Αρχική COVID-19 Οι …10 πληγές του Φαραώ μέσω καταιγίδας επιδημιών

Οι …10 πληγές του Φαραώ μέσω καταιγίδας επιδημιών

0
πλανήτης, γή
Διαφήμιση

Της Αγγελικής ΓυπάκηAngeliki Gypaki

Πολιομυελίτιδα στην Βρετανία, χολέρα στην Ισπανία, ευλογιά των πιθήκων σε  28 χώρες του κόσμου και…μέσα σε όλα, αναβιώνει ο εφιάλτης της Covid πανδημίας στην Ευρώπη με τις  δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5  (επισήμως ΒΑ.4 και BA.5) που ήρθαν από τη νότια Αφρική. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά, τις καταστροφικές πυρκαγιές και άλλες θεομηνίες που ανακύπτουν κάθε τόσο σε όλα τα πέρατα της γης, τον μόνιμο κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου της Ουκρανία, αλλά και την παγκόσμια  ενεργειακή/επισιτιστική και οικονομική κρίση που είναι ήδη υπαρκτή, τότε η εποχή μας μόνο με τις 10 πληγές του Φαραώ  θα μπορούσε να συγκριθεί!

Κορονοϊός - άνθρωποι - μάσκες - δρόμος - Όμικρον
Εικόνα: UNSPLASH/Matteo Jorjosonοι

Τη δεινή αυτή εικόνα όσο και  να θέλουμε να της αποκρούσουμε δυστυχώς την επαναφέρει η καθημερινή ειδησεογραφία από όλο τον  κόσμο. Και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε «αν θέλουμε να προσέχουμε για να έχουμε».

Αυτό  που μπορεί να κάνει, μεταξύ άλλων,  ο σύγχρονος άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις τον καιρών είναι: να ενημερώνετε σωστά για να προσέχει και να θωρακίζει την εσωτερική του δύναμη και  πίστη για ένα καλύτερο μέλλον .

Αναλυτικότερα σήμερα είχαμε:

  • «Συναγερμό» στην Βρετανία από  τον εντοπισμό  ιού της πολιομυελίτιδας σε λύματα στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια  σοβαρή ασθένεια  της δεκαετίας του 1950, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και παράλυση. Η νόσος αυτή στην Ελλάδα εμφανίστηκε σποραδικά τη 10ετία του 1970, εξαλείφθηκε λόγω υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης και σεν εμφναίστηκε ξανά από το 1997. Στην Αγγλία εξαλείφθηκε το 2003.Για το νέο εύρημα ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για πόσιμο εμβόλιο κατά της νόσου που ίσως έλαβε κάποιος στο εξωτερικό και πριν την είσοδο του στη Βρετανία  καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται στη χώρα από το 2004. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως εφησυχαστικό, καθώς  σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού –αν και ασθενέστερη-μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως «προερχόμενη από το εμβόλιο» πολιομυελίτιδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από πολιομυελίτιδα δεν έχουν συμπτώματα, ορισμένοι αναπτύσσουν ασθένεια που μοιάζει με γρίπη ενώ  μία φορά στις 100 έως και 1.000 λοιμώξεις, ο ιός προσβάλλει νεύρα στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση στα πόδια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός προσβάλλει τους μύες που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

    παιδί - μάσκα - κορονοϊός - κρούσματα - Covid
    Εικόνα: UNSPLASH/Taylor Brandon
  • Μετά από τέσσερες 10ετιες, εντοπίστηκε στην Ισπανία κρούσμα χολέρας. Και όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία μια ασθενής νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μαδρίτη. Η ασθενής σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της περιοχής  ήπιε νερό σε ένα σπίτι στο Τολέδο, 75 χλμ νότια της πρωτεύουσας στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα, και το ακίνητο έκτοτε έκλεισε για λόγους ασφαλείας.Το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) προκαλει  οξεία διαρροϊκή λοίμωξη  και μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Η τελευταία μεγάλη έξαρση χολέρας στην Ισπανία ήταν το 1979, όταν αναφέρθηκαν 267 κρούσματα κυρίως στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα.
  • Από χολέρα και δυσενερία κινδυνεύουν να πεθάνουν και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όπως είπε στις αρχές του Ιουνίου ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο η πόλη έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς τα πηγάδια έχουν μολυνθεί από τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ η περισυλλογή των νεκρών από τους Ρώσους κατακτητές της πόλης προχωρά με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας αναφέρονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Αφρική - κρονοϊός - παραλλαγή - πτήσεις
Εικόνα: Pexels/Denis Ngai

Ευλογιά των πιθήκων

Στο μεταξύ εξακολουθεί να  προκαλεί διεθνή ανησυχία, η ευλογιά των πιθήκων σε 28 συνολικά χώρες μέλη του ΠΟΥ και συγκεκριμένα : : Αργεντινή, Καναδάς, Μεξικό, ΗΠΑ, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία.

Η ασθένεια ενδημεί σε χώρες της Αφρικής (Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν, Γκάνα – κρούσματα μόνο στα ζώα, Δημοκρατία του Κονγκό, Καμερούν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία, Μπενίν, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Σιέρρα Λεόνε) και τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως (και  όχι αποκλειστικά),  σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Στις 14 Ιουνίου, ο ΠΟΥ εξέδωσε σύσταση για «αποτελεσματική χρήση ισχυρών μέτρων δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου και για  συνετή χρήση των εμβολίων

Πώς κολλάει – Συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη. Μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που ζουν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται από δάγκωμα ή γρατζουνιά μολυσμένου ζώου (κυρίως τρωκτικού) και σπανιότερα από κατανάλωση μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή μέσω επαφής με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 6 έως 13 ημέρες με διακύμανση από 5 έως 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η πλειονότητα των κρουσμάτων εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άτομα με ανοσοκαταστολή η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή.

 

Διαφήμιση