Αρχική Καταστροφές Μικροσωματίδια από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Τα μέτρα προφύλαξης

Μικροσωματίδια από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Τα μέτρα προφύλαξης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ασπροπυργος πυρκαγια
Διαφήμιση

Μένεται ακόμη η πυρκαγιά  που ξέσπασε χθες σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο. Η Πυροσβεστική καταβάλει προσπάθειες περιορισμού και κατάσβεσης καθώς αναμένεται να καίγονται υλικά για μέρες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο προαύλιο του εργοστασίου από κεραυνό και επεκτάθηκε και στο εσωτερικό της αποθήκης. Στην ατμόσφαιρα, απελευθερώνονται από χθες στις 9.30 το βράδυ πυκνοί επικίνδυνοι για την υγεία καπνοί. Σήμερα, είναι λίγο καλύτερη η εικόνα καθώς ο άνεμος φυσάει προς τα νότια προάστια της Αττικής.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Οι πρώτες ατμοσφαιρικές μετρήσεις δεν έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και τα σχολεία στην περιοχή θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι καπνοί που βγαίνουν δεν είναι μαύροι πλέον, ωστόσο τα υλικά που καίγονται είναι επικίνδυνα και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, στο σημείο θα μεταβεί κλιμάκιο της Περιφέρειας προκειμένου να κάνει κι άλλες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, ώστε να διαπιστώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το κλιμάκιο θα ενημερώσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν σχολεία και υπηρεσίες στην περιοχή.

Από κεραυνό η φωτιά

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο ίδιος, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνόΣύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω τη νύχτα. Επιτόπου επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και 2 κλιμακοφόρα οχήματα που πραγματοποιούν ρίψεις ειδικού επιβραδυντικού αφρού που απομονώνει από το οξυγόνο την καύσιμη ύλη προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάσβεση, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Μέτρα προφύλαξης για την υγεία των κατοίκων

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα και με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει τους κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και όλους όσοι εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας.

pm 2.5
Πώς τα μικροσωματίδια επηρεάζουν την υγεία μας

Ενέργειες για προφύλαξη από τον καπνό

  1. Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
  2. Πλήρη αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
  3. Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
  4. Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
  5. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
  6. Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.

βήχας

Συμπτώματα και συνέπειες από την έκθεση σε καπνό

  • Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό, ανεξαρτήτως μηχανισμού, αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και εκδηλώνονται με ρινίτιδα και αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί βήχας που είναι ξηρός και ερεθιστικός, ενώ ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος μπορεί να εμφανισθεί και δύσπνοια.
  • Συστηματικά συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, καταβολή και κεφαλαλγία υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα που θα πρέπει να διερευνάται άμεσα.

Θερμική ή χημική βλάβη από την εισπνοή καπνού

Είναι γνωστό ότι η τοξικότητα από την εισπνοή προϊόντων καύσης μπορεί να προκαλέσει θερμική ή χημική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος. Η άμεση θερμική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή θερμού ατμού κοντά στην εστία της φωτιάς και αφορά τους ανώτερους αεραγωγούς. Η χημική βλάβη, προκαλείται από την εισπνοή οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους ή χημικών ερεθιστικών ουσιών και μπορεί να αφορά τόσο τους αεραγωγούς, όσο και το πνευμονικό παρέγχυμα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)

Η κυριότερη, άμεση αιτία θανάτου σε περίπτωση φωτιάς είναι η ασφυξία που οφείλεται στην κατανάλωση του οξυγόνου κοντά στην εστία της φωτιάς σε συνδυασμό με την εισπνοή μεγάλης ποσότητας καπνού.  Η χημική ασφυξία οφείλεται σε εισπνοή προϊόντων ατελούς καύσης όπως το μονοξείδιο του άνθρακα ή το υδροκυάνιο από την καύση π.χ πλαστικών ή άλλων υλικών που περιέχουν άζωτο.

Επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια

«Ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν αυξημένη τοξικότητα και για αυτό το λόγο απαιτείται η αποφυγή της έκθεσής μας σε αυτά. Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα οφείλουν να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τουςκαι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες προστασίας, αλλά και την φαρμακευτική αγωγή τους», εξηγεί ο Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α΄, Μέλος ΔΣ ΕΠΕ.

Σε μεγαλύτερη απόσταση από την εστία της φωτιάς, η εισπνοή μικροσωματιδίων και χημικών ερεθιστικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε σημαντικό αριθμό ατόμων.

Η βαρύτητα και η έκταση των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων ή/και τοξικών αερίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος και η διάμετρος των σωματιδίων, η διάρκεια της έκθεσης, η διαλυτότητα των τοξικών αερίων καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος. Η τοξικότητα, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αφορά τον ανώτερο αεραγωγό, το τραχειοβρογχικό δένδρο καθώς και το πνευμονικό παρέγχυμα.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

Διαφήμιση