Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Όχι άλλη αστάθεια στο ΝΑΤΟ – Καμία δήλωση ο Ερντογάν για...

Μητσοτάκης: Όχι άλλη αστάθεια στο ΝΑΤΟ – Καμία δήλωση ο Ερντογάν για Ελλάδα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Καμία αναφορά σε θέματα που εγείρει για την Ελλάδα και τα νησιά το τελευταίο διάστημα δεν περιλάμβανε η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου. Προηγουμένως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χωρίς όμως να γίνουν δηλώσεις καθώς η συνάντηση ήταν κλειστή.  Ο Ερντογάν θα έχει απόψε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, το πρώτο «δώρο» από την Αμερική έχει προαναγγελθεί καθώς λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ της Τουρκίας και της Συμμαχίας για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ (POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI/ NON COMERCIAL USE)
POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI/

Μητσοτάκης : Αναγκαία η ενότητα στη συμμαχία

Στα θέματα της ατζέντας της συνόδου του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε και  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ωφελιμιστικές συμπεριφορές

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, στέλνοντας σαφή μηνύματα στην Τουρκία, την οποία επέκρινε για καιροσκοπικές και ωφελιμίστικες συμπεριφορές και τόνισε ότι δε χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».

 

Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας», κατέληξε.

 

 

Διαφήμιση