Αρχική Ενέργεια Πάνω από 5 δισ. ευρώ στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο...

Πάνω από 5 δισ. ευρώ στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο έτος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI
Διαφήμιση

«Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει νομοθετήσει φορολόγηση υπερεσόδων σε ποσοστό 90%, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που έδωσε απαντήσεις, μιλώντας χθες στην ολομέλεια της Βουλής, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την παρέμβαση στη χονδρική, την σημασία ενίσχυσης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει τι έκανε στα χρόνια που κυβέρνησε, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όταν το 2018, η ΡΑΕ καλούσε τους ιδιώτες παρόχους να καταθέσουν πληροφορίες για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, προκειμένου η Αρχή να αναλύσει τα τιμολόγια των προμηθευτών-ιδιωτών. «Ήταν η ρήτρα Τσίπρα που επέτρεψε την εφαρμογή της 5 χρόνια, και όχι η ρήτρα της σημερινής κυβέρνησης. Γιατί η σημερινή κυβέρνηση καταργεί τη ρήτρα», είπε ο κ. Σκρέκας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI
Όπως είπε, καταργείται ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλονται τα κυμαινόμενα τιμολόγια, σταματάει ο μαθηματικός τύπος, υποχρεώνονται οι προμηθευτές να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρεώνουν για τον μεθεπόμενο μήνα. Οπότε οι καταναλωτές, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να συγκρίνουν ποια είναι η τιμή χρέωσης του κάθε προμηθευτή, και να επιλέγουν τον πιο φθηνό πάροχο. Ο πελάτης μπορεί να αλλάζει πάροχο χωρίς να επιβαρύνεται με οποιοδήποτε πρόστιμο από την εταιρία.

Φορολογία υπερεσόδων 90%

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να φορολογεί με 90% τα υπερέσοδα. «Εμείς ερχόμαστε σήμερα και φορολογούμε τους ιδιώτες παρόχους και τη ΔΕΗ, για τα υπερέσοδα που έχουν στην παραγωγή, με 90%. Πείτε μου ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έχει νομοθετήσει φορολόγηση 90% των υπερεσόδων στη δραστηριότητα της παραγωγής;», είπε ο κ. Σκρέκας και τόνισε ότι καμία χώρα δεν υπάρχει επίσης στην Ευρώπη που να έχει δαπανήσει το 3,7% του ΑΕΠ, για τη στήριξη των νοικοκυριών, απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός, η Ισπανία έχει δαπανήσει 40% λιγότερο, η Ιταλία έχει δαπανήσει 2,1% του ΑΕΠ, η Γαλλία 1,4% του ΑΕΠ, η Δανία 0,1% του ΑΕΠ, η Κύπρος 0,7% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, κατέθεσε τιμές λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, τον Μάιο του 2022, που δείχνουν ότι η Αθήνα είχε τιμή 0,23 ευρώ τη κιλοβατώρα, η Λισαβώνα 0,25 ευρώ, η Μαδρίτη 0,36 ευρώ. Παρουσίασε λογαριασμούς ρεύματος που δείχνουν τις εκπτώσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τις επιδοτήσεις, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:  Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη για την ενεργειακή κρίση - Τι προτείνει

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε

Οι ΑΠΕ – 5 δισ. ευρώ για ενισχύσεις

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται το αδειοδοτικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι με την αύξηση της συμμετοχής τους στο σύστημα, θα ανακτηθούν υπερέσοδα στην πηγή, θα κατευθυνθούν στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν, μαζί με την κρατική επιδότηση, τα 5 δις ευρώ το επόμενο διάστημα, που θα δοθούν ως επιδοτήσεις.

«Εκτιμούμε ότι το επόμενο 12μηνο, θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 5 δις κατ΄ελάχιστο, για να στηρίξουμε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες, σε αυτή την τεράστια ενεργειακή κρίση», είπε ο κ. Σκρέκας.

Για τα έργα φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου είναι πως 100.000 νοικοκυριά και 100.000 αγροτικές παροχές, θα κατασκευάσουν 1 φωτοβολταϊκό μέχρι 10 κιλοβάτ και θα συμψηφίζουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με αυτή που καταναλώνουν μειώνοντας έτσι κατά ένα μεγάλο ποσό το κόστος.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝΑΤΟ: Αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας, πρόκληση για την ασφάλεια η Κίνα
Επόμενο άρθροΣήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτούμενες διακοπές σε Β. Εύβοια και Σάμο