Αρχική Special Topics Πυρκαγιά σε Γλυφάδα Πανόραμα Βούλας

Πυρκαγιά σε Γλυφάδα Πανόραμα Βούλας

Εκκενώσεις σπιτιών – Ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης – Αίτια

Σύνταξη: Ecozen.gr

0
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα λίγο πριν τη 01.00 το μεσημέρι αλλά γρήγορα η φορά του ανέμου τη γύρισε στην Άνω Βούλα και απειλεί τη Βάρη με τις αρχές να κινητοποιούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης και να εντέλλουν εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών από τους κατοίκους τους.

‘Ωρες μετά η πυρκαγιά μαίνεται σε διάσπαρτες μικρές ή μεγάλες  εστίες με μεγάλο εχθρό στη μάχη της κατάσβεσης τους ισχυρούς ανέμους (αρχικά 6-7 μποφώρ που όμως αυξάνονται έως σε 8 με 9 μποφώρ όταν συναντούν χαράδρες).

Τέσσερα σπίτια στην Γλυφάδα κάηκαν και ένα σπίτι στη Βούλα καταστράφηκε ολοσχερώς. Ένα υπέροχο δάσος και μια ρεματιά καίγεται και μόλις πέσει το σκοτάδι οι εναέριες επιχειρήσεις σταματούν αυξάνοντα την αγωνία για το συνέχεια της καταστροφής.

Αρχικά η πηγή της φωτιάς εντοπίστηκε σε υποσταθμό χαμηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα. Το είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας κ Παπανικολάου εξηγώντας ότι δεν έχει καθαριστεί η περιοχή γιατί δεν είχε το δικαίωμα σε   ιδιοκτησία  της εταιρείας . Ο Δήμαρχος Υμηττού όμως Γιάννης Κωνστατάτος και επικεφαλής του ΣΠΑΥ (ΣΠΑΥ: Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού)

εξήγησε -αντικρούοντας το επιχείρημα -ότι «μπορούσε να καθαριστεί ( σ.σ εννοώντας από το δήμο) καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι εκεί για να επιβλέψει». Και ανέφερε ότι ο Δήμος Γλυφάδας έχει φύγει από τον ΣΠΑΥ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πάντως πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό.

Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αφού ξέσπασε η φωτιά, να έγινε ίσως έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια, ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Εκκενώσεις – Επιχειρήσεις πυρόσβεσης

Στο μεταξύ η φωτιά απειλεί την Βάρη και το χωριό SOS ,οδηγείτε προς το νεκροταφείο και την Σχολή Ευελπίδων στην περιοχή, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να δοθεί εντολή εκκένωσης σε αυτές τις περιοχές από την Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέα ΚάλυμνοςΧέρωμαΔίλοφο και Εξοχή. Επίσης, εκκενώθηκε  προληπτικά και γηροκομείο στη Βούλα με 300 φιλοξενούμενους. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Χάρτης πυρκαγιών

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας όπου  δύο ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο  με αναπνευστικά προβλήματα.Ωστόσο η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι κάτοικοι είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση αφού η φωτιά βρέθηκε μέσα στον αστικό ιστό. Συγκλονιστικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών που έχουν φτάσει στην περιοχή.

Από την αρχή της πυρκαγιάς επιχείρησαν 72 πυροσβέστες 22 πυροσβεστικά , 6 αεροσκάφη 3 ελικόπτερα 1 ελικόπτερο εναέριου συντονισμού και 1 του Ελληνικού Στρατού, άντρες τις ειδικής μονάδας ΟΠΚΕ και εθελοντές . Στην περιοχή καταφθάνουν δυνάμεις και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Διαφήμιση