Αρχική Ζώα Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο

Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΧΙΜΠΑΤΖΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το τραγικό περιστατικό με την θανάτωση του «alpha male χιμπατζή» από τους φροντιστές του Αττικού Πάρκου προκάλεσε την αντίδραση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά ο οποίος προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου.

Ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή  των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική  θανάτωση του ζώου.

Ο Υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΧΙΜΠΑΤΖΗ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Σήμερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της  Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης μεταβαίνει στις εγκαταστάσεις του  Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Ο Μπαζού ήταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Πάρκου, ήταν 27 ετών (μεσήλικας περίπου για τα δεδομένα του είδους) και ήταν εξαιρετικά επιβλητικός, με ανάστημα περίπου 1,80 μ.

Όπως έχει γίνει γνωστό,  οι υπεύθυνοι, ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας του χώρου και σκότωσαν το ζώο.

Τι δηλώνει ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, απάντησε στις σφοδρές αντιδράσεις για το απαράδεκτο περιστατικό με τον χιμπατζή που θανατώθηκε από το προσωπικό του πάρκου, αφού το έσκασε, το Σάββατο, 25 Ιουνίου. «Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου», δήλωσε, υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον «Μπαζού».

χιμπατζης

Όσο αφορά στο αναισθητικό ο κ. Λεσέρ επεσήμανε πως, «δεν ρίχνεις ένα αναισθητικό και πέφτει. Για να ναρκώσεις ένα ζώο 65-70 κιλά, θες σε ομαλές συνθήκες, 8-12 λεπτά τουλάχιστον αυτό το ζώο να πέσει κάτω. Σε άλλες συνθήκες, που το ζώο είναι σε έξαρση, τρέχει φοβάται, δεν ξέρει πού είναι, δε μπορείς παρά να περιμένεις τουλάχιστον 20 λεπτά, αυτό το ζώο να πέσει από τη νάρκωση. Μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να είχε πάει στα διπλανά κτίρια, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ή μπορεί να έκανε κάποια επίθεση».

«Οι συνθήκες που ζουν τα ζώα εδώ είναι με διεθνείς προδιαγραφές. Δεν υπάρχει κάποιο που να έχει έρθει από τη φύση. Όλα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα και πάρκα, και ειδικά οι χιμπατζήδες, είναι 4ης, 5ης και 10ης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε πάρκα. Δεν είναι σε αιχμαλωσία, υπάρχουν συνθήκες διαβίωσης, περιποίησης, διατροφής, που είναι διεθνώς εγκεκριμένες. Περιμένουμε κλιμάκιο για να ελεγχθούν οι συνθήκες».

 

Διαφήμιση