα  εφησυχάσει στο 3ο εμβόλιο που έκανα  πριν περίπου 5 μήνες!

Μετά από πρόσφατο ταξίδι μου στην Κρήτη, βρέθηκα θετική στον κορονοϊό την 3η ημέρα από την επιστροφή.

Συνηθίζω να τηρώ τα μέτρα και να φορώ ακόμη την μάσκα μου σε αεροδρόμια, αεροπλάνα, τουαλέτες των εστιατορίων και χάριν του καλού καιρού οι συναντήσεις μου με συγγενείς και φίλους ήταν σε εξωτερικό χώρο. Φυσιολογικά και αρκούντως προσεκτικά πράγματα. Παρόλα αυτά και  με απλά λόγια «την… πάτησα» και για πρώτη φορά , μετά από τόσες και τόσες προφυλάξεις στα δύο χρόνια της καραντίνας!

Την δεύτερη ημέρα μετά την επιστροφή μου αισθάνθηκα έναν ελαφρύ ερεθισμό δεξιά στον λαιμό.

Το πρώτο rapid test  έγινε επί τόπου και βγήκε αρνητικό.

«Κρύωμα»… σκέφτηκα από τον κλιματισμό. Σύντομα εξαφανίστηκε αλλά το ξημέρωμα της επόμενης μέρα και παρά τη ζέστη των ημερών άρχισε το ρίγος που δημιουργεί στο σώμα ο πυρετός .

Το θερμόμετρο έδειχνε από 37.1 έως 37,5 και έπεσε μια και καλή στο τέλος της ημέρας σε επίπεδα υποθερμίας (35,8-36ο ). Η υποθερμία συνεχίζεται , το δεύτερο rapid test  και πάλι αρνητικό! Όμως ήρθε η ώρα του pcr  και με την …τρίτη φορά «κάηκα». Το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εγκλεισμός και η έγνοια μήπως κόλλησες και άλλους.

Ούτε καν αδυναμία δεν αισθάνθηκα, πλην μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας του πυρετού.

Σταδιακά μόνο την τρίτη ημέρα άρχισε εάν ελαφρύ μπούκωμα χωρίς βήχα . Στο μεταξύ άρχισα να παίρνω ισχυρές δόσεις βιταμίνης C + D , να πίνω πολλά υγρά και να προσπαθώ να ξεκουραστώ. Κάτι που δεν έκανα αρχικά καθώς αντί για αδυναμία μπήκα σε μια αφύσικη θα έλεγα  εγρήγορση.

Στην πορεία πληροφορήθηκα και από άλλους φίλους που το περνούν, ότι γενικά τα συμπτώματα είναι κάπως σαν της γρίπης όμως πιο ελαφριά . Δηλαδή με λίγο πυρετό, λίγο πονόλαιμο, μικρή εξάντληση και αδυναμία προσοχής.

Covid xapia

Σε άλλους ο πονόλαιμος είναι το πρώτο δείγμα και σε άλλους ο πυρετός από 37ο έως 38ο με ή  χωρίς βάρος στο στήθος και αίσθηση κακουχίας.

Αυτή η παραλλαγή μοιάζει μάλλον πιο «ύπουλη» από τις άλλες αφού σε παραπέμπει σε άλλου είδους ασθένειες ( κρύωμα, αμυγδαλίτιδα κ.α).

  • Δεν καταλαβαίνεις πώς μπορεί να την κόλλησες
  • Αρχίζει συνήθως σταδιακά να σε επηρεάζει
  • Προφανώς μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και όπως λένε οι γιατροί
  • Δεν κάνει βαριά νόσηση ( επηρεάζει μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό και όχι τους πνεύμονες) αλλά διαρκεί περισσότερο χρόνο . Άγνωστο πόσο αλλά μάλλον περισσότερο από 5 ημέρες.

Μετά από ένα 6ήμερο είναι σκόπιμο να γίνει πάλι ένα rapid test και  μόνο αυτό.

Όχι pcr  καθώς όπως μου εξήγησαν με το pcr  ανιχνεύονται και τα τελευταία εναπομείναντα κύτταρα στον λαιμό που όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μολυσματικά.

Κατά τη διάρκεια της νόσησης έχω στο σπίτι αντιπυρετικά βιταμίνες και μόνο  αν το κρίνει ο γιατρός  συνταγογραφεί αντιβίωση.

Με πληροφορίες από www.iatropedia.gr

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΊδρυμα Vodafone: Δωρεάν κάρτες SIM σε πρόσφυγες από την Ουκρανία 
Επόμενο άρθροΟ στασιμοπληθωρισμός – η τέλεια καταιγίδα