Αρχική Επιστήμη Κατάδυση στο Κουλούμπου το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης

Κατάδυση στο Κουλούμπου το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κουλουμπο
Η κορυφή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπου. Διακρίνονται τα μεγάλα γωνιώδη θραύσματα πετρωμάτων.
Διαφήμιση

Θραύσματα έκρηξης από το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης, Κουλούμπο συνέλεξαν δύτες στο πλαίσιο επιστημονική αποστολής.

Μια κοινή καταδυτική αποστολή πραγματοποίησαν η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

koloumpos

Συγκεκριμένα επιτεύχθηκε εκτενής και επιλεκτική δειγματοληψία πετρωμάτων, από την κορυφή και τα πρανή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου, το οποίο είναι ένα από τα δύο ενεργά κέντρα του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης.

Οι δύτες της Dive In Action, Καμπανός Δημήτρης, εκπαιδευτής καταδύσεων με πιστοποίηση στην Επιστημονική Κατάδυση και Φυσική Ωκεανογραφία, Ανδριάνα Δαρζέντα και Αναστασιάδης Λάζαρος, βοηθοί εκπαιδευτές,  συνέλεξαν 37 μεγάλα θραύσματα πετρωμάτων, από βάθη μεταξύ -21 και -54 μέτρα, τα οποία είχαν εκτιναχθεί κατά την έκρηξη του 1650 από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης, Κουλούμπου.

καταδυση 2
Οι δύτες ξεκινούν για την κατάδυση.

Η μελέτη, ανάλυση και χρονολόγηση αυτών των δειγμάτων αναμένεται να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τα πετρώματα που δομούσαν τον υποθαλάσσιο κώνο του Κουλούμπου πριν την έκρηξη του 1650.

κουλουμπο2
Τα 37 δείγματα πετρωμάτων που συλλέχθηκαν, από τα -21 έως τα -54 μέτρα.

Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στην ποσοτική εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου από πιθανή επαναδραστηριοποίηση του Κουλούμπου, ώστε οι αρχές πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών, αν ποτέ χρειαστεί.

θεση σαντορινη
Η θέση του υποθαλάσσιου ενεργού ηφαιστείου του Κουλούμπου σε σχέση με τη Σαντορίνη. Έχει σημανθεί η περιοχή της κορυφής του ηφαιστείου, το ρηχότερο σημείο της οποίας βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος της ΕΑΓΜΕ για την εκτίμηση της ηφαιστειακής διακινδύνευσης στο χώρο, σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Dive In Action», η οποία δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με σκοπό την προστασία του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου, ιδιαίτερα δε των μουσειακών σχηματισμών της καλδέρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

βαθυμετρία
Λεπτομερής απεικόνιση της βαθυμετρίας του Κουλούμπου (από Kilias et al. 2013). Το γαλάζιο βέλος δείχνει την περιοχή δειγματοληψίας.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Θήρας και προσωπικά του Δημάρχου κ. Αντώνη Σιγάλα, ο οποίος εξασφάλισε τη διάθεση κατάλληλου σκάφους από τη «Συνένωση Λεμβούχων Σαντορίνης».

καταδυση 1
Οι δύτες της Dive In Action ετοιμάζονται για την κατάδυση. Αριστερά στη φωτογραφία ο Λευτέρης Καφιέρης, καπετάνιος του σκάφους Νεφέλη της «Συνένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης» με το οποίο εκτελέστηκε η αποστολή.

Το συντονισμό της δράσης αυτής είχε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της ΕΑΓΜΕ και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Δρ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης.

 

Διαφήμιση