Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Μάτι: Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Μάτι: Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ματι
Διαφήμιση
Με θεσμοθετημένο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρώνεται ο απαραίτητος σχεδιασμός πρώτου επιπέδου για τη συνολική αστική ανάπλαση της μαρτυρικής περιοχής. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πλέον το μεγάλο καθοριστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μάτι ένα έργο υψίστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και μείζονος σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, εφαρμόζουμε ένα ολιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής που υπέστη βαρύτατο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2018.

Με το σημερινό διάταγμα, προχωρούμε σε παρεμβάσεις που ενισχύουν την ασφάλεια των κατοίκων και την ανθεκτικότητα των κατοικιών τους. Η ποιότητα της ζωής θα βελτιωθεί αισθητά, με τη δημιουργία παραλιακών πεζόδρομων και χώρων πρασίνου και αναψυχής ενώ δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Η πυρόπληκτη περιοχή αναβαθμίζεται και το αστικό και φυσικό περιβάλλον θωρακίζεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας

Εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ’ 398./10.06.2022) το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της μαρτυρικής περιοχής στο Μάτι: «Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, και αντίστοιχα, τον καθορισμό ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, και την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων». Με αυτό τον τρόπο γίνεται πλέον το μεγάλο καθοριστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται πλέον το μεγάλο καθοριστικό βήμα για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής. Ειδικότερα, η περιοχή επέμβασης του ΕΠΣ για το Μάτι αφορά σε έκταση 7.935 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, την Αγία Μαρίνα, τα Σκουφέικα και τον Πευκώνα στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου.

Με θεσμοθετημένο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ολοκληρώνεται ο απαραίτητος σχεδιασμός πρώτου επιπέδου για τη συνολική αστική ανάπλαση της μαρτυρικής περιοχής.

Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε:

 «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την εξέλιξη της ανασυγκρότησης στο Μάτι με αμείωτους ρυθμούς ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να μην κινδυνεύσουν ξανά αλλά να απολαμβάνουν ένα ασφαλές φυσικό και αστικό περιβάλλον, θωρακισμένο από φυσικά φαινόμενα και πάσης φύσεως καταστροφές.

Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός που ολοκληρώθηκε με φορέα το ΥΠΕΝ και σε συνεργασία με το ΤΕΕ, έγινε  σε χρόνους – ρεκόρ για την Ελλάδα.  Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, η χωροταξική – πολεοδομική ανασυγκρότηση στο Μάτι θα αποτελέσει τον «πιλότο» και για άλλες περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά: με χωρικά προβλήματα, ιδιαιτερότητες και στρεβλώσεις δεκαετιών. Η αποκατάσταση στο Μάτι, είναι από μόνο του ένα εθνικό στοίχημα και θα το κερδίσουμε».

νικοσ ταγαράς

Με το ΕΠΣ για το Μάτι:

  1.  Θεσμοθετούνται τα όρια, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και οι γενικοί όροι δόμησης των διαφοροποιημένων ζωνών που αφορούν στις περιοχές βιώσιμης πολεοδόμησης.
  2.  Καθορίζεται το πλέγμα ισχυρών μέτρων για την προστασία των κατοίκων και της περιοχής, για την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των πολιτών -από και προς τη θάλασσα- καθώς και για την ανθεκτικότητα κατοικιών και κτισμάτων.
  3. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται η δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου και χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΔ, η περιοχή θωρακίζεται επίσης από φυσικές καταστροφές και από φαινόμενα της κλιματικής κρίσης με την ανάπτυξη ανοιχτών χώρων και διαδρόμων, με την ανάσχεση οικιστικής ανάπτυξης σε περιοχές απότομης κλίσης >70%, με την ενθάρρυνση ανάπτυξης περιαστικής γεωργίας για την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς καθώς και με την ανάπτυξη περιβαλλοντικού δικτύου με πλέγμα ζωνών φύτευσης εύρους 100 μέτρων κατά μήκος των ρεμάτων.

Παράλληλα, θεσμοθετούνται ρυθμίσεις για είδη φύτευσης και διαχείριση βλάστησης στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, για κατασκευαστικά υλικά ανθεκτικά στην ανάφλεξη για νέες κατασκευές και ανακατασκευές καθώς και για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης δασών που μειώνουν την καύσιμη ύλη στα σημεία διασύνδεσης δάσους- αστικής περιοχής.

ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. (Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ)
(Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ)

Ο χωρικός σχεδιασμός για το Μάτι αποτελεί πρότυπο για περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, «οδηγό» για τον αντίστοιχο σχεδιασμό που εκπονείται μέσα από το χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του ΥΠΕΝ για πάνω από το 70% της Επικράτειας, με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Όπως έγινε γνωστό, η επικύρωση του πρώτου επιπέδου σχεδιασμού (ΕΠΣ) αποτελεί την απαραίτητη βάση για το δεύτερο επίπεδο σχεδιασμού, του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΡΣΕ), που ήδη εκπονείται και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.

Το δεύτερο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού

Στόχος του δεύτερου επιπέδου πολεοδομικού σχεδιασμού «επί εδάφους», του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής είναι:

  • να καθοριστούν επακριβώς οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και οικοδομήσιμοι χώροι των προς πολεοδόμηση περιοχών, 
  • να εξειδικευτούν οι ρυθμίσεις και οι ειδικές προβλέψεις του ΕΠΣ για την περιοχή “Μάτι” Αττικής περί χρήσεων γης και όρων δόμησης, 
  • να δημιουργηθούν τα οικόπεδα μέσω της πράξης εφαρμογής  
  • να καθοριστούν τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,
  • να προωθηθεί κατά προτεραιότητα η εκπόνηση και η έγκριση Τοπικού ΡΣΕ προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες πυρόπληκτων στην περιοχή Σκουφέικα.

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροICC Women Hellas: Η γυναίκα στη ναυτιλία είναι το μέλλον
Επόμενο άρθροΣε 3 χρόνια το έργο Πάτρα – Πύργος – Τμηματική η παράδοσή του